avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 531 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate Asociatia sa-mi puna in carca \"pierderi apa\" ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate Asociatia sa-mi puna in carca "pierderi apa" ?

Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Fiul meu locuieste intr-un bloc cu 4 etaje, toti proprietarii au contoare proprii in apartamente si la scara blocului este contor de bransament ("canal"). Pe tabelul cu cheltuielile pe luna septembrie, la toti proprietarii li s-a trecut consumul de apa indicat de contorul din apartament si in plus, mai este o rubrica "pierderi apa" unde s-a trecut 120 m.c. (f. mult), care s-a repartizat pe fiecare apartament, in functie de suprafata utila. Astfel fiul meu are consumati 3,6 m.c. apa si in plus 10,11 m.c. apa "pierderi" care bineanteles au fost inclusi in plata. Am intrebat administratorul despre aceasta situatie care a spus ca probabil s-a citit gresit contoarele si ca luna urmatoare, cu ocazia citirii contoarelor se va lamuri situatia. Dar parca vad ca asta ramane asa, nu se va lamuri nimic. Intrebarea mea ar fi: Ar fi vre-o baza legala in temeiul careia Asociatia sa ma poate obliga sa platesc mai mult decat am consumat ?, mi se pare aberant ca fiul meu a consumat 3,6 m.c. si da fie obligat sa plateasca inca 10,11 m.c. in plus. In cazul in care ii chem in judecata ce art. din lege as putea sa invoc ? Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva si va doresc toate cele bune =D>:luck::hugall:
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 16:15, 27 Octombrie 2018
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cred ca mai mult din 50% din nedumerirea si furia oamenilor provine din folosirea termenului de "pierderi". Ca si cum administratorul ar pierde banii din buzunar si ar obliga proprietarii sa-i acopere paguba.
La noi am schimbat denumirea in "diferente" si s-a mai linistit lumea. Practic nu se pierdea nimic, erau diferente de: precizie, data citirii (inclusiv furnizor la care intervalul e variabil intre 26 si 34 de zile, inclusiv contor pasant pe scara citit cand/daca isi aducea aminte adminul), pausal vs real, asa zis propr lipsa din imobil dar veneau ei/altii, foloseau apa si nu dadeau citirea si aveam chiar si 80% diferente. Am pus radio aproape la toti inclusiv pe pasant si acum suntem la cca 10% diferente - ceea ce e ok.

Dar pot fi si pierderi reale. Lasam la o parte cazurile de furt sau avarii pe instalatiile comune. Un wc din al carui vas curge continuu poate sa "piarda" pana 30 mc pe luna. Faceti si dvs proba umpland un recipient de 1 litru cu debitul minim de apa de la chiuveta pt care un apometru obisnuit clasa C nu mai inregistreaza, masurati timpul de umplere si vedeti cata apa puteti "pierde" pe luna.
Se poate "fura", cu stiinta sau nu, regland debitul umplerii vasului wc sub cel minim detectabil de apometru sau pur si simplu prin infundare partiala sau folosirea flotoarelor de tip vechi, cu reducere treptata/continua a debitului. Flotoarele moderne lasa debitul maxim pana la umplere, moment in care intrerup brusc.

Deci s-ar putea sa "furati" chiar dvs, fara sa vreti, fara sa stiti. Ce-ar fi sa incepeti cu verificarea propriului vas wc?
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
CipM, utilizator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Principala sursa a "pierderilor "este furtul. Este suficient sa ai pe scara un vecin sau doi mai "isteti" si nu se inchide bilantul. De la alimentari in afara contorizarii, pina la interventii neortodoxe asupra contorilor de apa, toate acestea duc la impartirea si cu ceilalti colocatari a consumului lunar.
Un simplu calcul matematic ne arata ca legenda vasulu de WC care pierde 30 mc lunar este ca povestile cu bau-bau pentru copii obraznici :
30 ooo litri /30/24 =41,67 litri/ora
Un apometru clasa MID R100,uzual (nu mai exista clasa B din 2006, dar cam cu acesta ar fi echivalent) are un debit minim masurabil cu precizie de 5% de cel mult 25 de litri /ora, deci nu are cum sa nu masoare cei peste 41 litri/ora. Sunt si unele mai mici de 16 litri /ora.
Un apometru clasa MID R200 sau R400 (cam cum ar fi fost C) are acelasi debit minim masurabil cu 5% precizie, de 2 sau 4 ori mai mic,adica 12 sau 6 litri/ora. E clar ca astea nu pot avea "pierderi" de 30 mc/luna.
Trebuie sa fii dus cu pluta ca sa reglezi umplerea rezervorului cu debite sub 6 litri/ora , adica sa umpli un rezervor de 6-8 litri in 1-2 ore !?
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
latka, utilizator
Cei 30 mc i-am determinat in februarie anul asta la un vecin pe un apometru de apa rece, vechime 5 ani, clasa B la montaj pe orizontala, clasa A la montaj vertical (asa cum era pus la el la bucat), acum inlocuit cu unul radio.

La calcule ati pornit de la 2 ipoteze care sigur nu se intalnesc la toata lumea:
- apometre relativ noi (specificatie MID), adica post 2014 sau cam asa, in buna stare de functionare;
- apometrul e montat conform fisei tehnice pt pastrarea clasei, de obicei orizontal cu cadranul catre in sus; exista cazuri in care pur si simplu nu se poate pune orizontal sau nu se poate cu fata in sus pentru ca nu exista loc fizic, sau asa a fost pus apometrul vechi acum 15 ani si omul nu mai vrea sa refaca instalatia sau ...

Am fost la acelasi vecin pentru o demonstratie pe un MID R100, vechime cateva luni, pus vertical (devine R50-V conform producatorului).
Prin apometrul asta nou-nout tocmai am furat 1 litru in 5 minute.
FILM cu DOVADA: [ link extern ]

Un litru la 5 min inseamna 12 litri/ora sau 288 litri/zi -> aproape 0,3 mc/zi -> circa 10 mc pe luna pierdute la canal de un vas wc care curge.
Ai 5-10 vecini din astia cu apartamente cu 2 wc-uri, pierzi 100 mc pe luna pe asociatie lejer. Fara sa fure nimeni, doar neglijenta, nestiinta, nepasare.

Noi aveam 50-80 mc "pierderi" si va asigur ca nu fura absolut nimeni. Cei mai multi au suficienti bani ca nici nu-i intereseaza cat au de plata, doar platesc, iar ceilalti ma cheama pe mine ca nu le merge televizorul si gasesc ca nu e bagat in priza, nu detin nici macar o surubelnita. Nu mai insistati cu furatul ca nu e obligatoriu sa fie asa. Asta nu inseamna ca nu e exclus.

Nu trebuie neaparat sa fii dus cu pluta, e suficient sa fii nepasator si sa fii singur in apartament. Nici nu-ti dai seama ca bazinului ii ia o ora sa se umple sau nu te deranjeaza.
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
CipM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pai 12 l/ora nu mai e 41. Si nu e nici o surpriza, un apometru GSD8 cu Q3=2,5 mc/h are debitul minim masurabil cu precizie garantata de 5% de 50l/h in pozitie verticala si cel de pornire undeva mai jos, dar cum se vede mai mare de 12 litri/ora. Un apometru R200 sau R400 nu mai costa 60 RON, cred ca e undeva pe la 200 RON/buc. Cine-si pune in apartament 2-3 aparate de genul asta ? Si mai ales modelul care-si pastreaza raportul R indiferent de pozitie.
Asta cu furatul o spun pentru ca intr-o scara alaturata, cind lumea se ducea la culcare si era relativ liniste un prieten imi relata ca era o familie care stringea asa apa in cada, cu țârâita si cum nu era zgomot de afara se auzea foarte bine. Dupa mine nu erau sanatosi la cap, descoperisera cum se poate face economie la apa fara contorizare. Dar nu toti sunt asa, in scara mea, de 10-15 ani bilantul iese fara probleme
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
latka, utilizator
Pai, cum am scris, cati au apometre noi cu 12 l/h pornire?
La cele vechi pe care le aveam, care sunt 'noi' comparativ cu ce au altii, productie 2013, 'scoteam acei' 41 l/h. Inca mai am apometrele vechi dar nu am cum sa le montez vertical la mine ca faceam film si cu acelea. Nu mananc castane cu 30mc/luna.

Am fi pus apometre de clase superioare dar impreuna cu modulul radio ieseau prea scumpe versus economia 'pierderilor'.

Alte discuții în legătură

Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Buna seara, de 5 ani de zile ne confruntăm cu o problema pe ... CostinelStoicea CostinelStoicea Buna seara, De 5 ani de zile ne confruntăm cu o problema pe care am sesizat-o de curând: un consum suplimentar destul de mare pe scara: în jur de 20-25 MC, ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)