avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 983 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Poate Asociatia sa-mi puna in carca \"pierderi apa\" ?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Poate Asociatia sa-mi puna in carca "pierderi apa" ?

Buna ziua, as avea rugamintea daca poate cineva sa ma lamureasca cu urmatoarea problema: Fiul meu locuieste intr-un bloc cu 4 etaje, toti proprietarii au contoare proprii in apartamente si la scara blocului este contor de bransament ("canal"). Pe tabelul cu cheltuielile pe luna septembrie, la toti proprietarii li s-a trecut consumul de apa indicat de contorul din apartament si in plus, mai este o rubrica "pierderi apa" unde s-a trecut 120 m.c. (f. mult), care s-a repartizat pe fiecare apartament, in functie de suprafata utila. Astfel fiul meu are consumati 3,6 m.c. apa si in plus 10,11 m.c. apa "pierderi" care bineanteles au fost inclusi in plata. Am intrebat administratorul despre aceasta situatie care a spus ca probabil s-a citit gresit contoarele si ca luna urmatoare, cu ocazia citirii contoarelor se va lamuri situatia. Dar parca vad ca asta ramane asa, nu se va lamuri nimic. Intrebarea mea ar fi: Ar fi vre-o baza legala in temeiul careia Asociatia sa ma poate obliga sa platesc mai mult decat am consumat ?, mi se pare aberant ca fiul meu a consumat 3,6 m.c. si da fie obligat sa plateasca inca 10,11 m.c. in plus. In cazul in care ii chem in judecata ce art. din lege as putea sa invoc ? Multumesc mult daca ma poate ajuta cineva si va doresc toate cele bune =D>:luck::hugall:
Cel mai recent răspuns: flory_mr , utilizator 16:15, 27 Octombrie 2018
Apometrele MID sunt aparute din 2006 si probabil au mai fost comercializate in paralel si cele vechi vreo cativa ani. Un compromis acceptabil ar fi cele R160 si eventual luate cele de 1,6 mc/h. Oricum, toate, indiferent de R (80,100,160,200,400) au aceeasi precizie de 2% in plaja de debit normala. Sincer nu prea am intalnit cazul cu flotoarele "hoate", cele mai multe situatii pe care le-am aflat din vecini tin de apaucaturi neortodoxe, gen bransare direct din teava comuna, blocarea contorului, etc.
De exemplu flotoarele de pe vremea lu' Pazvante in vasuri suspendate la > 2m inaltime.
Orice sistem la care flotorul e legat direct la parghia care actioneaza supapa de limitare a debitului. Adica la care debitul scade pe masura ce urca flotorul in vas. Din momentul in care debitul lasat de flotor e sub debitul de pornire al apometrului, vasul se umple "gratis". La mine ultimii 2 din cei 11 litri ai bazinului erau necontorizati [P.S. pe contoarele vechi]. Pacat ca nu mai am flotorul, l-am schimbat cu unul de vreo 40 de lei de la D....
Ultima modificare: Vineri, 26 Octombrie 2018
CipM, utilizator
Toate flotoarele (si cele noi) au la sfirsitul cursei o anumita cantitate necontorizata, pentru ca exista o transmisie care apasa gradual pe garnitura de etansare , chiar si la cele noi exista poate nu 2 litri din 11, dar 0,5 litri exista sigur. In plus apometrul de bransament - dimensionat sa suporte debitul simultan al tuturor apartamentelor - are si el un debit minim de la care simte, ce nu va depista astfel de mici "scurgeri" decit daca sunt in combinatie cu alte debite de consum din vecini. Asa ca, sa zicem, seara, noaptea,sau cind oamenii sunt preponderent la serviciu, se intimpla un astfel de fenomen de nu se contorizeaza nici aceste debite individuale decit daca sunt combinate cu un debit mai mare sau sunt mai multe simultan.
latka a scris:

Toate flotoarele (si cele noi) au la sfirsitul cursei o anumita cantitate necontorizata, pentru ca exista o transmisie care apasa gradual pe garnitura de etansare ...

Ati citit ce am scris de la inceput despre flotoare?
Repet, "flotoarele moderne lasa debitul maxim pana la umplere, moment in care intrerup brusc."

Se pare ca nu ati vazut pana acum flotoare cu debit constant pe toata perioada umplerii si intrerupere brusca. Iaca film -> [ link extern ]
De tipul asta am si eu, 11 litri intra in bazin => 11 litri arata pe apometru.

Noi avem contor pasant (impartim bransamentul) si stiu ce poate sa inregistreaze, "vede" si ultimii 500 ml la umplearea bazinului - testat! Si nu cred sa fie contorul de bransament mai slab decat pasantul nostru.

Bun, nu trebuie farmacie, 0,5 litri necontorizati sa zicem ca sunt acceptabili, ar fi sub 100 litri de persoana pe luna. Dar asta daca flotorul functioneaza ca nou, robinetul/conductele nu-s infundate, debitul initial de umplere e sanatos, adica sa nu fie mai mult de 0.5 litri necontorizati.
Eu asta am sugerat, sa ne vericam mai intai instalatiile proprii pana sa acuzam de furt si pierderi pe altii.
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2018
CipM, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
cyan a scris:

Nu trebuie sa scrie in legi ca pierderile trebuie platite.
Furnizorul de utilitati este responsabil pentru reteaua de apa pana la intrare in contorul de bransament a blocului, dupa contorul respectiv este responsabilitatea asociatiei de proprietari.
Diferentele de apa apar din multe si diverse cauze ...
"Viata la bloc. Apa. Diferente, pierderi, cum apar si cine le plateste".
1. diferenta de clasa de precizie intre contorul de bransament si cele individuale
2. consumuri ne-reale declarate de proprietari, citire eronata a indexului sau citire eronata intentionata
3. citirea contoarelor in perioade diferite, furnizorul citeste in ziua x, proprietarii citesc într-o perioada y-z
4. sunt proprietari care nu stiu sa citeasca un index
5. etc. - le gasiti în Forum.


APA NOVA
De ce apar diferenţe de înregistrare între contorul de branşament şi suma cantităţilor înregistrate de repartitoarele de costuri din apartamente?

[ link extern ] /

De ce sunt eu obligat să plătesc diferențele (pierderile) de apă din blocul meu cu 54 de proprietari, dacă nu am consumul REAL, lună de lună ?
Dacă șefii Asociației n-au mai verificat niciun apometru din cele peste 100 din blocul meu, EU ȘI ALȚII NU SUNTEM OBLIGAȚI SĂ PLĂTIM UN CONSUM NE-CLAR, NE-REAL.
Deja m-am hotărât să nu le mai plătesc diferențele de apă, până nu vor verifica fizic, la „sânge” TOATE APOMETRELE din cele 54 de apartamente (inclusiv indecșii reali ai acestora) - ba chiar am curaj să le cer în Instanță returnarea banilor ceruți pentru aceste diferențe de apă cerute fără a fi reale și verificate, deoarece am mai depistat acum mulți ani, în urma unui control în blocul nostru, consumuri ne-declarate chiar și de 300 de mc, și asta doar la maxim 1/2 dintre cei 54 de proprietari, pentru că mulți ori nu erau acasă, ori nu mai locuiau permanent acolo, ori refuzau să răspundă ! De atunci nu s-au mai controlat apometrele TUTUROR celor 54 de proprietari - e suficient ca unul să nu fie verificat, și chiar acela să aibă, poate, și câteva sute de metri cubi ne-declarați !
Mai grav este faptul că șefii noștri ilegali au votat un așa-zis Regulament pentru Apometre, dar chiar ei îl încalcă, deoarece au scris în acel Regulament că au obligația de a face controale anuale la TOȚI cei 458 de proprietari din Condominiile noastre (măcar la cei 54 din blocul nostru să facă un control serios, pentru a ști consumul lunar real și pentru a plăti ceva concret, nu teorii sau estimări).
Să mă dea în judecată, că voi invoca încălcarea Regulamentului impus chiar de șefii Asociației, care n-au făcut niciodată un control serios la TOATE proprietățile din fiecare bloc din cele 9 ale Asociației noastre.
Vedeți ce obligații sunt pentru șefii Asociației noastre, mai ales la art.5, art.6 alin.4 și 5, art.8-11, care au fost, fără dubii, ne-aplicate vreodată - [ link extern ]
Am dreptate sau nu, când cer respectarea regulamentelor și legilor din domeniu, care spun că este obligația șefilor de Asociații să organizeze controale la apometre chiar și la 3 luni sau la 6 luni, nu la un an, cum e scris în Regulamentul Asociației noastre ?!
Ultima modificare: Sâmbătă, 27 Octombrie 2018
flory_mr, utilizator

Alte discuții în legătură

Pierdere apa calda,apa rece apafaian apafaian BUNA ZIUA LOCUIESC IN TIMISOARA LA BLOC CU 4 ETAJE 20 .PROPORTIE DINTRE CEI CU CENTRALE SI FARA ESTE EGALA.IN FIECARE LUNA AVEM PIERDERE DE 13-15,-16,MC APA ... (vezi toată discuția)
Buna seara, de 5 ani de zile ne confruntăm cu o problema pe ... CostinelStoicea CostinelStoicea Buna seara, De 5 ani de zile ne confruntăm cu o problema pe care am sesizat-o de curând: un consum suplimentar destul de mare pe scara: în jur de 20-25 MC, ... (vezi toată discuția)
Diferenta mare intre citirile apometrelor din apartamente si contorul general de apa rece zamcanuvictoria zamcanuvictoria Ne confruntam cu aceasta problema de mai bine de un an. Am verificat la metrologie contorul general - este in parametri. Am verificat daca exista eventuale ... (vezi toată discuția)