avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Comitet fara presedinte
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Comitet fara presedinte

Buna ziua
1.de aproape un an de zile avem comitet dar nu avem presedinte.Este legal acest comitet?Poate lua decizii in numele asoc.de proprietari?
2.In urma cu cava timp,datorita acoperisului degradat ,apa rezultata din topirea zapezii a patruns intr-un apartament situat imediat sub acoperis .Cand s-au strans banii necesari s-a trecut la reparare acoperisului.Dupa aceasta proprietarul apartamentului si-a renovat ,zugravit etc.,iar cand a terminat operatiunea a dat in judecata asociatia ca nu a luat masuri,cerand contravaloarea unui deviz de 5.5 mii lei.Una din perosanele din comitet este fiul proprietarului apartamentului cu pricina.Mentionez ca asoc. de proprietari nu a fost informata in scris la momentul respectiv.Nu stiu ce prevede legea privind
spatiile comune si cele proprietate privata. Oare nu este si un conflict de interese aici,fiul facand parte din comitet?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: doinailiescu , utilizator 16:27, 27 Octombrie 2011
1. mai sunt si alti membrii in comitet , deci nu hotaraste singur
2.s-a adresat instantei ,care hotaraste si nu comitetului ,sa-i plateasca .
3.este normal sa plateasca asociatia ptr. stricaciunile unui bun comun al ei (acoperisul) .
v-ar fi placut sa fiti dvs. in locul acelei persoane de la ultimul etaj ???
daca mie mi-ar fi curs apa in casa as fi sezizat comitetul .Nu vin dupa un an si cer 55 milioane pentru un perete?de asta ce mai ziceti!!!. Nici la Palatul Regal nu costa atat. Discutii sterile putem face la nesfarsit .Eu am rugamintea celui care cunoaste lege sa-mi raspunda la cele doua intrebari[EDITAT] Si cine sa hotarasca singur???Despre cine-i vorba?
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
elga50, moderator
In lege se spune ca un comitet executiv are si un presedinte. Daca acesta lipseste, atributiile si stampila ii sunt preluate de vicepresedinte.
Daca comitetul si deci si asociatia nu are presedinte nu se spune in lege ca ar fi legal sau nelegal.
Ne spuneti ca proprietarul cu casa deteriorata a dat in judecata asociatia pentru acest fapt. Si ce scria in hotararea judecatoreasca, stiti? Zicea ceva de cele 5500 lei?
Daca zicea, atunci asociatia trebuia sa se conformeze si sa-i plateasca omului banii.
Daca nu zicea, atunci putem spune ca a fost o decizie a comitetului executiv care este legala in fond. Nu stim daca si in forma....Ramane sa ne spuneti dv., poate ati vazut si hotararea judecatoreasca.
Vicepresedinte nu am avut niciodata,stampila este la administrator,care este reprezentat de o firma. acoperisul era deteriorat,apa a patnrus si pe casa scarii ,dar asta s-a intamplat iarna cand nici nu erau bani si nici nu se putea trece la reparatie din cauza inghetului/dezghetului;ba mai mult de la persoana in cauza a ajuns la mine ,la et.2.Ideea este daca proprietarii sunt obligati sa plateasca pt partile comune si asta este de bun simt sau si proprietatea particulara.Ca n-a sezizat , asta va decide instanta.Doar ca nu ne dau banii afara si personal as fi dorit pana la primul termen sa aflu ce sanse avem.Cat despre suma ce sa mai vorbim,ca nu am adaugat cheltuielile de judecata,....
Presupunand ca mie imi ploua in casa maine,dau in judecata asociatia ?? Ma interesa ce prevede legea privind spatiile proprietata comuna si restul.
Multumesc !
Comitetul executiv, chiar fara presedinte era obligat sa infiinteze si sa decida alimentarea unui fond de reparatii pentru proprietatea comuna. Daca ati fi avut acest fond, lucrarea de reparatie a terasei s-ar fi efectuat rapid, de la primele semne de infiltrare a apei si proprietatea individuala a celui de la ultimul etaj, dar si a casei scarilor sau apartamentele altora de mai jos n-ar mai fi fost deteriorate.
Iata ce spune legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 16. - (1) Proprietarii sunt obligati sa ia masuri pentru consolidarea sau modernizarea cladirii, pentru reabilitarea termica si eficienta energetica, potrivit prevederilor legale. Indiferent de natura interventiilor, se va avea in vedere mentinerea aspectului armonios si unitar al intregii cladiri.
(2) In cladirile afectate de seisme, proprietarii au obligatia de a lua de urgenta masuri pentru consolidare, cu sprijinul autoritatii publice locale sau centrale.
Art. 17. - Daca proprietarul unui apartament ori spatiu sau oricare alta persoana care actioneaza in numele sau provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau unui alt apartament ori spatiu, respectivul proprietar sau respectiva persoana are obligatia sa repare stricaciunile ori sa plateasca cheltuielile pentru lucrarile de reparatii.
Art. 18. - In cazurile in care in cladirile de locuinte unul dintre proprietari sau chiriasi impiedica, cu buna-stiinta si sub orice forma, folosirea normala a cladirii de locuit, creand prejudicii celorlalti proprietari ori chiriasi, dupa caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instantei sa hotarasca masurile pentru folosirea normala a cladirii, precum si plata daunelor.


In cazul povestit de dv. nu numai un proprietar, ci toti ati creat prejudicii unuia singur, pentru ca nu ati reparat terasa la timp, iar el a dat asociatia in judecata cerand despagubiri.

Ca instanta i le va da sau respinge, in suma totala sau patiala, ramane de vazut, dar lucrurile au o acoperire legala, iar asociatia trebuie sa plateasca aceste daune, daca asa va fi hotararea instantei.

Alte discuții în legătură

Reparatie acoperis doru6 doru6 Stiu ca s-a mai discutat acest aspect, insa totusi nu m-am lamurti. Stau la etajul 4, intr-un bloc de 4 etaje, vreau sa spun ca ne ploua in casa de ani buni, ... (vezi toată discuția)
cine este "paznicul" juridic al asociatiei? Manole Dumitru Manole Dumitru La o asociatie de proprietari, in AG a membrilor asociatiei de proprietari, proprietarii de la ultimul nivel reclama faptul ca din cauza vechimii izolatiei ... (vezi toată discuția)
Probleme legate de bunuri comune intr-un imobil lupu_alex12 lupu_alex12 Buna seara! Ma confrunt cu urmatoarea problema, si nu prea stiu cum sa-i dau de cap, avand in vedere ca sunt cam singur. Blocul in care stau, construit ... (vezi toată discuția)