avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 591 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie, mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie, mostenire

buna ziua, am si eu o situatie mai speciala. in urma cu 4 ani de zile am descoperit ca bunica mea din partea paterna are probleme psihiatrice+ neurologice iar tatal meu (unicul ei fiu respectiv mostenitor) a hotarat sa imi dea mie sarcina de a ma ingriji cu totul de bunica mea spunandu-mi ca ulterior imi va dona mie apartamentul respectiv. mentionez ca eu mai am doi frati iar ca tatal meu pe langa acest apartament cu 2 camere mai detinea impreuna cu mama mea inca un apartament cu 4 camere. am discutat cu frati mei si cu restul familiei si au fost si ei de acord cu aceasta decizie a tatalui meu, dar eu luandu-mi angajamentul (verbal) ca voi renunta la orice drept de mostenire la celelalt apartament cu 4 camere. zis si facut, au trecut 3 ani iar bunica mea a decedat, tatal meu devenind proprietar al intregului apartament cu 2 camere. problema este ca la un an dupa aceasta inclusiv tatal meu a decedat neapucand sa-mi faca acel document de donatie. acum fratii mei refuza sa imi faca ei donatia promisa de tatal meu spunand ca le este teama ca in momentul in care ar deceda si mama mea si ar veni momentul impartirii apartamentului cu 4 camere eu voi refuza sa le cedez lor dreptul meu de mosenire si ca voi deveni o nesimtita nesatula. ce pot face sa ii conving ca nu voi face acest lucru? se poate face ceva legal? va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters141818 , utilizator 21:25, 1 Noiembrie 2011
Din pacate nu sunt prea multe solutii. Dezbateti succesiunea dupa tatal dvs intai. Daca renuntati la mostenire dupa tatal dvs renuntati la tot si la acel apartament lasat de bunica paterna. El acum intra in masa succesorala a tatalui dvs. Puteti face partaj in urma succesiunii tatalui in care dvs sa ramaneti cu acel apartment. Insa fratii nu vor sta linistiti ca la decesul mamei nu veti veni sa reclamati partea de mostenire din apartamentul de 4 camere . Temeri ce se vor indeparta numai la decesul acesteia cand veti face actul de renuntare.
offffffff toata situatia asta imi da numai dureri de cap.... trebuia eu sa fi facut asta din timp.. dar cine cunostea legile lui Dumnezeu... acum am ramas in ceata.... mersi oricum pt raspuns... daca faceam contractul cu tata atunci ar fi avut garantia ca dupa decesul mamei, s-ar fi readus la discutie ap cu 2 camere si asa cat de cat ar fi avut o garantie. dar in cazul asta nu mai este aceeasi treaba. nu? problema e ca si mie imi e teama acum de ei ca eu am bagat f multi bani in ap asta plus ca de atatia ani platesc singura toate darile pt el samd. asta este...
Garantii nu exista!!! Stiti vroba aia : Frate, frtae dar..branza -i pe bani! Partajul este singura solutie dupa succesiune sau dupa succesiuni.
intrebare: daca totusi fratii mei imi fac donatia si la fel si mama mea, in caz de divort cu sotul meu, ii va da acestuia vre un drept asupra bunurilor primite prin aceasta donatie?
In acest caz nu, pentru ca bunurile primite ca donatie, daca donatorul nu a specificat ca doneaza sotilor impreuna, ci numai unuia singur, se considera bunuri proprii ale donatarului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna seara, am nevoie de parerea unei persoane juridice. in legatura ... Vio 66 Vio 66 Buna seara, Am nevoie de parerea unei persoane juridice. In legatura cu o mostenire. Noi am fost trei frati,doi din prima casatorie si al treilea din a doua ... (vezi toată discuția)
Bună ziua! tatăl meu a decedat în 14 august 2023. ca si moștenitori ... nimenea nimenea Bună ziua! Tatăl meu a decedat în 14 august 2023. Ca si moștenitori sunt mama și 2 copii. Am vrea sa demaram succesiunea după decesului tatălui. Ca si ... (vezi toată discuția)
Cedare drepturi proprietate Anniemax Anniemax Buna ziua. Am o problema legata de o mostenire. Exista vreun act pe care il pot face prin care pot ceda unei alte persoane drepturile ce ar urma sa mi se ... (vezi toată discuția)