avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1943 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietari casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietari casa

Buna ziua! Parintii mei au vandut anul acesta un apartament de doua camere si cu banii rezultati au construit o casa. Casa se afla pe terenul tatalui meu, mostenit de acesta de la tatal sau. Ca de altfel, toate actele eliberate pana acum sunt tot pe numele lui: gaz, canalizare, autorizatia de constructie etc. Actele de proprietate ale casei nu sunt gata inca. Ce s-ar intampla daca tatal meu nu ar trece-o si pe mama in aceste acte? Mentionez ca ei sunt divortati din '95 dar au continuat sa locuiasca impreuna iar partajul nu a avut loc. In cazul unei separari, casa va fi trecuta drept bun comun dat fiind faptul ca mama a participat cu 50% din banii rezultati din jumatatea sa de apartament? Exista posibilitatea ca ea sa ramana fara nimic, daca nu figureaza in acte? Se va putea desfasura un partaj normal? Se necesita prezenta mamei la intocmirea actelor de proprietate?
Va rog sa-mi iertati modul de expunere a problemei, nu am cunostiinte din domeniul legislativ. Va raman recunoscatoare daca ma puteti lamuri.
Cel mai recent răspuns: Teresa05 , utilizator 17:39, 26 Octombrie 2011
Terenul este proprietatea tatalui dvs si autorizatia de construire este tot pe numele dumnealui? Parintii sunt divortati, dar au construit, cu banii rezultati din vanzarea apartamentului proprietatea lor, o casa pe terenul tatalui. Mama dvs. nu are nici drept la casa respectiva. Intr-un proces care poate dura foarte mult timp, instanta ar putea stabili ca are un drept de creanta (de primit o suma de bani) in raport cu suma cheltuita la edificarea constructiei.
Tatal dvs. ar putea sa mearga la notar si sa-i vanda mamei o cota din casa si sa stabileasca un drept de servitute asupra unei parti din teren. Altfel, risca sa fie data afara din casa...
Multumesc pentru raspuns si timpul acordat. Dar vreti sa spuneti ca autorizatia de construire este singurul act care certifica dreptul de proprietate? Nu exista alt act de intocmit? Sau doar prin aceasta autorizatia de construire proprietarii au fost deja stabiliti?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mosteniri aiurelu36 aiurelu36 Suntem doi frati, parintii nostrii sau despartit acum 42 de ani ,dar nu au divortat , mama a construit o casa pe terenul mostenit de la tatal ei,in 2009 a ... (vezi toată discuția)
Partaj calanceavasile calanceavasile Neam certat si ne am separat in fapt in 03 01 2003 dar am divortat legal in septembrie 2008 In 17 dec 2002 am optinut o autorizatie de ... (vezi toată discuția)