avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cine intocmeste dosarul de pensie de urmas?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cine intocmeste dosarul de pensie de urmas?

La sfarsitul lunii august mama mea a decedat.Mama mea avea pensie civila pentru limita de varsta cu vechime integrala.Eu fiind persoana cu handicap am dreptul la pensie de urmas dupa ambii parinti(handicap din nastere).Cei de la Casa de pensii locala m-au indrumat sa depun actele laCasa sectoriala de pensiiMAI(eu beneficiind de pensie de urmas dupa tatl meu fost ofiter MAI).Gandul celor de la Casa locala de pensii a fost cei care mi-au deschis primii drept de pensie sa se ocupe si de pensia de urmas dupa mama.Am trimis actele la Casa respectiva dupa doua saptamani de la decesul mamei.Astazi am primit raspuns telefonic de la CSP a MAI ca nu este de competenta lor stabilirea pensiei dupa mama mea.Am fost la CJP locala si m-au spus ca legislatia este ambigua si ca se vor interesa de cazul meu la minister eu fiind primul caz de acest gen.Mentionez ca si in 1997 am fost primul caz de pensionar de urmas(handicap din nastere,dar cu dreptul de a solicita dupa varsta de 26 ani) care solicitam pensie de urmas catre un oarecare IJP.Ar trebui ca legislatia sa fie mai explicita in asemenea cazuri nu doar sa fie la modul general.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 03:18, 1 Noiembrie 2011
Am uitat sa pun intrebarea :Cine are competenta sa rezolve problema mea Casa judeteana de pensii sau Casa sectoriala de pensii a MAI?
Ati pus intrebarea zilei. :) Daca cei de la casa teritoriala de pensii intreaba la CNPP sau la Ministerul Muncii, este mai greu sa va dau eu un raspuns corect, dar incerc.

cata_strophik2010 a scris:
Eu fiind persoana cu handicap am dreptul la pensie de urmas dupa ambii parinti(handicap din nastere).

Aveti dreptul sa primiti pensie de urmas dupa ambii parinti nu fiindca sunteti persoana cu handicap, ci pentru ca sunteti orfan dupa ambii parinti (art. 90 din Legea nr. 263/2010).

Cei de la Casa de pensii locala m-au indrumat sa depun actele laCasa sectoriala de pensiiMAI(eu beneficiind de pensie de urmas dupa tatl meu fost ofiter MAI).Gandul celor de la Casa locala de pensii a fost cei care mi-au deschis primii drept de pensie sa se ocupe si de pensia de urmas dupa mama.

Inteleg, a fost candva o discutie intre institutii pe tema aceasta, dar aceasta discutie nu s-a materializat intr-un act normativ ori intr-o prevedere din HG nr. 257/2011. Discutia s-a purtat inainte de aparitia HG nr. 257/2011, iar tema la care ma refer a fost "cei care au deschis drepturile de pensie sa primeasca si sa solutioneze si restul cererilor".

Am trimis actele la Casa respectiva dupa doua saptamani de la decesul mamei.Astazi am primit raspuns telefonic de la CSP a MAI ca nu este de competenta lor stabilirea pensiei dupa mama mea.Am fost la CJP locala si m-au spus ca legislatia este ambigua si ca se vor interesa de cazul meu la minister eu fiind primul caz de acest gen.

Parerea mea, si cu asta inchei, este ca cei de la casa sectoriala de pensii au dreptate. Cum am scris mai sus, nu exista nicio prevedere legala potrivit careia institutia care a deschis drepturile de pensie trebuie sa primeasca si sa solutioneze si cererile ulterioare.

Pe de alta parte, mama dvs. a fost beneficiar al sistemului public de pensii, prin urmare firesc este ca pensie de urmas dupa mama sa va acorde casa teritoriala de pensii, nu casa sectoriala de pensii, care n-are absolut nicio legatura cu aceasta situatie. Dosarul de pensie al mamei este la casa teritoriala de pensii.

Legislatia nu este deloc ambigua, asa cum sustin cei de la casa teritoriala de pensii. Mai exact spus, nu poate fi ambigua intrucat nu exista prevederi legale care sa reglementeze situatia celor ca dvs. Puteti sa primiti doua pensii - una de la casa sectoriala de pensii, dupa tata, iar cealalta de la casa teritoriala de pensii, dupa mama. Probabil ca problema de care s-au lovit cei de la casa teritoriala de pensii este aplicatia informatica, care cine stie ce nu permite. De regula, problema este aplicatia informatica.

Succes si sa ne spuneti si noua cum s-a rezolvat situatia.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Acum vin si eu cu parerea mea si sustin ca cei care trebuie sa faca formele este CSP a MAI. Motive;1)impozitul pe sanatate,pensia de urmas dupa tata depaseste 740 lei, pensia dupa mama ar fi de 500 lei evidentierea pe un singur cupon a ambelor pensii ar face mai usor impozitarea:2)vechiul si probabil noul impozit pe valoarea pensiilor ce depasesc 1000 lei stiut fiind ca persoanele cu handicap nu platesc impozit pe val. pensiei ce depaseste 1000 lei de anul trecut 3)alte impozite si taxe cu care ne vor ''gratula'' guvernul acesta sau cele viitoare.
:)) Tare, m-ati facut sa rad!

Deci dvs. spuneti ca trebuie sa va dea pensie de urmas dupa mama casa sectoriala de pensii pentru ca:
-sa poata fi retinut impozitul pe pensie, care, daca ati obtine doua pensii, nu s-ar retine;
-retinerea CASS sa fie "mai usoara" pentru institutii;
-viitoarele retineri din pensii pe care le planuieste Guvernul sa poata fi facute mai usor, presupun.

Aveti grija ce scrieti, ca s-ar putea sa citeasca cine nu trebuie si sa se intample exact ceea ce ati scris, ratiunea fiind tocmai retinerea impozitului si contributiilor. Deocamdata nu exista prevedere legala care sa reglementeze situatia dvs. Cand primiti raspuns de la autoritatile publice centrale, caci sper ca veti afla si dvs. care a fost opinia Ministerului Muncii, sa il scrieti si aici. Chiar ma intereseaza raspunsul MM, dar in special motivarea in drept.
Raspunsul a fost:anul acesta pensiile se intocmesc separat,iar de la anul vor fi trecute cum am spus eu la postarea anterioara pe considerentul ca primesc pensia mai mare de la CSP a MAI.Chestia cu impozitul ramane si ea valabila.Cred ca s-au inspirat din ideea mea si am sa cer drepturi de autor.(asta in gluma )

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas mai Lemg Lemg Buna seara...situatia este urmatoarea:-cumnata mea are handicap gradul 1 oligofrenie 3.Asa s-a nasut cu acest handicap.Tatal ei pessionar MAI cu o pensie de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas student cantorcorina cantorcorina Fiul meu,student in anul 2 ,beneficiaza de pensie de urmas de cand tatal lui a decedat. in cazul in care se angajeaza,mai beneficiaza de aceasta pensie pana ... (vezi toată discuția)
Pensiile de urmas sunt scutite de impozitul de 16%? cata_strophik2010 cata_strophik2010 De la data de 14 mai 2010 pensionarii care au grade de handicap beneficiaza de scutire de la plata impozitului de 16% pentru pensiile care depasesc valoarea de ... (vezi toată discuția)