avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caldura
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caldura

As dori sa stiu, daca pot sa-l "amendez" pe vecinul de la etajul inferior, pentru ca, de mai multi ani a lasat apartamentul gol, debransat de la incalzirea centralizata.
Din cate stiu, apartamentele de la etaj, nu au o izolatie a planseului adecvata acestei situatii. Din aceasta cauza eu trebuie sa compensez confortul termic. Copiii mai stau (se joaca) si pe jos.
Sunt convins, ca cei de la parter, o duc mai bine datorita tevilor (calde) din subsol.
Ultima modificare: Miercuri, 26 Octombrie 2011
vivi.sarbu, utilizator
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 04:08, 29 Octombrie 2011
Am intrebat constuctori de meserie, care mi-au confirmat ca pentru cazurile mentionate: apartament la parter sau deasupra unui gol - uscatorie, ghena, intrare in imobil-pe vremuri incalzita-, izolatia termica este diferita.
Ce ma deranjeaza? Evident cheltuielile in plus. Daca pentru tevile calde care trec prin apartamente debransate si cica "transfera" caldura s-a gasit o solutie, eu de ce sa am o pardosea permanent rece, situatie necalculata de proiectant?
Mai concret: cand se solicita semnaturile vecinului pt. debransare, toti promit ca au in vedere incalzire alternativa, dar......
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
vivi.sarbu, utilizator
Multumesc pentru lectia de fizica. Nu vad cum ar putea sa il oblige legal pe vecinul de la etajul inferior sa isi incalzeaza apartamentul.
nu am facut acea lectie de termotehnica (nu fizica) decit pentru a va arata cu ce anume-i deranjeaza pe cei care au apartamente vecine cu el.
dpdv legal nu cred ca are cineva vreo pirghie contra respectivului. poate doar un proces pentru degradarea apartamentelor vecine din cauza igrasiei , ceea ce legea 230 face referire intr-unul din articole
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
ContSters62736, utilizator
@vivi.sandu

Pentru problema dv. nu-l puteti actiona in instanta pe vecin decat daca in situatia in care s-a deconectat legal de la sistemul centralizat, cand ii trebuia semnatura dv., ca fiind o conditie de baza pentru aprobarea deconectarii, ar fi semnat altcineva in locul dv.
Daca ati semnat dv. e ca si cum l-ati fi ajutat sa va creeze greutatile de-acum cu temperatura mai scazuta din camere.

Totusi nu-i puteti pretinde sa incalzeazeasca apartamentul daca el nu vrea.
Exista tevile verticale care degaja o caldura oarecare, chiar daca aceasta nu este pe masura dorintei dv., legitima de altfel.
Atunci cand un proprietar face demersurile pentru debransare, cu cerere, acordul vecinilor, acordul asociatiei, al furnizorului..., acest proprietar se angajeaza in scris ca-si va instala un sistem da incalzire in apartamentul respecti pentru a asigura o temperatura normala. Cei care ati trecut mai proaspat prin aceste proceduri poate-si mai amintesc de aceasta prevedere, clauza sau conditie.
Asa ca acel vecin care nu-si incalzezte delorc apartamentul, incalca aceasta obligatie pe care si-a luat-o atunci. Verificati, in documente si-o sa vedeti ca exista aceasta obligatie.
Acum, chiar daca stiu acest lucru, nu stiu totusi cine ar putea sa ia masuri, sa-l oblige pe proprietarul respectiv sa-si incalzeasca apartamentul. Nu am trecut prin asa ceva. Poate ar trebui incercat la furnizorul de agent termic cu o adresa din partea proprietarilor afectati sau a conducerii asociatiei. Sa-si spuna si ei punctul de vedere.

Referitor la faptul ca neincalzirea unui apartament deranjeaza pe ceilalti din jur este evident si sunt de apreciat precizarile facute de @carol_lorac.:oops:
Dar asa cum l-am rugat si alta data, o fac din nou acum public (altadata i-am sters mesajul si s-a suparat rau), si-l rog sa discute problema, subiectul si nu persoana.
Plecand de la un raspuns mai putin coret, incorect sau gresit dat de un alt coleg forumist, nu este firesc sa se ajunga la generalizari de genul ca economistii si juristii sunt paraleli cu tehnica. Poate-si mai amintesc unii ca nimeni nu s-a nascut invatat, ca inainte de a ajunge inginer poate a fost elev, sofer, frizer sau muncitor (ocupatii la fel de folositoare)...
Unii au atat studii tehnice cat si economice sau juridice. Iar pentru aducere aminte, e bine de stiut ca universitatile de prestigiu din Romania au introdus de mult timp (chiar inainte de 89), in programa si materii care nu sunt strict legate de profilul de baza dar necesare in practica si viata.
Economistii au studiat tehnologia industriala, teoria generala a dreptului si legislatie economica, inginerii au facut notiuni generale de economie si legislatie, juristii au facut informatica, management, economie..., repet, pe langa materiile considerate de profil.
Dealtfel, cred ca ar fi fost o plictiseala generala sa fim toti ingineri sau toti economisti sau toti juristi s.a.m.d. Diviziunea muncii se pare ca s-a facut cu mii de ani in urma si nu acum.
Avem nevoie unii de altii si putem sa ne completam fara a ne inflama si ataca personal.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Tevi neizolate de la termoficare, bune de plata! ce este de facut? allessandra allessandra Ma lovesc de o aceeasi problema de care se lovesc multi proprietari cu centrale si anume: plata fortata pentru niste tevi ce sunt pentru tur si returul ... (vezi toată discuția)
Repartitoare caldura utilizatori casnici iulianna1 iulianna1 Locuiesc intr-un bloc in care, din 20 apartamente 4 au repartitoare iar restul proprietarilor centrala proprie. In iarna lui 2012 am platit la caldura ce trece ... (vezi toată discuția)
Neincalzire spatiu de sub apartament adimutu77 adimutu77 Locuiesc la etajul 1 al unui bloc iar sub apartamentul meu este un spatiu comercial care nu a mai fost folosit de foarte mult timp si care pe timp de iarna nu ... (vezi toată discuția)