avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 403 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

As dori si eu un raspuns in ceea ce priveste urmatoarea situatie:
Tatal meu a decedat in urma cu aprox 2 luni, si acum trebuie demarata procedura de succesiune pentru a obtine certificatul de mostenitor.
Printre bunurile detinute in proprietatea tatalui meu se afla si actiuni la cateva societatii , pentru care nu s-a primit certificat de actionar. Cum se poate face succesiunea dupa actiuni, in acest caz? E suficient extrasul din Registrul Actionarilor?
De asemenea, as dori sa aflu care este termenul legal in care se poate inscrie succesiunea fara plata de penalitati sau altele.

cu multe multumiri

Cel mai recent răspuns: dariad , utilizator 15:10, 27 Octombrie 2011
Eu spun urmasilor ca, potrivit prevederilor din Codul fiscal, nu se datoreaza taxa asupra succesiunii, daca a fost facuta in termen de un an de la data decesului autorului bunurilor.
In lipsa cerificatului de actionar proba detinerii de actiuni se poate face si cu extrasul de care amintiti. Acuma mai depinde si de notar ...
Nu este vorba de penalitati, ci de scutirea de la plata impozitului in cazul succesiunilor. Dupa mine, este indicat sa dezbateti succesiunea in termen de 6 luni, intrucat mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii mostenirii in termen de 6 luni de la decesul autorului, printr-o acceptare a succesiunii. Este bine sa consultati si un notar.
dariad a scris:

Nu este vorba de penalitati, ci de scutirea de la plata impozitului in cazul succesiunilor. Dupa mine, este indicat sa dezbateti succesiunea in termen de 6 luni, intrucat mostenitorii trebuie sa faca dovada acceptarii mostenirii in termen de 6 luni de la decesul autorului, printr-o acceptare a succesiunii. Este bine sa consultati si un notar.

Sa inteleg ca, in cazul in care titularul impozitelor decedeaza, urmasii nu mai platesc impozitle datorate de catre defunct?
Va rog sa imi spuneti prevederea legala.
Multumesc.
Este vorba de impozitul datorat statului pe valoarea masei succesorale. Cu cat masa succesorala este mai mare, cu atat toate taxele notariale si impozitul la stat, calculate toate in procente, vor fi mai mari. Scuze ca nu am fost destul de explicita.
Ultima modificare: Joi, 27 Octombrie 2011
dariad, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa de timbru pt succesiune ROMANITZA ROMANITZA In caz de succesiune, un minor in varsta de 6 ani, orfan de un parinte, este obligat sa plateasca taxa de timbru, avand in vedere ca venitul lui este alcatuit ... (vezi toată discuția)
Succesiunea la notar sau la avocat MBELGIANU MBELGIANU Tatal meu a decedat acum 14 ani,la momentul respectiv sa deschis actul succesoral sa dechis la NOTARIAT pt.actiunile avute la o firma la care afost ... (vezi toată discuția)
Succesiune bl79 bl79 Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns pentru urmatoarea problema : tatal meu natural a decedat in urma cu cativa ani. Parintii mei au fost ... (vezi toată discuția)