avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1008 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... calcul consum pausal
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

calcul consum pausal

Buna ziua. La noi in bloc au mai ramas doar cateva apartamente necontorizate. Problema este ca exista pierderi foarte mari atat la apa rece, cat si la apa calda, iar conducta de apa rece este sparta de 2-3 luni. Nu s-a reparat si nici nu s-a facut nimic pentru repararea ei. Cei care au contoare le au puse de ei, multe nesigilate sau neverificate, iar citirea o face fiecare, nu administratorul. Este legal ca in aceste conditii doar cei la pausal sa plateasca piederile, toate pierderile? Ce pot sa fac? Va rog sa ma ajutati. Luna aceasta am de platit 210 lei la apa rece si 160 la apa calda.:((



Cel mai recent răspuns: LocatarB , utilizator 18:52, 20 Decembrie 2011
Eu totusi nu cred ca regia de apa rece nu incheie contracte individuale in cazul realizarii unui bransament separat de bransamentul blocului sau scarii. Exista o lege care obliga aceste regii sa incheie contracte individuale.
Nu am auzit de o lege care sa-i oblige pe furnizori sa incheie contracte individuale, ci exista reglementri care prevad exact contrariul. Un exemplu:
2. Contracte individuale la nivel de apartament
Întrebare :

De ce nu se încheie contracte individuale la nivel de apartament?


Răspuns :

Contractele de branşare/racordare şi utilizare a apei potabile din reţeaua de distribuţie a sistemului public de alimentare cu apă a unei localităţi se încheie de operatorul/prestatorul serviciului cu următoarele categorii de utilizatori ai apei potabile, în funcţie de modul de utilizare a apei şi de tipul de habitat, astfel:
• agenţi economici;
• instituţii publice;
• asociaţii de proprietari/locatari (nu cu fiecare locatar în parte);
• persoane fizice care nu locuiesc în cadrul unui condominiu.
Iată punctul de vedere al Guvernului României exprimat prin autoritatea sa competentă (ANRSC):
I. Art.27 din Legea nr. 241/2006 a serviciului cu alimentare cu apă şi de canalizare defineşte condiţiile în care o persoană fizică sau juridică poate fi considerată utilizator al serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare. Alin (1) al art.27 defineşte utilizatorii, în calitatea lor de proprietari individuali de imobile sau împuterniciţi ai proprietarului /proprietarilor de imobile. Aceşti utilizatori deţin în mod uzual, imobile de tip casă în curţi comune şi pot încheia contracte în nume propriu după ce şi-au individualizat consumurile. Asociaţia de proprietari /locatari din condominii încheie contractul în numele tuturor proprietarilor spaţiilor cu destinaţie de locuinţă sau altă destinaţie, caz în care fiecare din proprietari fiind beneficiari ai serviciului, fără însă a deţine şi calitatea de utilizatori. Proprietarii individuali ai apartamentelor de condominii nu sunt proprietari ai imobilului şi nu îndeplinesc condiţiile pentru a deveni utilizatori şi a încheia contracte în nume propriu.
II. În anul 2005 s-a publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr.664bis din 26.07.2005, Norma de metrologie legală NML 003-05 „Contoare de apă” aprobată prin Ordinul nr.107/2005. Art.1.1. al reglementării menţionate precizează printre altele că „Norma nu se aplică pentru contoarele utilizate ca repartitoare de costuri pentru apa din condominii”
Conform art.3 al ordonanţei Guvernului nr.20/1992 privind activitatea de metrologie legală aparatele ale căror indicaţii se folosesc în tranzacţiile comerciale trebuie să fie în mod obligatoriu verificate şi controlate metrologic. Contoarele montate în apartamentele din condominii sunt definite de art.3 lit. i) din Legea serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr.241/2006 ca repartitoare debitmetrice cu indicaţii adimensionale, acestea neputând fi folosite la facturarea consumurilor, ci numai pentru individualizarea şi repartizarea pe fiecare apartament a consumului total de apă înregistrat de contorul general de branşament.
Art.33 alin (1) din HG 1588/2007 pentru aprobarea normelor metodologice de aplicare a Legii nr.230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari stabileşte următoarele: „Consumurile înregistrate de contoarele montate în aval de contorul de branşament nu fac obiectul contractului de furnizare a serviciului şi nu determină obligaţii ale asociaţiei de proprietari către furnizorul serviciului”.
În conformitate cu prevederile Legii serviciului de alimentare cu apă şi de canalizare nr.241/2006, operatorul are competenţa de operare numai în cadrul sistemelor publice de alimentare cu apă şi de canalizare, iar repartitoarele debitmetrice se instalează în proprietatea individuală şi/sau comună din condominiu, unde legislaţia serviciilor publice nu are aplicabilitate.
Facturarea conumurilor de apă trebuie să se facă la nivelul Asociaţiilor de proprietari/locatari, pe baza indicaţiilor contoarelor generale montate pe branşament sau acolo unde nu există contoare de branşament, pe baza normelor de pauşal stabilite prin Ordinul M.L.P.A.T. nr.29/N/1993, după caz.
În consecinţă facturarea individuală în interiorul condominiilor excede legislaţia în vigoare şi nu poate crea nici un fel de obligaţii sau răspunderi privind o astfel de implementare.



Text preluat de pe site-ul furnizorului de apa:
[ link extern ]





De raspunsuri in doi peri de la regiile statului am mai vazut si atunci cand cetatenii se adreseaza cu cereri de solicitare. Chiar la inceputul raspunsului la intrebarea de ce nu se incheie contracte individuale la nivel de apartament se precizeaza ca acele contracte se incheie cu agenti economici, institutii publice si asociatii de proprietari . Dar daca ne uitam in lege vedem aceste categorii ca fiind principalele categorii asta nu inseamna ca nu ar mai fi si altele.
Din Legea 241/2006 , sectiunea a 2-a , utilizatorii serviciului de alimentare cu apa , Art. 27 (2) ,,Pot fi utilizatori ai serviciului de alimentare cu apa si de canalizare si persoanele fizice sau juridice care nu au un bransament propriu de apa potabila, respectiv racord propriu de canalizare, daca exista conditii tehice pentru delimitarea / separarea instalatiilor, pentru individualizarea consumurilor si pentru incheierea contractului de furnizare/ prestare a serviciului in nume propriu.'' , vedem ca se poate incheia in nume propriu un contract odata cu individualizarea consumurilor.
Iar daca citim drepturile si obligatiie utilizatorilor la Art. 28 se vorbeste chiar de dreptul de acces nediscriminatoriu si de utilizare a serviciului este garantat tuturor utilizatorilor.
Loteria repartitoarelor: cum platesti mai mult pentru un apartament rece decat pentru o garsoniera calda



Cand isi pun repartitoare, proprietarii au impresia ca citirea acestora se reflecta ca atare in factura lor.
Nu este asa.
Acea valoare se inmulteste cu niste coeficienti de calcul, de care cei mai multi proprietari nu au idee.

Coeficientii de putere, spre exemplu, cei care depind de materialul si forma caloriferului pot creste valoarea cu pina la 200%, iar cei de amplasare cu pina la 25%.
Astfel proprietarii unui aparament cu calorifere noi, din fier, amplasat la ultimul etaj si cu doi pereti exteriori pot plati aproape dublu acelasi numar de unitati termice fata de un apartament amplasat la un nivel inferior cu calorifere din fonta.
Daca la contorul electric citirea acestuia arata consumul, adica suma de plata, la repartitoare, logica este cu totul alta.

Informatie pe scurt
- repartitor nu e egal contor:* repartitoarele nu contorizeaza, ci doar impart altfel factura blocului fata de furnizorul de energie termica.
? citire in bloc: valoarea facturii nu este data de consum, prin citirea lui la cosumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare in bloc.
? criterii neclare si pierderi: in noul sistem repartitoarele impart consumul dupa unitatile citite, inmultite cu un algoritm de calcul despre care proprietarii n-au idee.
? un prim pas: informarea proprietarilor, obligatia firmei care instaleaza repartitoare de a le inmana o copie dupa contract, dar mai ales dupa modalitatea de calcul.
? unitatile sunt unitati de masura neconventionale a temperaturii din jurul unui punct fix pe calorifer receptionata de doi senzori amplasati pe acesta, unul inspre interior, altul in exterior. Serviciul de citire al indicatiilor repartitorului este de aproximativ 0.5E pe calorifer pe luna.
? instalarea unui repartitor poate costa pina la 150 lei pentru fiecare calorifer.

Pe larg
Repartitoarele nu masoara consumul, ci sunt doar o noua metoda de a imparti factura blocului catre Radet (inclusiv pierderile). Astfel, un proprietar poate plati, pentru intretinerea unui apartament de patru camere, cu calofierele inchise, o valoare mai mare decat pentru o garsoniera incalzita la maxim. Putini sunt cei care realizeaza acest lucru.
Proprietarii nu primesc o copie dupa contractul care se incheie cu firma respectiva, astfel incat cei mai multi nici nu isi dau seama care este, de fapt algoritmul de calcul.

Cum se calculeaza consumul si cum se imparte factura

Factura de la RADET (in cazul Municipiului Bucuresti) este rezultatul citirii contorului de bloc (sau scara) depinde de cum este ampalsat aparatul de masurare al energiei termice furnizate.

Dupa citire se scade un procent de 10%, reprezentand cheltuieli comune de genul tevi, pierderi, calorifere de lift sau de casa scarilor, valoare care se imparte pe metru patrat (suprafata totala utila a blocului) si se inmulteste cu suprafata fiecarui apartament in parte. Astfel, la consumul comun, proprietarii de garsoniere vor plati mai putin decit cei cu apartamente cu suprafata mai mare.

Restul de 90% din factura se imparte la fiecare apartament, proportional, in functie de numarul de unitati masurate pe fiecare calorifer si dupa aplicarea coeficientilor de amplasament si de putere calorica.

Exemple de coeficienti:
- coeficienti de amplasament depind de pozitionarea apartamentului, cati pereti are spre exterior, la ce etaj este, daca are sau nu un apartament deasupra sau dedesubt, daca are pereti spre Nord ? acesti coeficienti pot varia valoarea de plata cu pina la 25%
- coeficienti de putere calorica ce variaza de la 1 la 3, deci pot creste valoarea de plata cu pina la 300% in functie de materialul din care este facut caloriferul, marimea lui si numarul de elementi.

Daca un apartament are caloriferele inchise, asta nu inseamna ca proprietarul nu va plati nimic. El va plati din partile comune partea lui. Intretinerea unui apartament cu patru camere, cu calofierele inchise, poate fi astfel mai mare decat cea pentru o garsoniera incalzita la maxim.

Pentru unele apartamente valoarea de plata dupa amplasarea repartitoarelor este mai mare decat inainte, pentru ca acum va plati in plus si o parte mai mare din factura comuna. La aceste costuri se adauga si costurile initiale de achizitionare si montaj ale repartitorului (dispozitiv de masura si robinet) care variaza de la 60 la 120 lei pentru fiecare calorifer si 0,5E/calorifer/in pentru citire.

In fapt, repartitoarele nu masoara cantitatea de agent termic ?intrat? in fiecare calorifer, pentru ca plata acestui serviciu sa se faca functie de consum, ci ajuta la impartirea mod echitabil a facturii emise de furnizorul de energie termica ce trebuie crezut ?pe cuvint?. Valoarea facturii nu este data de consum prin citirea lui la consumatorul final (calorifer), ci la contorul de intrare.

De ce avem repartitoare la calorifere

In vechiul sistem, intretinerea se platea in functie de numarul de camere si de numarul de persoane, astfel incat orice musafir era vanat. Vechiul sistem era criticat, o data pentru ca impartirea cheltuielilor parea subiectiva, in al doilea rand, pentru ca includea pierderile regiei.

Noul sistem nu elimina pierderile, iar noua modalitate de repartizare a cheltuielilor nu e cunoscuta de catre proprietari. Acestia nu primesc nici macar o copie a contractului si, de cele mai multe ori, cred ca valoarea intretinerii este data strict de citirea repartitoarelor.

Contorizarea era menita sa ajute consumatorul sa plateasca exact cat consuma fie ca este vorba de energie termica sau contor la apa.
Repartitorul insa, dupa cum ii spune numele nu face decat sa reamparta ceva ? factura comuna de incalzire ? si nu sa masoare efectiv cantitatea de agent termic consumata pentru incalzirea locuintei.

?A venit un cetatean si a citit indicatiile repartitorului.
Si si-a notat ceva.
L-am intrebat cat am de plata si mi-a spus ca nu stie.
L-am intrebat ce inseamna cifrele acelea si mi-a spus ca el este platit doar sa citeasca nu si sa ?traduca?.
Am lipsit toata luna decembrie de acasa si am avut caloriferele inchise.
Nu am consumat, practic nimic.
Si tot am platit 300 de mii de lei vechi pentru incalzirea pe decembrie?, se plange o vecina, care locuieste la ultimul etaj al unui bloc din cartierul Militari, in sectorul 6, Bucuresti.

Cine avizeaza repartitoarele si sistemele de calcul

Repartitoare

Repartitoarele sunt dispozitive electronice destinate a cuantifica numarul de unitati de temperatura ce trec printr-un calorifer.
Ele sunt instalate de firme specializate, avizate de catre ANRCS - Autoritatea Nationala de Reglementare a Serviciilor de Gospodarire Comunala, ale firme ale caror servicii constau un calcularea unui consum de energie termica pentru fiecare apartament functie de numarul de unitati consumate pentru fiecare calorifer din apartament valori unitati carora li se aplica coeficienti de putere calorica si coeficientide amplasare.
Calculatia se face cu ajutorul unui soft avizat de ANRCS, iar coeficientii sunt calculati de Institutul de Cercetare in Instalatii.

Pentru acest serviciu de calcul societatile incaseaza in general 0,5 Euro pe calorifer.
Adica la un bloc de 11 etaje cu 6 scari, care are in medie 1300 de calorifere o factura lunara poate atinge valori de 20 milioane lei vechi.
Nici eu nu stiu exact cum se aplica toti coeficientii astia.
Firma cu care am incheiat noi contractul are softuri aduse de-afara si avizate aici, la noi.
Daca pentru nemti a fost bine, e bine si pentru noi.
Oricum, e greu de explicat fiecaruia cum functioneaza calculele astea.
Proprietarii sint oricum nemultumiti si cred ca noi, Asociatia, ii furam.? ? spune X ., administratorul unui bloc din Militari.

Ce e de facut

Un prim pas pentru a intelege sistemul lor de calcul ar fi tansparentizarea: proprietarii sa primeasca macar o copie a contractului incheiat de firma cu asociatia de proprietari la care sa fie anexata si modalitatea de aplicare a coeficientilor.
Este falsa ideea ca pierderile sunt suportate de consumator prin "incarcarea" consumului. Atata timp cat blocul are contor la bransament, acesta inregistreaza consumul respectiv, iar furnizorul factureaza exact acest consum.
Daca ar fi sa vorbim de pierderi trebuie sa stiti ca acestea se regasesc eventual in pretul gigacaloriei, care nu il afecteaza direct pe consumator deoarece este subventionat, dar il afecteaza indirect, mai subtil, fiind subventionat de la bugetul local.
Prin urmare, blocul plateste exact atat cat consuma (cu conditia ca acest contor sa fie in stare buna de functionare), la pretul stabilit de furnizor, eventual subventionat de autoritatea locala.
Daca ati face un studiu la blocurile cu repartitoare ati observa ca in toate cazurile factura de energie termica a blocului a scazut, datorita reducerii risipei de energie realizate de apartamentele cu repartitoare.
Problema reala a repartitoarelor e ca pot inregistra consum chiar cu robinetii inchisi !
Faceti un experiment simplu , inchideti robinetul caloriferului si deschideti geamul camerei ! Verificati citirea inainte si dupa !
Sau intr-o camera incalzita de soare , inchideti robinetul si o sa vedeti ca inregistreaza consumuri acolo unde nu sunt ! repartitoarele doar inregistreaza o diferenta de temperatura intre calorifer si aerul incaperii !
Nu conteaza daca diferenta e de la 50 de grade caloriferul la 20 de grade in casa , sau de la 20 de grade caloriferul la 5 grade in casa !
Asa apar consumuri aiurea . Un prieten are un calorifer in balconul inchis cu termopan . Cu robinetul inchis , dar cu soarele batand in geam , repartitorul inregistraza vesel bani ce se duc aiurea la firmele de repartitoare ...
Si nu e normal sa ai apartament pe scara blocului cu 80 ron la intretinere si altul cu 800 !


Sau altfel:
Un bloc cu repartitoare care a consumat o anumita cantitate de energie (corect determinata de contorul de la bransament), daca nu ar fi avut repartitoare, nici un consumator nu ar fi fost stimulat sa economiseasca sau sa reduca risipa, deci nu ar fi reglat robinetele termostatice pe o treapta mai mica de temperatura (de fapt nici nu ar fi avut aceste robinete termostatice) si deci consumul blocului ar fi fost mai mare.
Mai departe se pune problema repartizarii acestui consum intre apartamente. De aici si denumirea de repartitor, i-as spune eu de consum, mai degraba decat de costuri. Consumul de energie al unui corp de incalzire depinde de puterea acestui corp, de temperatura agentului termic si de temperatura din camera. Ori, unitatile inregistrate de repartitor sunt proportionale exclusiv cu diferenta de temperatura masurata de senzorii repartitorului, de aceea trebuie corectate cu factorul de putere al corpului de incalzire.
Numai asa repartizarea reflecta cat mai aproape de realitate consumul individual.

Este bine de verificat si ce sume de plata au cei din conducerea Asociatiilor de propietari(contabil,administrator,presedinte,cenzori samd).
Daca cercetati si urmariti corespunzator fiecare lista prezenta ori anterioara,veti observa ce diferente exista intre plata unui locatar obisnuit si plata celor care intocmesc listele.....
Concluziile le puteti constata si dv.singuri-trebuie doar sa verificati cu atentie ce se intampla in fapt si de drept-.
Ultima modificare: Luni, 19 Decembrie 2011
elga50, moderator
@rodica_post
In vechiul sistem, intretinerea se platea in functie de numarul de camere si de numarul de persoane, astfel incat orice musafir era vanat. Vechiul sistem era criticat, o data pentru ca impartirea cheltuielilor parea subiectiva, in al doilea rand, pentru ca includea pierderile regiei

Niciodata incalzirea nu s-a repartizat in functie de numarul de persoane.

Contorizarea era menita sa ajute consumatorul sa plateasca exact cat consuma fie ca este vorba de energie termica sau contor la apa.

Si eu am crezut ca voi plati exact cat consum, dar a trecut destul timp care mi-a demonstrat ca a fost o pacaleala. Persoanele autorizate sustin ca nu sunt contoare, ci simple jucarii, contoare sunt numai aparatele montate de furnizor, atunci cum platesc cat consum?!

Cui poti sesiza ca apometrele din apartamente nu sunt verificate metrologic, nu au sigiliile intacte, nu sunt aceeasi clasa de precizie, nu sunt montate de aceeasi firma, exista un consum fraudulos? La adunarea generala apare acea majoritate formata chiar din acesti detinatori de apometre care nu au nici un interes sa intre in legalitate. In foarte multe asociatii majoritatea este formata din astfel de persoane, cum credeti ca un om corect mai are vreun cuvant de spus? Art. 26 din Lg.230/2007 "Daca o hotarare a adunarii generale este contrara legii...pot ataca in justitie respectiva hotarare..." adica acea hotarare poate fi luata chiar daca este contrara legii. Poate fi suspendata doar de instanta, daca ai timpul, nervii si banii necesari. Oare daca e contrara legii nu ar trebui sa fie nula din start?!

Alte discuții în legătură

Cum se citesc repartitoarele radio? BEN46 BEN46 Am avut surpriza sa constat ca incalzirea pe luna octombrie este 2,5 ori mai mare decat urmatorul apartament si nu inteleg de ce fiindca am ... (vezi toată discuția)
De ce nu fac nimic asociatiile de proprietari ca apa calaie aproape rece se plateste la pret de apa calda? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI Ce asteapta sa faca ceva? Ar trebui sa se uneasca pentru aceasta jepcarie si jecmanire evidenta a oamenilor cinstiti? (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)