avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 609 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Este obligatorie prezenta martorului la proces?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Este obligatorie prezenta martorului la proces?

stiu ca cadrul unui proces se poate judeca in lipsa partilor, dar nu stiu daca se poate si in lipsa martorului.
situatia suna cam asa: ma judec cu politia ptr o amenda primita in alt judet, si am primit o citatie care spune asa: in speta i s-a cerut intimatului de catre instanta printro citatie, sa prezinte martorul, fara citatie, in vederea audierii.
intrebarea mea e - daca martorul meu nu se poate prezenta personal in instanta, se poate audia prin corespondenta, adica sa dea o declaratie in scris a faptelor?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 01:00, 28 Octombrie 2011
din moment ce este citata, este obligata sa se prezinte...
daca nu va ajuta prea mult depozitia martorului, puteti renunta la proba
Presupun ca litigiul are ca obiect plangere impotriva unui proces verbal de contraventie.

In Codul de procedura civila nu exista "audiere prin corespondenta a martorului". De altfel, nici practica instantelor care obliga partile sa prezinte martorii fara citare, sub sanctiunea decaderii din proba, nu are niciun temei in prevederile Codului de procedura civila.

Martorul este obligat sa se prezinte in instanta numai daca a fost legal citat. Daca va fi citat in cauza si nu se va prezenta, instanta va putea dispune aducerea lui cu mandat si va putea chiar dispune amendarea lui pentru neprezentare cu amenda judiciara de la 30 lei la 500 lei. Instanta audiaza nemijlocit martorul, neputand sa ia in considerare declaratiile date in scris in afara instantei.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere in probatiune ramy84 ramy84 Societatea comerciala unde sunt angajata a formulat o plangere contraventionala impotriva unui proces verbal de constatare si sanctionare a contraventiei ... (vezi toată discuția)
Ce se intampla daca nu ma prezint la un proces aditza_ice aditza_ice Buna Ziua am fost citat ca martor la procesul cuiva, mentionez pers respectiva a cumparat o casa a dat un avans in mai multe rate si eu am semnat acele ... (vezi toată discuția)
Dilema: am fost numit ca martor, dar nu am fost prezent. primesc amenda daca sunt citat si nu ma prezint? shoby16fff shoby16fff un prieten m-a pus martor la un accident la care nu am participat normal eu am aflat mai tarziu. deocamdata nu am primit nimic acasa,dar in momentul in care ... (vezi toată discuția)