Va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.
Mama mea a plecat astazi in Israel in vizita pentru 14 zile, (bilet cumparat dus-intors cu compania aeriana a israelului).
Cand a ajuns acolo a fost verificata/arest cred:
aprente, poze, profil, verificarea bagajului de cala, i s-a cerut sa isi dea pantalonii jos pt verificare;
Mama este invatatoare, care unde a calatorit si-a respectat viza, nu a muncit nicaieri la negru, era in vacanta, nici un antecedent care sa o clasifice in "pericol national". nu a lasat-o sa sune la consulat sa vada ce a gresit, nu a lasat-o sa stea jos (6ore) pana nu a trimis-o cu avionul inapoi la bucuresti.
As putea face o plangere la cedo? ar intra in randul discriminarii?
avea o prietena acolo care nu a raspuns la telefon, dar avea si adresa ei, avea bani la ea suficienti pt 1 luna nu pt 2 sapt. Va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Multumesc anticipat,
ps. am toate intentiile sa duc la bun sfarsit inceperea oricarei actiuni juridice.
Pai din putina mea geografie Israel-ul nu este in Europa si nu este parte a CEDO. Oricum, daca ar fi fost parte, CEDO nu era de competenta in aceasta situatie.
Din pacate nu puteti face absolut nimic. Legislatia israeliana permite explulzarea cetatenilor straini fara motivare sau explicatie.
:( Singura solutie este ca mama dv sa cheme in judecata – la instanta din Tel Aviv - respectivii functionari vamali. Nu cred ca merita, avand in vedere costurile.
Motivul refuzarii intrarii e important. Trebuie sa-i fi spus ceva!
Prietena mamei dv e cetatean israelian sau doar lucreaza acolo? Acesta e un motiv pentru care i s-ar refuza intrarea – pentru ca de e asa mama dv ar fi trebuit sa ceara la ambasada Israel aprobarea de a intra..
Viza poate fi respinsa in caz ca mama dv a lucrat in Israel si n-a trecut un an de la iesirea de pe teritoriul statului; mai poate fi respinsa in cazul in care avea in pasaport viza de intrare intr-un stat arab – nu e regula, dar se intampla.
Citez:
De asemenea, cetăţenii români care se încadrează în următoarele categorii trebuie să-şi verifice statutul şi să aibă permisiunea de a intra în Israel:
- persoane care au fost deportate în trecut;
- persoane care s-au aflat ilegal în Israel;
- persoane cărora li s-a refuzat intrarea în Israel în trecut;
- persoane care doresc să viziteze o persoană care lucrează în Israel;
- persoane care au rude care lucrează în Israel.
N-am idee care e legea israeliana care permite expulzarea :-/ fara explicatii.
Dar care era (dupa 1990) legea romaneasca care permitea interzicerea vizitei in Romania (natala) chiar a (ex) Regelui Mihai? Vai, cat de ospitalieri suntem noi (cu ai nostrii) si cat de neospitalieri pot fi altii cu noi cand exista masuri de securitate B-)
Probabil ca ceva nu era curat in legatura cu mama dvs., numele, bagajele dansei, sau cu scopul vizitei in Israel.
Sigur ca masurile de securitate sunt drastice dar nu au o lege care permite expulzarea fara explicatii – exista riscul unui ”conflict” diplomatic (in primul rand). In al doilea rand: in cazul discutat nu se pune problema expulzarii – doamna nu intrase, propriu-zis, pe teritoriul israelian.
Intrarea regelui a fost interzisa in baza unor dispozitii privind securitatea nationala – autoritatile de atunci se temeau ca persoana regelui va fi un... factor destabilizator. :)
Stimata doamna, toate tarile din lumea asta pot sa nu permita accesul pe teritoriul national unui cetatean al altui stat fara nici o motivatie.
Spre exemplu veti vedea ca toate statele spun ca viza de intrare nu inseamna ca prin asta exista dreptul de a intra pe teritoriul national si daca vamesul nu ii place mutra ta nu te lasa sa intri in tara (asta se aplica inclusiv in Romania).
Cititi legea 5763/2003 (Israelian The Citizenship and Entry into Israel Law) emisa de Kneset