avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 980 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Despagubiri
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Despagubiri

Buna! As vrea si eu un raspuns la intrebarile mele. Tatal meu a murit in 2007 intr-un accident de muncala padure(fiind angajat la fima,nu lucra la negru).Din cauza ca familia mea nu a avut posibilitati financiare sa dea firma in judecata pentru a primi vreo despagubire ,moartea tatalui meu s-a clasat doar ca accident de munca fara sa primim nici un ajutor de la firma unde lucrase el.Singurul ajutor financiar fiind ajutorul de inmormamtare care l-a primit de la stat.Acum mama mea a primit de la casa de pensie din judetul unde locuim o citatie pentru a merge sa ridice o despagubire. Acum intrebarile mele sunt: ce despagubiri ar putea primi ea dupa 5 ani de la deces si in ce consta ea? Și ,daca se mai poate face ceva firmei unde a lucrat tatal meu. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: sebastian-barbulescu , utilizator 09:51, 29 Octombrie 2011
Fostului angajator nu i se mai paote cere nimic ..intrucat exista un termen de prescriptie al dreptului la actiune in cazul refuzlui de a va acorda un anumit drept banesc...

In cazul decesului asiguratului ca urmare a unui accident de munca sau a unei boli profesionale,se acorda despagubire,la cerere,unei singure persoane,care poate fi: sotul supravietuitor, copilul ,parintele, curatorul, tutorele, mostenitorul - in conditiile dreptului comun, sau persoana care dovedeste ca a suportat cheltuielile ocazionate de deces. Cuantumul despagubirii este de 4 salarii medii brute pe economie( comunicate de I.N. de Statistică) si se acorda pe baza certificatului de deces (original si copie), act de identitate solicitant, acte de stare civilă ale solicitantului, din care să rezulte gradul de rudenie cu decedatul sau acte din care rezulte că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces
trebuie avut in vedere mai multe aspecte printre care a se vedea daca in contractul cole. de munca ori in vre-un act care sta la baza relatiilor de munca dintre tatal dv. si angajatorul respectiv au existat anumite prevederi care fac apel la despagubirile banesti care i se pot acorda in caz de accident de munca sau de deces....
Daca astfel stau lucrurile , despre o astfel de despagubire vorbim, daca nu....atunci nu stiu cum ati putea dovedi dupa 5 ani ca a fost accident de munca....
Mai jos va expun cateva informatii despre ce inseamna accident de munca:
Prin accident de munca se intelege vatamarea violenta a organismului, precum si intoxicatia acuta profesionala, care au loc in timpul procesului de munca sau in indeplinirea indatoririlor de serviciu si care provoaca incapacitate temporara de munca (ITM) de cel putin 3 zile calendaristice, invaliditate (INV) ori deces(D). (Art. 5 (g), din Legea 319/2006)

Accidentul de munca se clasifica in raport cu urmarile produse si cu numarul persoanelor accidentate in:

accident care produce incapacitate temporara de munca de cel putin 3 zile calendaristice;

accident care produce invaliditate;

accident mortal;

accident colectiv, cind sunt accidentate cel putin trei persoane in acelasi timp si din aceeasi cauza.

OBS: Accidentul de munca urmat de incapacitate temporara de munca ori, dupa caz, urmat de invaliditate sau deces, precum si accidentul de munca colectiv vor fi comunicate de indata de catre conducerea persoanei juridice sau, dupa caz, de persoana fizica, in calitate de angajator,inspectoratului teritorial de munca si, dupa caz, organelor de urmarire penala competente, potrivit legii.

Cercetarea accidentelor de munca se efectueaza astfel:

de catre persoana juridica in cazul accidentului care a produs incapacitate temporara de munca;

de catre inspectoratele teritoriale de munca in cazul accidentelor care au produs invaliditate, deces, al accidentelor colective, precum si in cazul accidentelor de munca ce au produs incapacitate temporara de munca salariatilor angajati la persoane fizice;

de catre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale in cazul accidentelor de munca colective, generate de unele evenimente deosebite, precum avariile sau exploziile

de catre autoritatea de sanatate publica in cazul suspiciunilor de boala profesionala

Cam asa stau lucrurile...
Cu stima,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce obligații are firma in caz de deces a unui muncitor? Maria Brendea Maria Brendea Daca o persoana face infarct în timpul munci ,și firma nu anunță familia ce se întâmplă? Și ce drepturi are familia în acest caz, Firma trebuie sa-i ... (vezi toată discuția)
Accident rutier in timpul programului cu masina personala OanaRo OanaRo Buna ziua, Angajatul isi foloseste masina personala (la solicitarea superiorului) in interes de serviciu. Nu merge singur, in masina se mai afla minim 2 ... (vezi toată discuția)
Bună seara! tatăl meu a suferit un accident rutier în drum ... ELENA1234567890 ELENA1234567890 Bună seara! Tatăl meu a suferit un accident rutier în drum spre locul de muncă, iar la ceva timp a venit un domn care s-a recomandat că este de la o ... (vezi toată discuția)