avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Despagubiri legea 221/2003
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Despagubiri legea 221/2003

Bunicii mei, din partea mamei, din Jamu Mare au fost deportati in Baragan. La intoarcere nu au mai avut voie sa se intoarca in casa lor din Jamu Mare si a trebuit sa stea la rude in Remetea. Acum sunt decedati si ei si mama mea. As dori sa revendic despagubiri pentru casa din Jamu Mare, dar nu am acte care sa dovedeasca acest lucru si nu stiu ce as putea sa fac.
Cel mai recent răspuns: ContSters118550 , utilizator 12:40, 30 Octombrie 2011
este frumos si in acelas timp interesant, insa va sugeram sa contactati un avocat si sa vedeti impreuna pe ce "cale" trebuie s-o luati. Va fi greu, dar nu imposibil.
Cititi Legea 221/2009 si [ link extern ]

Persoanele condamnate penal in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989 pentru alte fapte decat cele prevazute la art. 1 alin. (2) pot solicita instantei de judecata sa constate caracterul politic al condamnarii lor, potrivit art. 1 alin. (3). Cererea poate fi introdusa si dupa decesul persoanei, de orice persoana fizica sau juridica interesata ori, din oficiu, de parchetul de pe langa tribunalul in circumscriptia caruia domiciliaza persoana interesata.

(2) Persoanele care au facut obiectul unor masuri administrative, altele decat cele prevazute la art. 3, pot, de asemenea, solicita instantei de judecata sa constate caracterul politic al acestora. Prevederile art. 1 alin. (3) se aplica in mod corespunzator.
(3) Instanta de judecata este obligata sa ia toate masurile pentru obtinerea sau, dupa caz, reconstituirea dosarului in care a fost pronuntata hotararea de condamnare, inclusiv prin solicitarea punctului de vedere al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania.
(4) Cererea este imprescriptibila, fiind scutita de taxa de timbru, iar competenta de solutionare apartine tribunalului, sectia civila, in circumscriptia caruia domiciliaza persoana interesata. Cererea se judeca in contradictoriu cu statul, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice.
(5) Judecarea acestor cereri se face cu participarea obligatorie a procurorului.
atentie la sdolutia data de C.C.R. art i si 5 din legea 221/2009 - de neconstitutionalitate .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Despagubire dizidenti politici noisette noisette Unchiului meu, i s-a gasit o banala invinuire si in anii 60, comunistii l-au inchis vreo 4 ani...unchiul meu era un mare anticomunist si din cauza asta ei i-au ... (vezi toată discuția)
A intervenit prescriptia? cucu_bau cucu_bau Buna ziua, o respectuasa intrebare as avea si eu pentru cei avizati, in cazul legii 221/2009 a intervenit prescriptia? In ce data mai exact s-a implinit ... (vezi toată discuția)
Legea221/2009 12robi 12robi Parintii mei au fost deportati din banat in baragan si au fost beneficiari ai legii 118,dar au decedat unul in anul 1996 iar celalalt in 1999.Intrebarea mea ar ... (vezi toată discuția)