avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare proprietate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare proprietate

Buna ziua, daca eu detin 3/4 dintr-un imobil, si o alta persoana detine restul de 1/4 , legal, persoana care detine 1/4 poate sa vanda partea ei? sau are dreptul doar daca detine cel putin 1/2 ? sau cu acordul meu, care detin mai mult decat ea?
Multumesc anticipat.
raluca-e a scris:

In cazul in care eu detin majoritatea, peste 50% din proprietate pot sa nu fiu de acord cu iesirea celeilalte parti din indiviziune?


Nu puteti, este dreptul de proprietate al respectivului si astfel face ce vrea cu ea. Nimeni nu poate sa il tina in indiviziune.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Indiferent de cota dv. de proprietate dintr-un bun pe care-l detineti impreuna cu un coproprietar, nu-l puteti impiedica pe acesta de a solicita iesirea din indiviziune.
Cotele parti dintr-un imobil nu pot fi vandute de catre coproprietar decat daca se face o expertiza de dezmembrare si cota din imobil devine astfel un bun distinct. Acest lucru se poate face pe cale amiabila printr-un act de partaj voluntar incheiat in forma autentica, iar in caz de litigiu, prin intermediul instantei de judecata.
Cota parte dintr-un bun se poate vinde ca atare numai in situatia in care cumparatorul este de acord sa cumpere o cota parte dintr-un bun ce nu poate fi determinat fizic, ci doar matematic, astfel incat noul cumparator sa ia locul vanzatorului coproprietar si sa se afle in indiviziune cu celalalt coproprietar insa nu-si va putea valorifica acest drept de proprietate decat dupa ce va iesi din indiviziune. Ar trebui ca pretul de vanzare al cotei sa fie atat de mic pentru a fi atractiv unui cumparator care sa accepte de a face el iesirea din indiviziune ulterior. ;)
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cotele de proprietate pot fi avute in vedere doar la iesirea din indiviziune privitor la modalitatea de sistare a comunitatii in sensul ca o cota superioara poate indreptati pe titularul acesteia la atribuirea imobilului si plata de sulta pentru compensare.In rest, vinderea cotelor este libera si neconditionata de acordul celorlalti, indiferent de marimea acesteia.
in cazul in care eu detin 3/4 dintr-un imobil, adica o vila cu Subsol+parter si etaj, plus o gradina, si cineva mosteneste 1/8 din toate astea, se calculeaza 1/8 din suprafata desfasurata a vilei plus gradina ?
Multumesc
se calculeaza 1/8 din tot.

Alte discuții în legătură

Intrebare despre mostenire (si posibilitatea de vanzare ) Vali2 Vali2 Buna seara, Parintii mei detineau in comun o proprietare, pt care, dupa moartea tatalui s-a facut succesiune. Mie si fratelui meu ne-a revenit cate 1/8 iar ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren extravilan fara iesire din indiviziune cyan cyan Situatia se prezinta astfel, un teren de 6 ha extravilan cu cadastru, arendasul a cumparat 3 ha de la mostenitorii unui proprietar iar mostenitorii celuilalt ... (vezi toată discuția)
Mostenire mariabudriga mariabudriga Detin dupa sotul meu decedat, 1/8 dintr-un teren si 1/8 dintr-o casa. Restul pana la 100% il detin cei trei frati ai acestuia. Eu locuiesc in aceasta casa. ... (vezi toată discuția)