avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... repartizare cota energie termica pt apartamentele care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

repartizare cota energie termica pt apartamentele care renunta la repartitoarele de costuri

Cum se repartizeaza cota cu energia termica pentru proprietarii care renunta la repartitoarele de costuri?

Va rog sa indicati si baza legala.

In urma cu 6 ani au fost instalate repartitoare de costuri.
... calculelor firmei (pe care nu vor sa le arate).


va rog sa detaliati mai concret cine si ce anume nu vor sa va arate.

Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
eliasav, utilizator
Doamna Elga50
Nu cred ca mai are rost sa continuam discutia din moment ce refuzati sa raspundeti la ceeace v-am intrebat, va faceti ca nu intelegeti de ce am citat un anume articol si nu altul din lege si continuati sa sustineti (fara nici o dovada) ca simplele tevi din apartamente asigura 5 grade la o temperatura exterioara de -20 in timp ce pentru a avea 20 de grade in casa sunt necesare caloriferele.
De fapt cele 5 grade se primesc prin pereti de la apartamentele vecine. DIn motive evidente izolatia dintre apartamente este mult mai subtire decat cea fata de exterior.

Va rog sa imi precizati unde scrie in norme ca se plateste ceva separat pentru coloane daca ai repartitoare pe calorifere. Acest cost separat apare doar pentru cei cu centrala proprie.

Din moment ce nu se plateste ceva pentru cele 5 grade calculul este necinstit.
Mi-ar placea si mie sa stau la curte si sa am 5 grade in casa fara sa platesc nimic.
Am stat la curte si daca nu incalezam nu aveam caldura.
pe teava RADET de la intrarea in bloc se monteaza un repartitor general.
Daca intre indicatiile acestuia si suma indicatiilor repartitoarelor de pe calorifere sunt diferente (si de obicei sunt - nu stiu la ce nivel) valoarea respectiva se imparte la toate apartamentele.
Ultima modificare: Joi, 3 Noiembrie 2011
eliasav, utilizator
Carturarul a scris:

Va rog sa imi precizati unde scrie in norme ca se plateste ceva separat pentru coloane daca ai repartitoare pe calorifere. Acest cost separat apare doar pentru cei cu centrala proprie.


In Normă – tehnică privind repartizarea consumurilor de energie termică între consumatorii din imobilele de tip condominiu, în cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru
încălzire şi apă caldă de consum
aprobata prin Ordinul 343/2010 ANRSC

Art. 9. Cantitatea de energie termică aferentă consumului comun în imobilele de tip condominiu, indiferent dacă pentru individualizarea costurilor se utilizează repartitoare de costuri sau contoare de energie termică individuale la nivel de apartament, se repartizează proporţional cu cota indiviză şi se achită de toţi proprietarii din cadrul condominiului indiferent dacă sunt sau nu racordaţi la sistemul centralizat de distribuţie a energiei termice.

Alte chestiuni care va intereseaza, inclusiv formule de calcul le veti gasi in aceasta Norma.
O avem si noi in Documentatie specifica asociatiilor de proprietari, primul topic din sectiunea noastra, dar pentru dv. va voi da un link unde sa o gasiti mai repede: :)
[ link extern ]

Este vorba de Asociatia de locatari din care fac parte si de firma care face calculele. Au pretentia sa le cred autocitirile din care rezulta un consum insignifiant in timp ce consumul meu a crescut de 3-4 ori fata de cel dinainte de montarea repartitoarelor.
Stau si ma intreb: daca eu trebuie sa consum 15 Gcal pe iarna ca sa incalzesc 2 camere de ce oare RADET-ul a facturat doar 6-7 Gcal pe iarna pentru fiecare apartament, inainte de montarea repartitoarelor.
Cum fiecare apartament ar putea consuma la fel ca al meu daca lasa caloriferele la maxim rezulta o pomana de la RADET de 8 Gcal pe an pentru fiecare apartament adica 296 Gcal.
Oare sunt cei de la RADET prosti sau calculele firmei si declaratiile vecinilor mei sunt fara valoare?

Poanta cea mai tare este ca avand chiar pe scara mea un apartament nelocuit (propietarul este plecat din tara) si care are, evident, caloriferele inchise, sunt alte doua apartamente cu un consum cat jumatate din consumul apartamentului gol.
Probabil ca respectivii produc caldura, nu consuma..

Alte discuții în legătură

Repartizarea consumurilor de energie termica în condominiu dumitruivascu1941 dumitruivascu1941 Buna ziua, 1) Va rog sa-mi precizati daca ORDINUL nr. 343/2010 (*actualizat la data de 29 iulie 2010*) publicatã în MONITORUL OFICIAL nr. 528 din 29 ... (vezi toată discuția)
Autoritatea naþionalã de reglementare pentru serviciile comunitare de utilitãþi publice vã informeazã: rodica_post rodica_post Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice vă informează: Autoritatea Naţională de ... (vezi toată discuția)
Mod de repartizare a calcului caldurii Nivea Nivea Dupa ce anul trecut ii convinsesem pe cei de la ISTA sa nu mai trimita calcul la comun pentru cei debransati (restul fiind la centrala de bloc) anul asta ISTA ... (vezi toată discuția)