avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 962 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Noutãþi în materia succesiunii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Noutãþi în materia succesiunii

in noul cod civil s-a schimbat ceva legat de succesiune?unde gasesc art respective?!
Pe langa cele de mai sus important este si posibilitatea dezmostenirii (nu totala ce-i drept) si faptul ca trebuie incheiat un act de lichidare al regimului matrimonial prin care se declara cotele de contributie ale sotilor (in cazul in care a ramas un sot supravietuitor), plus ca de acum mostenirile se accepta numai sub beneficiu de invertar, indiferent de varsta mostenitorului (adica cel ce accepta mostenirea raspunde numai in limita activului succesoral pentru pasiv - lucru important avand in vederile datoriile tot mai mari ale romanilor)
romascanu a scris:




Adevarul fiind pe undeva pe la mijloc. :D

Din nefericire, timpul nu ne da ragaz sa scriem tratate pe forum.
Eu am vorbit aproape 20 de minute intr-o conferinta doar pe marginea unui singur articol 1091 (stabilirea rezervei), din care doar vreo doua aliniate au ceva noutati. Putine, dar "bune". Aliniatul 2 l-am supranumit "Pilda fiului risipitor in varianta noului cod civil"


:O
acum ca e vorbita / expusa situatia as putea afla pe forum expunerea ta:">

Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Noiembrie 2011
ContSters221975, utilizator
termenul de optiune succesorala este de prevazut de art. 1103 Cod civil si este stabilit la un an de la data deschiderii mostenirii.
Buna ziua,
As avea si eu o intrebare legata de rezerva succesorala.
Aceasta rezerva este alcatuita din activ +pasiv succesoral.Ce se intampla cu pasivul succesoral, dupa noul cod in cazul in care este mai mare decat activul?Se poate renunta la aceasta,iar daca nu, care sunt mostenitorii care pot fi obligati sa suporte datoriile lui de cujus?
Toti mostenitorii mostenesc si activ si pasiv in limita activelor.

In cazul in care pasivul este mai mare decat activul, creditorul trece tot ce depaseste activul la categoria „pierderi”.

Alte discuții în legătură

Testament apvir apvir Vreau sa-mi fac testamentul.Se poate doar la notar sa-mi dezmostenesc unicul copil declarandul nedemn fata de mine si sa trec pe altcineva sa ma mostenesca? (vezi toată discuția)
Dezmostenire scurpin77 scurpin77 Mama a murit de 8 ani, a avut 3 copii si nu s-a facut succesiunea dupa moartea ei. Acum tata vrea sa dezmosteneasca un copil. Poate face acest lucru si ce ... (vezi toată discuția)
Testament sau clauza leomard14 leomard14 Buna ziua.Am doi copii si as dori sa sa fac testament .Problema este ca unul din ei (fata)ma neglijeaza si nu mai avem nimic in comun,sa purtat destul de urat ... (vezi toată discuția)