avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 180 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general calculare penalitati
Discuție deschisă în Contabilitate în general

calculare penalitati

am o factura nr. x din 15.08.2011 spre exemplu, care este scadenta pe data de 31.08.2011 totalul facturii este de 5400 lei.Daca este platita esalonat cum se cal. penalitati de intarziere, acestea fiind de 0.15%.stipulate in contract.
Ex. total fact. 5400 din care a platit astfel:
1400 lei pe data de 18.08.2011 - in termen
2000 pe data de 30.09.2011
1000 pe dta de 06.10.2011
iar dif.de 1000 nu este platita la data de 15.10.2011, data la care vreau sa calculez penalitati. Va rog sa-mi spuneti daca se cal. prin diferenta sau la suma platita in ziua respectiva.
Va rog sa-mi aratati modalitatea de calcul , pentru ex. de mai sus. Va multumesc anticipat
;
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 13:34, 9 Noiembrie 2011
Ai dreptate, Gabriela.

Data de 31/08/2011 nu trebuia s-o iau in calcul pentru ca era in termenul de plata. Deci, prima data sunt 29 zile. Calculul l-am gresit ca am tastat 0,18% in loc de 0,15%.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
Iulian MANEA, Contabil
Gabrielle Monique a scris:

Stimati colegi, penalitatile nu se percep si nu se calculeaza decat pana in ziua anterioara platii efectuate. De la ziua in care s-au incasat banii curg penalitatile in continuare.



Metoda de calcul cu un interval deschis si unul inchis este cea mai corecta pt ca nu avantajeaza nici una din parti. Daca se ia in calcul ca ultima zi, ziua precedenta platii, este un interval cara avantajeaza debitorul.
In cazul de mai sus am considerat ca daca nu luam in calcul 31.08.11 (data scadentei) luam in calcul 30.09.11 (data platii) ceea ce este echitabil pt ambele parti. Daca luam in calcul 31.08.11 (data scadentei) nu luam in calcul 30.09.11 (data platii), rezulta acelasi numar de zile.

Va citez din DECIZIA COMERCIALÃ NR.47 din 29 ianuarie 2009. DEFINITIVÃ.Curtea de Apel Bucureşti:
În lipsa unei metodologi stabilită printr-un act normativ, folosirea de către expertul contabil a principiului de calcul al penalităţilor al intervalului închis la un capăt şi deschis la celălalt capăt este echitabil, această uzanţă intermediară profitând părţilor mai mult decât cea a intervalului închis la ambele capete (pe zile pline) sau a intervalului deschis la ambele capete (pe zile libere).

Daca cunoasteti actul normativ care prevede cum se calculeaza penalitatile contractuale si care precizeaza ca data platii se excluve, va rog sa-l precizati.

Dle Manea, modalitatea de calcul aplicata de dvoastra este corecta, dar este egala cu cea prezentata de mine. Matematic rezultatul este acelasi.

Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
t.simona, utilizator
@tsimona, cer scuze pentru intarzierea cu care raspund.

Un act normativ prin care sa argumentez ceea ce am scris mai sus, nu va pot da pentru ca nu stiu.
Pot afirma numai ca aceasta modalitate de calcul mi-a fost data de avocatul societatii unde am lucrat, pentru a stabil penalitatile la o factura din anul 2007, incasata partial pana in anul 2008, data de la care respectiva societate nu a mai facut plati pana in anul 2010.
Am calculat penalitatile conform modelului scris de mine mai sus si am emis factura. Societatea respectiva a fost data in judecata de catre avocatul firmei la care lucram, factura neachitata si factura emisa pentru penalitati, fiind prezentate in instanta. Nu s-au formulat obiectiuni la calculul penalitatilor, de aceea cred ca avocatul respectiv mi-a dat formula de calcul corecta.
Cate instante, atatea rezolutii stimata doamna/ domnisoara.
va dau un exemplu simplu, calculat asa cum afirmati dvoastra: sa presupunem ca scadenta este 31.08 iar plata se face in 01.09. Tinind cont de ceea ce afirmati dvoastra, nu ar avea nici o zi intirziere, desi este evident ca are o zi intirziere.

Calculind cum am afirmat eu (cu un interval deschis si unul inchis), fie ca se ia in calcul 01.09, fie ca se ia in calcul 31.08, rezulta o zi intirziere.

In cazul concret pe care explicati ca l-ati avut, calcularea facuta a fost in avantajul debitorului, asa ca nu avea cine contesta suma penalitatilor. Daca creditorul nu cere, de ce ar face-o debitorul sau instanta?

Intradevar, codul civil precizeaza la art 1535 ca penalitati se datoreaza "de la scadenta pina la data platii". Logic conform celor de mai sus este ca include data scadentei si exclude data platii. Matematic numarul de zile este acelasi.

Eu folosesc metoda mentionata in prima mea postare, pentru uniformizare cu Codul de procedura fiscala, care prevede clar ca penalitatile (majorarile, etc) se calc incepind cu ziua urmatoare scadentei si includ ziua platii.
Ultima modificare: Miercuri, 9 Noiembrie 2011
t.simona, utilizator
De ceea suntem aici mai multi utilizatori, pentru a ne exprima opiniile si a invata unii de la altii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul penalitati madalinatone madalinatone Buna ziua, Va rog frumos ma poate lamuri cineva cu calculul penalitatilor de intarziere? Am un contract in care este inserata clauza cu penalitate de ... (vezi toată discuția)
Plata facturi cand ai emis tu facturi de penalitati kyky42 kyky42 Vreau sa ma lamuresc cu o problema. Exista 2 contracte de prestari lucrari pentru 2 puncte de lucru incheiate de firma X ca si beneficiar cu firma Y ca si ... (vezi toată discuția)
Din nou penalitati contracte comerciale. Emil Lasconi Emil Lasconi As dori cateva opinii in legatura cu modalitatea de calcul a penalitatilor din contractele comerciale in cazul in care intre data scadentei si achitarea ... (vezi toată discuția)