Gabrielle Monique a scris:
Stimati colegi, penalitatile nu se percep si nu se calculeaza decat pana in ziua anterioara platii efectuate. De la ziua in care s-au incasat banii curg penalitatile in continuare.
Metoda de calcul cu un interval deschis si unul inchis este cea mai corecta pt ca nu avantajeaza nici una din parti. Daca se ia in calcul ca ultima zi, ziua precedenta platii, este un interval cara avantajeaza debitorul.
In cazul de mai sus am considerat ca daca nu luam in calcul 31.08.11 (data scadentei) luam in calcul 30.09.11 (data platii) ceea ce este echitabil pt ambele parti. Daca luam in calcul 31.08.11 (data scadentei) nu luam in calcul 30.09.11 (data platii), rezulta acelasi numar de zile.
Va citez din DECIZIA COMERCIALÃ NR.47 din 29 ianuarie 2009. DEFINITIVÃ.Curtea de Apel Bucureşti:
În lipsa unei metodologi stabilită printr-un act normativ, folosirea de către expertul contabil a principiului de calcul al penalităţilor al intervalului închis la un capăt şi deschis la celălalt capăt este echitabil, această uzanţă intermediară profitând părţilor mai mult decât cea a intervalului închis la ambele capete (pe zile pline) sau a intervalului deschis la ambele capete (pe zile libere).
Daca cunoasteti actul normativ care prevede cum se calculeaza penalitatile contractuale si care precizeaza ca data platii se excluve, va rog sa-l precizati.
Dle Manea, modalitatea de calcul aplicata de dvoastra este corecta, dar este egala cu cea prezentata de mine. Matematic rezultatul este acelasi.