avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 811 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... plata esalonata a datoriei la RADET
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

plata esalonata a datoriei la RADET

Blocul nostru are o datorie de 40.000 la RADET. Aceasta datorie este din cauza fostului administrator si a catorva rauplatnici din bloc. Am semnat un angajament de plata a dotoriei esalonata pe 18 luni.
Cum trebuie repartizata valoarea esalonarii la cele 44 de apartamente din imobil?
Care este baza legala pentru stabilirea valorii pentru fiecare apartament?
Putem sa impartim in mod egal la toate apartamentele?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 17:37, 6 Noiembrie 2011
Cum adica sa plateasca toti proprietarii datoria unora din restantieri si a fostului administrator?

Fiecare restantieri ori va plati suma pe care o are ca restanta ori il executati silit si ii scoateti casa la licitatie.
Esalonarea datoriei catre furnizor de catre asociatia de proprietari inseamna si raspunderea de a se achita de obligatia platii ratelor esalonate. Asta fara discutie!

In cadrul asociatiei exista doua tipuri de actiuni care sa duca la indeplinirea acestei obligatii:
1. asociatia de proprietari sa porneasca procesele de recuperare a restantelor de la rau-platnici si a prejudiciului creat de administrator.

2. Impartirea acestor rate la toti proprietarii, indiferent de criteriu, urmand ca prin recuperarea ulterioara sa fie inapoiati acesti bani acestora dupa acelasi criteriu in functie de care s-a incasat aceasta rata.
daca nu platim ACUM, vom ramane fara caldura pana cand se vor recupera banii si se vor plati datoriile. Asta pote fi si la sfarsitul primaverii........
mai mult, penalitatile vor creste in fiecare zi si sunt fabulos de mari la RADET.
sunt convinsa ca este mai intelept sa platim toti acum si sa recuperam banii in timp
Penalizarile nu sunt fabulos de mari, ci datoria la RADET este fabulos de mare. Penalizarile sunt o consecinta a acestor restante. Coeficientul de penalizare este 0,1%, deci nu prea mare!
Este clar ca asociatia trebuie sa respecte angajamentul, altfel vor ramane fara caldura si apa calda. Nu aveti cum legal si de ce sa impartiti tuturor proprietarilor datoria catre furnizorul cu care ati incheiat acum acordul de esalonare.
De la proprietari restantiieri trebuie sa incasati cat mai repede sumele restante. Asa cum a facut furnizorul cu asociatia, acea esalonare, exact asa procedati si dumneavoastra in asociatie: invitati-i pe rand la asociatie pe restantieri si incheiati cu fiecare in parte angajamente de plata esalonata a debitelor. Asa rezolvati doua probleme dintrodata:
1. incasand esalonat de la acestia aveti posibilitatea sa platiti esalonat furnizorului
2. in cazul cand un restantier nu respecta contractul de esalonare aveti o siguranta mai mare in instanta cand depuneti la dosar acest contract prin care restantierul a recunoscut datoria si-a acdeptat sa o achite.

Proprietarii care de obicei achita normal cotele, trebuie sa o faca in continuare fara sa suporte datoriile altora.

Totusi, daca socotiti, le puneti frumos pe hartie si credeti ca nu o sa puteti respecta angajamentul luat fata de furnizor, va sugerez:
- platiti cu propritate acest furnizor si faceti ceva restante catre alti furnizori in luna cand nu reusiti sa adunati suma necesara
- discutati in comitet si stabiliti o crestere a fondului de rulment pentru toti proprietarii. Acestia se incaseaza pe chitante separate, completeaza fondul de rulment existent si peste un an-doi, ajungand cu platile catre toti furnizorii "la zi", puteti sa-i restituiti proprietarilor, la cererea acestora, conform legii. Avantajul este ca, in evidentele contabile, acestia raman banii fiecarui proprietar, desigur folositi de asociatie...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restanta radet ContSters189595 ContSters189595 buna dimineata avem in asociatie un datornic cu 7800 ron , datoria se intinde pe o perioada de2- 3 ani avem desfasuratorul de la radet in care apar si ... (vezi toată discuția)
Ce se plateste din fondul de rulment? smadoiumihaela smadoiumihaela BunA ziua! Am platit fondul de rulment cerut de administrator, iar acum, avand restante la intretinere, l-am rugat sa ia banii din fond, dar a refuzat sub ... (vezi toată discuția)
Restante la plata intretinerii sandu.53 sandu.53 Buna ziua, Acum cateva zile ni s-a intrerupt furnizarea apei calde datorita unor restante la plata cauzate in principal de neplata de ani de zile a ... (vezi toată discuția)