avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... credite si asigurari
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

credite si asigurari

Am un credit la volksbank si am garantat cu apartamentul, apartament pe care l-am asigurat la o societate de asigurari impusa de ei. As dori sa stiu daca pot sa renunt la aceasta asigurare si daca-mi pot asigura apartamentul la o societate de asigurari agreata de mine, nu de ei si evident cu cesiune catre ei in caz de dauna.
Bancile au dreptul sa-mi impuna societatea de asigurare la care sa-mi asigur un bun cesionat catre ei?
Este vreo lege care reglementeaza aceasta situatie?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: nucu$ , utilizator 20:40, 14 Noiembrie 2008
In principiu, ar trebui sa aveti aceasta posibilitate, de a alege dvs. firma de asigurari, insa inainte de a lua o decizie in acest sens, verificati contractul de credit, pentru a vedea daca nu este strecurata vreo clauza care va dezavantajeaza.
Sa inteleg caci daca in contract nu am nici o clauza care sa-mi impuna asigurarea bunului la societati agreate de ei pot sa renunt la acea asigurare si sa ma duc sa-mi asigur bunul la o societate agreata de mine.
De obicei bancile impun asigurarea bunului la societati agreate de ele.
Bancile nu au dreptul sa refuze (sa nu recunoasca) o polita de asigurare incheiata cu oricare dintre societatile de asigurare de pe piata,daca suma asigurata si riscurile acoperite protejeaza in intregime bunul gajat.Polita trebuie cesionata in favoarea bancii creditoare.Pot exista cateva obiectii (ale bancii) rezolvabile cu asiguratorul:plata integrala a primei si nu in rate; eliminarea fransizelor; adaugarea unor riscuri (eventual) neacoperite.
Sfat: pentru a preintampina conditionarea subinteleasa/tacita dintre aprobarea creditului si asiguratorul "anume",solicitati un refuz in scris referitor la acceptul politei in cauza.;)
Acest inscris ar fi dovada practicarii concurentei neloiale + vanzare conditionata - ambele interzise de regulamentul bancar si urmarite de CSA.Daca ati facut deja polita asa cum "a cantat banca",nu ramane decat la reinnoire sa va alegeti asiguratorul mai avantajos pt.dv.
Pentru convingere,cititi cap. ref. la obligatiile dv. di contractul de credit si veti observa ca obligatia care o aveti este de a asigura bunul gajat,nu si la cine.B-)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Asigurare pad daca exista o asigurare facultativa? teacherios teacherios Buna seara. Am fost la banca azi si am fost obligat sa platesc polita PAD. Cum am fost obligat? Mi s-a zis ca prima data se incaseaza polita si abia apoi ... (vezi toată discuția)
Casco valabil doar unde doreste banca? nikkkk nikkkk Buna ziua! Am o intrebare pt. dvs.: am o Dacie Logan cumparata in 2007 cu un credit pe 5 ani obtinut de la Volksbank. Pana acum, am incheiat asiguarea CASCO ... (vezi toată discuția)
Dubla asigurare locuinta AdrianGal AdrianGal Buna ziua Am o polita de asigurare facultativa a locuintei, aferenta unui credit ipotecar, cesionata in favoarea bancii. Banca ma obliga sa cesionez in ... (vezi toată discuția)