avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cumunitate legala-mentiune in acte translative de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cumunitate legala-mentiune in acte translative de proprietate?

Buna seara!
Eu si sotul suntem casatoriti inainte de 1 oct. a.c. Am cumparat un imobil in oct. a.c. In actul de vanzare cumparare notarul a trecut drept de proprietate bun comun.
Era necesara si mentionarea regimului matrimonial al comunitatii legale?
Daca trebuia si nu l-a trecut este un impediment pentru intabularea dreptului de proprietate bun comun in CF? Asta din punctul de vedere al formei actului, pt. ca din lege inteleg ca registratorii de la CF asta ar trebui sa urmareasca: forma, daca actul este autentic.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: sandina29 , utilizator 13:45, 6 Noiembrie 2011
da, dupa 1 oct. se trece si regimul matrimonial al comunitatii legale de bunuri...dar devreme ce ati incheiat inainte de 1 oct. este in regula, se va intabula ca bun comun.
imobilul s-a cumparat in octombrie...ar fi fost bine sa se treaca si regimul matrimonial pt ca teoretic dupa 1 puteati incheia o conventie matrimoniala...
Da, ar fi fost bine. Insa regimul comunitatii legale se poate prezuma, in lipsa unor alte mentiuni, cel putin asa mi se pare mie logic.
Si mai este un aspect: asistentul registrator de la cartea funciara are competenta, potrivit art. 58 din Ordinul 633/2006 de a verifica cererea de intabulare in raport cu datele de carte funciara ( asta inseamna nr. CF, nr. Top, suprafata, etc., dar nicidecum regim matrimonial).
Iar registratorul coordonator emite incheierea de intabulare daca actul indeplineste conditiile de validitate din punctul de vedere al formei, adica daca este act autentic notarial.
Mi se pare un abuz fapta registratorului de a respinge cererea de intabulare ( incheiere de respingere) pe motiv ca nu s-a facut mentiune referitor la regimul comunitatii de bunuri in actul notarial, ci s-a specificat doar "bun comun".
Nu este o cauza de respingere a cererii de intabulare a dreptului de proprietate faptul ca nu s-a folosit in act sintagma "comunitate legala". Eventual notarul poate face o rectificare a actului care se poate inscrie si aceasta in cartea funciara. Regimul comunitatii legale se prezuma cu atat mai mult cu cat erati casatoriti inainte de 1 oct. Daca intervin eventuale modificari ale regimului matrimonial acestea pot fi notate ulterior in cartea funciara.
Evidentele de carte funciara nu sunt "batute in cuie". Ceea ce se schimba cu privire la imobil, proprietari sau sarcinile imobilului (eventuale ipoteci, inceperi ale executarii silite, etc.) pot fi inscrise in cartea funciara. Insa e gresita afirmatia ca se face abuz din partea registratorului daca verifica legalitatea actului. Una din conditiile pe care actul trebuie sa le indeplineasca si pe care registratorul este obligat sa le verifice este aceea a legalitatii actului si nu se fac doar verificari de corespodenta de numar cadastral si proprietari. Daca nu ar fi asa, care ar mai fi scopul cartii funciare si cum ar ajuta aceasta la siguranta circuitului civil?
Eu nu contest ca registratorul trebuie sa verifice actul, dar una e sa ai competenta legala de a verifica actul din punctul de vedere al formei ( si aici eu inteleg verificarea daca actul este autentic notarial) si din punctul de vedere al datelor cerute de lege pt. a putea inscrie dreptul de proprietate in Cf ( nume parti, CNP, Nr. CF, nr. top etc) si alta sa verifici aspecte care tin mai mult de limba romana, de modul de exprimare in act. In forma nemodificata a Legii 7 era intradevar o competenta largita de a verifica mai multe aspecte din actele incheiate de notari, dar acum legea prevede doar verificarea actului din punctul de vedere al conditiilor de forma.
In ceea ce priveste notarea regimurile matrimoniale in CF, in Noul Cod Civil scrie : conventiile matrimoniale se noteaza in CF. Comunitatea legala nu este o conventie, ci un regim matrimonial, legea statuand ca doar pt. celelalte doua regimuri matrimoniale se incheie conventie matrimoniala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Separare de bunuri Daniel Stefan Daniel Stefan Buna ziua , suntem casatoriti di 2007 cu regimul bunurilor in comun din oficiu evident. Casatoria a avut loc in Romania ,amandoi suntem cetateni romani cu ... (vezi toată discuția)
Ce inseamna verificare matrimoniala a actelor in vederea vanzarii ... CarmenIM CarmenIM Ce inseamna Verificare matrimoniala a actelor in vederea vanzarii unei proprietati (vezi toată discuția)
Vanzare imobil mostenit de la parinti ancris ancris Buna ziua Am mostenit apartamentul parintilor ,am succesiunea facuta si vreau sa vand apartamentul. La notariat mi s-a cerut certificatul de casatorie ... (vezi toată discuția)