avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1002 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Vanzare imobil mostenit de la parinti
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Vanzare imobil mostenit de la parinti

Buna ziua

Am mostenit apartamentul parintilor ,am succesiunea facuta si vreau sa vand apartamentul. La notariat mi s-a cerut certificatul de casatorie pentru a-l introduce si pe sot in actul de vanzare-cumparare,chiar daca nu este necesara prezenta lui la semnarea contractului de vanzare. Ce lege reglementeaza introducerea datelor sotului ,atata timp cat el nu apare nicaieri in succesiunea dupa parintii mei? Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 11:56, 23 Ianuarie 2019
Codul civil.
Este obligatorie mentionarea starii dvs civile si a regimului matrimonial.
Da, bunul este propriu al dvs, dar este posibil ca dvs sa fi incheiat cu sotul vreo conventie matrimoniala, prin care sa aduceti imobilul la comunitatea legala, si din propriu sa il transformati in comun, caz in care prezenta sotului ar fi obligatorie.
Vi s-a cerut certificatul de casatorie, tocmai pentru a se face aceasta verificare.
Multumesc pentru raspuns. Ok..trebuie facuta verificarea si sunt de acord. Dar de ce trebuie sa il treaca in actul de vanzare cumparare. Nu poate mentiona doar ca sunt casatorita la data intocmirii contractului de vanzare cumparare?? eu nu inteleg rostul trecerii datelor lui personale in contractul de vanzare-cumparare. Daca se poate mi-ar fi de folos un art din codul civil.
Pai il trece la modul ca sunteti casatorita cu X si eventual cnp-ul lui.
Nu il trece ca vanzator. Ca dovada, ca nu e necesara prezenta.
Va rog mult sa ma ajutati cu Legea si articolul care reglementeaza inscrierea datelor personale ale sotului intr-un act de vanzare a unui imobil mostenit. Si cand am cumparat apartamentul-locuinta familiei- au fost trecute datele de identificare ale sotului si nu a fost necesara prezenta, si este bun comun. Suma provenita din vanzarea mostenirii nu e bun comun. Asa ca, exemplul dat de dvs nu este unul concludent..
Ultima modificare: Miercuri, 23 Ianuarie 2019
ancris, utilizator
Art. 79 din Legea 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale - (1) Notarul public are obligaţia să desluşească raporturile juridice dintre părţi cu
privire la actul pe câre vor să-l încheie, să verifice dacă scopul pe care îl urmăresc este în
conformitate cu legea şi să le dea îndrumările necesare asupra efectelor lui juridice.
(2) De asemenea, el trebuie să ceară părţilor, ori de câte ori este cazul, documentele
justificative şi autorizaţiile necesare pentru încheierea actului sau, la cererea acestora, va
putea obţine el însuşi documentaţia necesară, având acces liber la orice registru publi
c.

Art. 228 din regulamentul de aplicare a Legii 36/1995 a notarilor publici si a activitatii notariale - (1) În vederea autentificării actelor juridice constitutive sau translative de drepturi reale
imobiliare, notarul public este obligat să verifice
situaţia juridică a bunului imobil, sarcinile bunului şi, după caz, regimul matrimonial al părţilor. Notarul public răspunde pentru nemenţionarea în actul notarial întocmit a sarcinilor şi măsurilor de indisponibilizare a bunurilor, înscrise în registrele de publicitate şi comunicate acestuia în scris, la cererea lui, de către registrele respective, registre pe care are obligaţia legală să le verifice la data încheierii actului notarial.
(2)În aplicarea alin. (1), notarul public va solicita părţilor prezentarea titlurilor de proprietate ale înstrăinătorului şi, după caz, va obţine în numele şi pe cheltuiala acestuia certificatul de sarcini sau extrasul de carte funciară de autentificare ori, după caz, de informare şi certificatul sau adeverinţa eliberată de Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale (RNNRM). Notarul public va putea obţine, în numele şi pe cheltuiala părţilor, certificatul
de atestare fiscală, precum şi documentaţia cerută de alte legi speciale

Pentru verificarea si Interogarea la Registrul National Notarial al Regimurilor Matrimoniale este obligatorie prezentarea certificatului de casatorie si datele sotului.
La cumparare este cu totul altceva.
Art. 339 din Codul civil prevede ca:
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.
De aia nu a fost necesara prezenta sotului. Daca ati cumparat imobilul dupa 1 octombrie 2011, vi s-a verificat si regimul matrimonial.
Art. 340 din Codul civil prevede:
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
In momentul de fata, tocmai ati spus mai sus ca prezenta sotului nu a fost solicitata.
Atunci?
Aveti de ascuns ceva? Sunteti dubios de deranjata de o situatie perfect normala.

Alte discuții în legătură

Cumunitate legala-mentiune in acte translative de proprietate? sandina29 sandina29 Buna seara! Eu si sotul suntem casatoriti inainte de 1 oct. a.c. Am cumparat un imobil in oct. a.c. In actul de vanzare cumparare notarul a trecut drept de ... (vezi toată discuția)
Contract inainte sau dupa casatorie LittleMary LittleMary Buna ziua, In curand urmeaza sa ma casatoresc. DIn pacate logodnicul meu are ceva probleme si anume: multe amenzi la primarie din cauza permisului auto, ... (vezi toată discuția)
Separare de bunuri Daniel Stefan Daniel Stefan Buna ziua , suntem casatoriti di 2007 cu regimul bunurilor in comun din oficiu evident. Casatoria a avut loc in Romania ,amandoi suntem cetateni romani cu ... (vezi toată discuția)