Buna ziua.
Suntem 2 studenti ce ne-am mutat de curand cu chirie intr-un apartament, iar de o saptamana ne trezeste incepand cu ora 7 vecina de la etajul superior prin zgomote (cred ca muta mereu un dulap/noptiera, zgomote de obiecte scapate pe lemn etc.).
Am fost de 2 ori la ea sa ii spunem ca se aude zgomotul facut pana la noi in camera, iar ea ne-a replicat si isi sustinea "parerea" ca doar intre orele 22-6 nu sunt ore de liniste, dar m-am interesat si conform Legii nr. 61/1991 (republicata 2011) stiu ca orele de liniste sunt intre 22-8.
Jos la avizierul blocului am gasit un afis in care sunt specificate orele de liniste intre 22-6, presupun ca acel afis ori este lasat acolo de cativa ani buni, sau administratorul nu cunoaste noua lege si il crede inca actualiat.
Fiind chiriasi, nu vrem sa cream probleme proprietarului, dar am vrea sa fie liniste pana in ora 8 si ne gandim daca sa vorbim cu administratorul sa afiseze noul program de liniste, sau tot noi vom fi priviti oile negre (ca doar suntem nou-veniti).
Cum ne sfatuiti sa procedam pentru a rozolva acest incident?
O zi buna!
De obicei se intampla invers: domnii/domnisoarele studente fac zgomot in timp ce studiaza anatomia umana, dar este posibil ca dvs. sa fiti exceptia de la regula.
Trebuie sa stiti ca prin incheierea unui contract de locatiune, aveti in cadrul imobilului aceleasi drepturi si obligatii ca si proprietarii. Daca nu aveti incheiat contract legal, va sfatuiesc sa luati legatura cu proprietarul locuintei care va intreprinde toate demersurile in favoarea dvs.
Apartamentul a fost inchiriat unui baiat, el are viza de flotant pe aceasta adresa, dar noi nu. Am dat totusi copii dupa buletin proprietarului pentru a le da administratorului sa fim trecuti la intretinere. E ok asa?
Pai este ok, insa faza cu contractul este una, adica daca este si inregistrat la fisc si depusa o copie la as. prop., insa viza de flotant trebuie sa aveti toti. In sfarsit, ”baiatul” care a inchiriat sa se adreseze in scris presedintelui as. prop., sa explice necazul sau si presedintele poate sa aplaneze situatia in sensul ca poate schimba orarul de liniste afisat la avizier, insa de obicei aceste lucruri se rezolva la 112. Este mai greu de demonstrat - am patit-o noi, cand a venit organu' cei de deasupra tocmai terminase reprezentatia totusi, acestia au atras atentia cetatenilor turbulenti ca daca se repeta (ne-a dat un nr. de telefon personal), vor fi amendati la sigur. Se pare ca a fost indeajuns, observ ca acum s-au linistit, insa nu peste tot avem aceleasi rezultate.
In general daca vine politia, va cam intreaba de documente si legalitatea sederii in locuinta, inscrierea dvs. in cartea de imobil, viza de flotant, etc., asa ca aveti de ales. Totusi o discutie cu presedintele ar trebui sa ajunga totusi...
Succes!
Orele de liniste sunt reglementate deja prin lege. Deci nu mai trebuie afisat nimic. Daca totusi a fost o adunare generala si s-au stabilit ore aditionale, atunci hotararea trebuie afisata.
Potrivit Legii 153/2010 programul de liniste este urmatorul :
1. La articolul 2, punctul 29 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"29) tulburarea linistii locatarilor intre orele 22,00—8,00 si 13,00—14,00 de catre orice persoana prin producerea de zgomote, larma sau prin folosirea oricarui aparat, obiect ori instrument muzical la intensitate mare in localurile sau in sediile persoanelor juridice, in locuintele persoanelor fizice sau in oricare alt loc din imobile cu destinatia de locuinte ori situat in imediata vecinatate a acestora;".