avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1392 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Proprietari de apartamente care nu platesc ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Proprietari de apartamente care nu platesc intretinerea de 3 ani

As vrea sa stiu care e modalitatea de a recupera sumele datorate la intretinere de un proprietar care timp de peste patru ani nu a platit decat sporadic si neacoperitor (maxim de 2-3 ori pe an, sume mici) sumele datorate la intretinere.S-au adunat cca10000 ron din care cca 50000 sunt penalitati.Proprietarul initial a murit acum 6 luni . Locuieste nedeclarat una din fiicele lui care de asemenea nu vrea sa plateasca datoriile ramase si intretinerea. Mentionez ca proprietarii respectivi nu sunt nevoiasi, adica venitul lor depaseste cu mult salariul mediu pe economie .Toate celelate plati -la energie , la gaz , telefon, cablu le plateste avand contract direct cu furnizorii care pot aplica constrangeri de intrerupere a utilitatilor respective. Aceasta suma depaseste fondul nostru de rulmenti pentru ca suntem o asociatie mica .Am dat 2 somatii pentru esalonarea datoriilor dar situatia ramane aceeasi. Exista vreo lege pe care noi nu o stim care sa ii absolve de plata acestor datorii sau a penalitatilor?
Cel mai recent răspuns: zamcanuvictoria , utilizator 13:53, 4 Noiembrie 2011
Nu stiu de ce a-ti asteptat atata timp si nu a-ti luat masuri , potrivit Legii 230/2007 puteati sa il actionati in Instanta daca nu a platit 3 luni.
Iar penalitatile sant foarte mari pentru acea suma .

Asociatia de proprietari poate calcula si percepe penalizari de intarziere pentru suma neachitata, in conditiile stabilite si aprobate de comitetul executiv al asociatiei de proprietari, in limitele stabilite de art. 49 alin. (1) din Legea nr. 230/2007. Suma acestora nu poate depasi suma cotei restante la care s-a aplicat.
(2) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli de reparatii ale proprietatii comune sau pentru alte cheltuieli de natura administrativa.
(3) Daca tertii impun penalitati asociatiei de proprietari pentru intarzieri la plata facturilor, acestea se vor

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/art...
zamcanuvictoria a scris:

Exista vreo lege pe care noi nu o stim care sa ii absolve de plata acestor datorii sau a penalitatilor?

Daca vreti sa-i "absolviti" de datorii sau penalizari, nu trebuie sa cautati vreo lege.
Stergeti-le din evidenta taote datoriile si penalizarile, daca asa vreti dumneavoastra vecinii, proprietarii membri ai asociatiei.
Dar sunt convins ca nu asta vreti ci doar v-ati exprimat intr-un mad mai nefiresc.

Asa ca studiati legea 230/2007 si HG 1588/2007 si aplicati prevederile acestora. Eu va sugerez cateva actiuni pe care le puteti realiza:
- Mergeti la Oficiul de cadastru si instituiti privilegoiu imobiliar pe aparatament
- Sistati-i utilitatile ce se pot sista din punct de vedere tehnic
- Apelati la un mediator si poate reusiti o mediere in urma careia sa se angajeze ca vor plati conform unui grafic de esalonare
- Introduceti actiune in instanta si pregatiti documente doveditoare: liste de plata, calcul penalizari...



Va multumesc pentru sugestii . Avem toate materialele pregatite :liste de plata, calcul penalizari.Am incercat o mediere pentru esalonarea datoriilor dar nu a avut nici un rezultat concret. Suntem reticenti deoarece persoana in cauza lucreaza in magistratura .Desi tehnic este posibil ,nu putem sista utilitatile la lumina si gaz pe care le plateste .Nu se plateste intretinerea curenta: apa rece , lift ,energia comuna ,gunoi si alte plati ce tin de asociatie .Persoana respectiva nu are mutatie in bloc dar locuieste aici.Nu am facut nici un demers pana acum pentru ca am sperat sa vina din proprie initiativa sa-si plateasca datoriile . Suntem vecini de 25 de ani. I-am dat doua somatii .Acum este blocat fondul de rulment pe restantele neplatite si practic nu mai putem fi la zi cu facturile.Suntem o asociatie mica .O sa incercam sa facem ceea ce ne-ati sugerat in limitele legii. Inca o data multumesc celor care isi pierd din timpul lor pentru a ne veni in intampinare la diverse probleme cu care ne confruntam.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizări cornel1592 cornel1592 Este legal : - se calculeze şi să se incaseze penalizări de întârziere, având în vedere faptul că distribuitorii ... (vezi toată discuția)
Asociatii de proprietari OpraM OpraM Am observat ca exista Asociatii de Proprietari care percep penalitati la restante chiar de 10 ori mai mari decat cele percepute de furnizorii de utilitati ( ... (vezi toată discuția)
Penalitati la o asociatie de proprietari carymen carymen buna, tuturor! am o asociatie de proprietari unde domnul administrator pentru neplata la scadenta a calculat penalitati de 0,2%pe zi intarziere(cf.aga), dar in ... (vezi toată discuția)