avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 846 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... tranzactii imobiliare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

tranzactii imobiliare

va rog sa-mi spuneti daca este posibil ca un angajat a unei agentii imobiliare sa faca tranzactii in nume propriu ! #-o
Un angajat, consultant imobiliar, face tranzactii in nume propriu(ca persoana fizica) pentru o alta agentie imobiliara.
Poate face? E o.k? E legal? Unii spun ca o persoana fizica poate face cate o tranzactie pe an ! E adevarat?
Daca poate sa faca, nu ar trebui sa fie macar inregistrat ca PFA pe acest domeniu?El nu vinde terenurile lui, ci a altor persoane si pentru o alta agentie, alta decat la cea care lucreaza. In ce conditii poate face asta ? Cate tranzactii pe an?
In atare conditii, cum si unde plateste impozite ca persoana fizica?
va multumesc anticipat pentru raspunsuri =D>
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 16:01, 25 Septembrie 2008
Ma uimiti foarte tare, mai ales daca lucrati in domeniul imobiliar.
Salariatul respectiv are un contract individual de munca in care ar trebui sa aiba si clauza de neconcurenta, are o fisa a postului in care sunt precizate clar atributiile si raspunderile sale.
In concluzie, salariatul respectiv are CIM cu o agentie imobiliara, de la care ia salariu, si face tranzactii in nume propriu, pentru alta agentie, si mai ia alti bani (nu putini).
Daca aveti activata clauza de neconcurenta, care este valabila si dupa incetarea CIM pe o perioada de 2 ani, il puteti concedia si, prin instanta judecatoreasca, ii cereti daune. Cum se face asta, o sa va raspunda un c oleg jurist, pe forum.
Multumesc pentru raspuns.
Am inteles, din punct de vedere al legislatiei muncii asa e,dar din punct de vedere fiscal cum e?
Daca persoana fizica apare ca intermediar intre vanzator si cumparator si incaseaza un comision de tranzactie, e o.k?
Cum inregistreaza acest venit?Are dreptul sa faca aceste activitati de tranzactie?Exista vre-o reglementare legala in acest sens?
va multumesc
Plateste impozit numai daca are un contract de colaborare pe care il inregistreaza la fisc. Daca nu, este un castig "la negru".

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neconcurenta angel_3ro angel_3ro daca am lucrat la o firma care facea softuri, si vreau sa plec la unul din clienti, pot fi actionata in justitie pe motiv ca pot diculga secrete de servici? (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta nikki81 nikki81 Buna dimineata, Am si eu o mare problema...sunt in preaviz si firma unde lucrez in ultimele zile de munca ma pune sa semnez o clauza de confidentialitate, ... (vezi toată discuția)
Protectie angajator prin clauza de neconcurenta GabrielM GabrielM Care este formularea clauzei ( dintr-un act aditional al CIM) prin care eu ca angajator pot obtine de la firma care imi ia un angajat ( cu acordul meu!) o ... (vezi toată discuția)