avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... POT ACȚIONA ÎN INSTANTÃ UN ANGAJATOR PENTRU ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

POT ACȚIONA ÎN INSTANTÃ UN ANGAJATOR PENTRU SALARIU?

Am rugămintea să mă sfătuiți în legătură cu următoarea speță: sunt angajată la o unitate f.f. cunoscută de doi ani în funcția de recepționer. Suntem 6 recepționeri care efectuăm aceeași activitate dar salariul este diferențiat în funcție de pile. Eu, care sunt angajată de doi ani am același salariu de la angajare, iar un nou angajat cu aceeași pregătire profesională ca și mine dar cu pile solide are cu 400 de lei mai mult. Ca să nu mai spun că una dintre colege este cumnata directorului și are cu 600 lei mai mult ca mine, angajată de câteva luni.Pot acționa angajatorul în instanță pentru rezolvarea acestei situații?:(
Cel mai recent răspuns: elenaxena , utilizator 09:42, 9 Noiembrie 2011
este vorba despre o "unitate publica" de stat, sau este o unitate privata?
stiti cum e cu salariul la privati...fiecare cat "negociaza"
Ați pus bine ghilimele la negociază, la noi nu se negociază, se impune. Unitatea este bugetara dar are și venituri proprii. Mai am o speranță la evaluarea profesională a activității dar parcă văd că și aceea o să se facă tot după bunul plac al conducerii, că doar nu-i controlează nimeni.
da, acesta este motivul ghilimelelor, l-ati inteles perfect
singura solutie ar fi fost o sesizare/plangere la organul superior
In sectorul public, sistemul de salarizare este stabilit prin lege si nu prin negocieri ... in cazul dvs, poate fi vorba despre o discriminare ...

Art. 39 din Legea nr.202/2002 dispune:
(1) Angajatii au dreptul ca, in cazul in care se considera discriminati pe baza criteriului de sex, sa formuleze sesizari/reclamatii catre angajator sau impotriva lui, daca acesta este direct implicat, si sa solicite sprijinul organizatiei sindicale sau al reprezentantilor salariatilor din unitate pentru rezolvarea situatiei la locul de munca.
(2) In cazul in care aceasta sesizare/reclamatie nu a fost rezolvata la nivelul angajatorului prin mediere, persoana angajata care prezinta elemente de fapt ce conduc la prezumtia existentei unei discriminari directe sau indirecte bazate pe criteriul de sex in domeniul muncii, pe baza prevederilor prezentei legi, are dreptul atat sa sesizeze institutia competenta, cat si sa introduca cerere catre instanta judecatoreasca competenta in a carei circumscriptie teritoriala isi are domiciliul sau resedinta, respectiv la sectia/completul pentru conflicte de munca si drepturi de asigurari sociale din cadrul tribunalului sau, dupa caz, instanta de contencios administrativ, dar nu mai tarziu de un an de la data savarsirii faptei.
Mulțumesc mult pentru sfaturi, dar la mine problema este în felul următor: salariul primit de la buget este egal la toți recepționerii, diferența adăugată din venituri proprii este dată în funcție de pile. Cum explicați că, la angajare, toate trei recepționerele aveam același salariu ”negociat” dar după două luni colegelor mele, angajate la recomandarea unei persoane foarte influente din conducere, le-a fost mărit salariul fără să existe o motivare profesională (menționez că toate aveam aceeași pregătire profesională și aceeași vechime în muncă - adică debutante)

Alte discuții în legătură

Salariu diferit acelasi post roxanika24 roxanika24 Buna, Va rog sa ma indrumati cu privire la urmatoarea situatie in care ma aflu si care ma deranjeaza de o perioada de vreme: Sunt angajata pe postul de ... (vezi toată discuția)
Problema eu1001 eu1001 buna seara, ma aflu in urmatoarea situatie: sunt detasata de la o institutie bugetara (eu si alti 11 colegi) la o alta din data de 01.07.2010. vechea ... (vezi toată discuția)
Hartuire psihica la locul de munca ioana_d2008 ioana_d2008 Buna seara! Mi s-a ivit de curand o problema la locul de munca actual,in sensul ca noua D-na Director ne hartuieste psihic si moral.A preluat postul de aproape ... (vezi toată discuția)