avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 283 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire succesiun impartire teren + casa
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire succesiun impartire teren + casa

Buna ziua va rog sa ma indrumati in urmatoare problema:

In urma decesului bunicilor tatal si matusa mea au mostenit (sucesiune) o casa si o suprafata de teren, fiecare 50%-50%, printr-un act notarial fara sa se faca impartirea exacta a acestora.

In urma decesului a tatalui si a matusii copii si verisorii au facut succesiunea si a revenit la fiecare partea tatalui respectiv a matusii 25%-25%-25%-25%

As dori sa stiu care este procedura legala pentru a putea intra in posesia unui act asupra partii cuvenite astfel incat sa pot sa vand partea cuvenita fara sa am nevoie de acordul celorlalti mostenitori.

As dori sa stiu daca sunt proceduri diferite pentru teren respetiv pentru imobil.


Va multumesc


Ultima modificare: Vineri, 4 Noiembrie 2011
DanTudorache, utilizator
Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 13:53, 4 Noiembrie 2011
Operatiunea juridica se numeste partaj sau iesire din indiviziune.
Exista mai multe posibilitati:
-la notar, cand copartajantii se inteleg asupra modalitatii de impartire (1.unul poate primi imobilul si ii despagupeste pe ceilalti cu sume corespunzatoare cotei fiecaruia, si 2. daca terenul si casa se poate imparti astfel incat fiecare parte sa devina individuala, atunci fiecare isi ia partea lui si face ce vrea cu ea. Pentru aceasta situatie sunt necesare cateva operatiuni preliminare, cum ar fi dezmembrarea-cadastru- si actul de partaj)
-in instanta, cand partile nu se inteleg (se poate ajunge pana la vanzarea la licitatie si impartirea sumei obtinute din vanzare)
Multumesc pentru raspunsul prompt.

Avand in vederea ca o parte din mostenitori nu doresc sa faca acest demers, inteleg ca singura varianta este instanta.

Aceasta actiune in instanta trebuie sa aiba loc in judetul unde se afla proprietatea?

Ce reprezinta actiunea in instanta? Care este primul pas in aceasta directie?


Multumesc

Indicat ar fi sa angajati un avocat din zona (administrativ teritoriala) unde se afla proprietatea.
Actiunea in instanta presupune un proces avand ca obiect iesirea din indiviziune, instanta competenta fiind cea in care se afla imobilul.
buna ziua .
succesorul care doreste iesirea din indiviziune, investeste instanta de judecata cu actiunea avand ca obiect iesirea din indiviziune .
acesta va plati initial taxa de timbru in cuantum de 3% din valoarea bunurilor respective , urmand sa-si recupereze o parte din taxa de la ceilalti coindivizari .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prelungirea starii de indiviziune succesorala Silvia Monica Silvia Monica Buna ziua, Am citit intr-un articol publicat pe un site de avocatura ca: \"Coindivizarii pot realiza o conventie valabila prin care cad de acord sa ... (vezi toată discuția)
Vanzare teren din mostenire player2012 player2012 buna seara , suntem 4 mostenitori si as dori sa stiu daca exista o modalitate legala sa pot vinde din partea mea de mostenire ( terenuri intravilane ... (vezi toată discuția)
Vanzarea unei proprietati cristianadela cristianadela eu impreuna cu 2 frati si mama am mostenit un teren cu casa de la tatal nostru. Acum fratii mei si mama vor sa vanda partea lor , eu nu sunt de acord sa ... (vezi toată discuția)