avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 366 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... pot lua orice notar din orice judet
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

pot lua orice notar din orice judet

eu vreau sa cumpar o casa dar actele le fac in alt judet pot?
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Silvia Hulpus , Consilier juridic 12:41, 4 Noiembrie 2011
multumesc
casa si teren 188 mp in TULCEA
NISTE NOTARI JALNICI
Competenta teritoriala Competenta teritoriala a notarilor publici este determinata de circumscriptia judecatoriei unde functioneaza birourile notariale. Actele notariale se îndeplinesc la sediul biroului notarial; în limitele circumscriptiei sale teritoriale, notarul public poate încheia acte notariale si în afara biroului notarial, daca exista un numar mai mare de persoane interesate sau solicitantul este împiedicat sa se prezinte. În cazul în care în circumscriptia judecatoriei functioneaza mai multe birouri notariale, competenta teritoriala a fiecaruia se întinde pe toata circumscriptia.


În Municipiul Bucuresti, competenta teritoriala a birourilor notarilor publici se întinde pe tot cuprinsul acestuia. Legea nr. 36/1995 instituie patru cazuri de competenta teritoriala exceptionala: a) procedura succesorala notariala este de competenta biroului notarial în circumscriptia teritoriala a judecatoriei în care defunctul si-a avut ultimul domiciliu; b) în cazul mostenirilor succesive, mostenitorii pot alege oricare birou notarial din circumscriptia teritoriala a judecatoriei în care si-a avut ultimul domiciliu acela dintre autori care a decedat cel din urma; c) actele de protest al cambiilor, biletelor la ordin si cecurilor se fac de biroul notarial din circumscriptia teritoriala a judecatoriei unde urmeaza a se face plata; d) eliberarea duplicatelor si reconstituirea actelor notariale se face de biroul notarial la care se afla originalul acestor acte.


Competenta materiala În principiu, competenta materiala este generala, orice notar public putând sa îndeplineasca orice act notarial cu exceptia acelora pentru care exista o competenta teritoriala speciala. Notarul public are competenta materiala sa îndeplineasca urmatoarele acte: - redactarea înscrisurilor cu continut juridic, la solicitarea partilor; - autentificarea înscrisurilor redactate de notarul public, de solicitant sau de avocat; - procedura succesorala notariala; - certificarea unor fapte, în cazurile prevazute de lege; - legalizarea semnaturilor de pe înscrisuri, a specimenelor de semnatura, precum si a sigiliilor; - darea de data certa înscrisurilor prezentate de parti; - primirea în depozit a înscrisurilor si documentelor prezentate de parti; - actele de protest al cambiilor, al biletelor de ordin si al cecurilor; - legalizarea copiilor de pe înscrisuri; - efectuarea si legalizarea traducerilor; - eliberarea de duplicate de pe actele notariale pe care le-a întocmit notarul; - orice alte operatiuni prevazute de lege. Dintre acestea mai importante sunt autentificarea înscrisurilor si procedura succesorala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiuni succesive ContSters163072 ContSters163072 de ce se dezbat succesiunile succesive la ultimul domicliu al ultimului mort? ma invartesc..am ametit..:D nu reusesc sa gasesc temeiul de drept derogatoriu de ... (vezi toată discuția)
Succesiune silviota silviota Buna ziua! As vrea sa stiu daca se poate deschide succesiunea in alt sector din Bucuresti, altul decat cel al ultimului domiciliu al defunctului. Daca sunt ... (vezi toată discuția)
Antecontract vanzare-cumparare clls clls Ce acte trebuie sa prezinte vanzatorul (pentru siguranta cumparatorului) la incheierea unui antecontract de vanzare-cumparare a unui teren? (vezi toată discuția)