avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1092 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... Somatie de plata!
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

Somatie de plata!

In situatia in care optez sa "merg" pe OG 5/2001, am facut si o Notificare + Conciliere cf. art. 720 C.pr.civ., am facturile semnate, ridicate de catre debitor, am o intrebare:
Notificarea am facut-o pe o suma, dar de la data respectiva si pana acum, cand vreau sa fac Cererea de chemare in judecata, s-au mai adunat ceva bani. Fac cererea pe suma din Notificare sau pe cea la data introducerii cererii?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ioanabolba , utilizator 08:33, 29 Ianuarie 2007
in cazul somatiei de plata nu este nevoie a fi indeplinita obligatia prevazuta de art.720 ind.1 c.pr.civ , somatia de plata putand fi facuta pe orice suma
Somatia de plata se face pt orice tip de debit? Sptre ex, un salariat are debite fata de societate?

debitul trebuie sa fie cert, lichid si exigibil, fara a da loc la interpretari

Cererea o faci pe suma de la data introducerii actiunii. In cadrul procedurii prevazute de OG5/2001 nu este obligatorie notificarea in temeiul 720. Dar ai grija ca facturile sa fie acceptate la plata, pentru ca altfel iti este respinsa ordonanta.
pui_horatiu a scris:
>In situatia in care optez sa "merg" pe OG 5/2001, am facut si o Notificare + Conciliere cf. art. 720 C.pr.civ., am facturile semnate, ridicate de catre debitor, am o intrebare:
Notificarea am facut-o pe o suma, dar de la data respectiva si pana acum, cand vreau sa fac Cererea de chemare in judecata, s-au mai adunat ceva bani. Fac cererea pe suma din Notificare sau pe cea la data introducerii cererii?
Multumesc.
Procedura Somatiei de plata este o procedura speciala. Pentru folosirea acestei proceduri Ordonanta prevede anumite conditii ce trebuiesc indeplinite in mod cumulativ si anume:- existenta unei creante certe, lichide si exigibile. - aceasta creanta sa reprezinte obligaţia de plată a unor sume de bani. - obligatia asumata prin contract, constatat printr-un înscris ori determinate potrivit unui statut, regulament sau altui înscris, însuşit de părţi prin semnătură ori în alt mod admis de lege. - obligatia sa rezulte din executarea anumitor servicii, lucrări sau orice alte prestaţii.
Prin urmare, nu sunt necesare Notificarea+procedura concilierii.
Cererea se va face pe suma care indeplineste conditiile aratate mai sus.

Alte discuții în legătură

Recuperare bani din facturi neplatite iulian cristian iulian cristian sunt sc cu activitate de comert an grosssssss. livrez marfa unei alte sc cu profil de servicii in transport auto , utilaje si prestari sevicii de reparatii ... (vezi toată discuția)
Firma rau-platnica did_oana did_oana buna ziua, sunt agent comercial la o firma de distributie si una din firmele carei i-am dat marfa (cu factura) refuza sa imi faca plata desi a trecut ceva ... (vezi toată discuția)
Se poate invoca inadmisibilitatea actiunii pentru neindeplinirea procedurii prealabile? ADINA IONITA ADINA IONITA Buna seara In conditiile in care debitorul a semnat confirmarea de primire a invitatiei la conciliere pe data de 18.08, iar convocarea este pentru 01.09, sunt ... (vezi toată discuția)