avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... prima casa - ce costuri suporta cumparatorul la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

prima casa - ce costuri suporta cumparatorul la incheierea contractului de vanzare-cumparare?

Buna, as vrea sa imi cumpar un apartament, valoarea lui fiind de 34.000 euro. Aceast apartament il cumpar prin intermediul unei agentii imobiliare. Ma poate ajuta cineva ce consturi trebuie sa suport eu la tranzactia de vanzare cumpareare.
Cum se desfasoara exact acest proiect ]prima casa]? Cumparatorul ce va plati, vanzatorul ce are de platit!
Multumsc.
In principiu nu exista text de lege care sa normeze exact cine si ce plateste la incheierea unui contract de vanzare cumparare. Legiuitorul obliga doar ca vanzatorul sa faca plata impozitului datorat conform art. 77 indice 1 Cod Fiscal de acesta in urma realizarii venitului din aceasta tranzactie. In rest .... dupa cum se inteleg partile. Practica uzuala este urmatoarea. Vanzatorul plateste extrasul de carte funciara necesar vanzarii si impozitul de care vorbeam mai devreme (in mare 2%/3% din pretul vanzari/valoarea apartamentuluii) iar cumparatorul achita onorariul notarial, tva si taxa de intabularea a dreptului de proprietate pe numele sau.
Onorariul notarial va putea fi redus in cazul dumneavoastra cu 30% fata de minimul impus de ministerul justitiei.
Procedura este urmatoarea: mergeti la o banca, depuneti un set de documente, creditul se aproba, banca optine acordul de garantare cu care mergeti la notar impreuna cu vanzatorul unde incheiati contractul de vanzare-cumparare pe care il duceti apoi inapoi la banca. dupa 2-3 zile vanzatorul isi poate ridica banii din cont. Cand mergeti la notar, impreuna cu acordul de garantare mai depuneti copii buletine, act proprietate, schite cadastrale, certificat fiscal, certificat energetic, adeverinta asociatie proprietari, ultima factura+ chitanta gaz+curent)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxe notariale elle-elle elle-elle vreau sa cumpar apartament prin programul prima casa. Cine suporta cheltuielile la notar pentru contractul final de vanzare-cumparare?Ce suma platesc eu ca si ... (vezi toată discuția)
Vanzare apartament beatlen beatlen Eu impreuna cu fostul meu sot (suntem divortati) avem un apartament in comun achizitionat din doua donatii. Deci suntem doi proprietari. Intentionez sa i vand ... (vezi toată discuția)
Proprietarul de la care vreau sa cumpar un apartament are poprire pe conturi racuvasi racuvasi Am ajuns in fata notarului cu vanzatorul unui apartament. Vanzatorul afirma ca are poprire pe conturi bancare si sechestru pe un alt apartament, Apartamentul ... (vezi toată discuția)