avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 678 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Proprietarul de la care vreau sa cumpar un apartament ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Proprietarul de la care vreau sa cumpar un apartament are poprire pe conturi

Am ajuns in fata notarului cu vanzatorul unui apartament. Vanzatorul afirma ca are poprire pe conturi bancare si sechestru pe un alt apartament, Apartamentul pe care vreau sa il cumpar, vanzatorul a uitat sa il inregistreze la fisc si probabil de aceia nu are sechestru si pe el. Daca in cartea funciara apartamentul este lipsit de sarcini, cu tot cu litigiile pe celelalte proprietati, este sigura tranzactia? Vanzatorul a mai cerut transferul de bani pe contul fiicei ca sa nu ii sechestreze banca.
Cel mai recent răspuns: MihailZC , utilizator 14:16, 1 Martie 2018
Tranzacția este sigura, însă datoriile vânzătorului nu sunt problema dvs.
Si v-as sfătui călduros ca pentru o tranzacție cât mai legală, transparenta si corecta să virati banii in contul vânzătorului.
Doar asa aveti dovada ca v-ați îndeplinit obligația de cumpărător, adică aceea de a achita prețul. Poate maine vine tatăl și afirmă că nu a primit nici un ban de la dvs.
Fiica nu e parte in act. Iar părțile din contract trebuie să fie aceleași ca cele din documentul bancar.
Viramentul se face in contul fiicei pe baza unei procuri de imputernicire pentru vanzare exact de la parinti.
Vanzatorul ar trebui sa o imputerniceasca pe fiica sa vanda apartamentul cu mentionarea in procura ca este de acord ca pretul vanzarii sa fie incasat intr-un cont deschis pe numele imputernicitei. Apoi, ca tranzactia sa fie posibila trebuie ca din momentul in care se inregistreaza fiscal imobilul si pana la data la care se solicita exxtrasul de autentificare pentru intocmirea contractului (adica termenul de intabulare al apartamentului care in regim normal este de 12 zile lucratoare) sa nu se trimita la Cartea Funciara somatia.
Tranzactia ar fi sigura si dvs ati fi dobanditor de buna credinta numai in ideea in care nu ati avea cunostinta despre toate aceste aspecte privind executarea silita. Cata vreme stiti asta si totusi incercati sa cumparati sunteti de rea credinta. Cu alte cuvinte, alaturi de vanzator incheiati un act care are ca efect direct fraudarea creditorilor care incearca sa recupereze sume de bani de la vanzator.
Totusi, art 14 al 2 Cod Civil spune ca "Buna-credinţă se prezumă până la proba contrară." deci oricine va incerca sa va anuleze contractul de vanzare va trebui sa demonstreze ca ati avut cunostinta de sechestru si ati fost de rea credinta.
Frumos spus si punctat @MihaiZC. Vreau totusi sa specific ca stiu despre sechestru ca am tras cu urechea si am auzit ceva evaziv din alta incapere din biroul Notarial, dar o sa tin cont si o sa fiu atent si prudent ca sa evit unele complicatii.
E o chestie pe care n-o inteleg: pentru o vanzare imobiliara se cere Certificat Fiscal de la DITL. Daca "a uitat" sa-l declare, cum va putea sa aduca certificatul?

racuvasi a scris:
.... Apartamentul pe care vreau sa il cumpar, vanzatorul a uitat sa il inregistreze la fisc si probabil de aceia nu are sechestru si pe el....

Alte discuții în legătură

Se considera culpa promitentului vanzator? glo glo X(= arestat ) a incheiat o promisiune de vanzare cumparare, el fiind promitent vanzator.termen de finalizarea contractului de vanzare cumparare fiind ... (vezi toată discuția)
Cumparare apartament fara procura fabi_arina fabi_arina Doresc sa cumpar un apartament pe numele fiicei mele care nu este in tara. Intrebarea mea este daca pot sa fac acest lucru fara sa am o procura de la ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! anul trecut am cumpărat un teren la prețul cerut ... irina voicu irina voicu Buna ziua! Anul trecut am cumpărat un teren la prețul cerut de vânzător. Ulterior dumneaei ( vânzătoarea)trebuia sa vina sa dea declarație notariala ca ... (vezi toată discuția)