avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Mi se poate desface contractul de munca pe baza ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Mi se poate desface contractul de munca pe baza avertismentelor?

Lucrez ca casiera,la un market.Pentru plusuri mai mari de 25 lei si minusuri de 20 lei primim avertismente pe care noi le semnam.Acum am primit un avertisment final in care scrie ca mi se va desface contractul de munca la urmatoarea abatere de genul de mai sus.Am refuzat sa semnez,la care mi s-a spus k nu e obligatoriu numai trebuie sa scriu ca 'refuz sa semnez' si sa ma si semnez acolo.E o
cacealma...mi s-a spun k nu neaparat o sa mi se desfaca contractul de munca dar o sa ma puna sa platesc.Cum sa nu ma poata da afara daca eu semnez...prin asta eu sunt deacord sa mi se desfaca contractul.Cum sa procedez?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:51, 18 Noiembrie 2011
1 - intamplare
2 - coincidenta
3 - repetare - rea-credinta, incompetenta., etc.


ART. 61 - C.Muncii
Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care ţin de persoana salariatului în următoarele situaţii:
a) în cazul în care salariatul a săvârşit o abatere gravă sau abateri repetate de la regulile de disciplină a muncii ori de la cele stabilite prin contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă aplicabil sau regulamentul intern, ca sancţiune disciplinară;

Daca ati fi angajator, sau judecator...care ar fi cifra pe care sa o considerati "abateri repetate"??? Eu, de asta am folosit sintagma "CEL PUTIN 3 intr-un an"
Unde legea nu distinge, nici interpretul nu trebuie să distingă – ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus ... atat timp cat legiuitorul nu a impus un anumit numar de abateri repetate si intervalul in care au fosta savarsite se pot lua in considerare si doua abateri ...
si asta e adevarat...dar in aceasta ipoteza, in instanta, eu as merge pe regula nr.2 - coincidenta :innocent:
dinu cezar a scris:

si asta e adevarat...dar in aceasta ipoteza, in instanta, eu as merge pe regula nr.2 - coincidenta :innocent:


Eu nu as merge la aceasta regula .. ci mai degraba pe faptul ca angajatorul doreste sa scape de acel salariat , invocand tot felul de abateri si sanctionate cu avertisment- avand in vedere ca pentru avertisment nu se face cercetare disciplinara prealabila ... as fi foarte curios daca abaterile invocate sunt prevazute in Reg.Intern al acestuia ? ... poate ne spune cel care a initiat acest topic ...

Bineintee, ca orice decizie de sanctionare poate fi atacata in instanta ...
Am fost anuntata ca o sa fiu bagata in comisie disciplinara...asadar sa ma astept data afara?desi stiam k ar trebui sa fiu sanctionata cu 10% din salariu si apoi eventual sa ma poata da afara.Din care persoane trebuie formata comisia?este adevarat ca pot fi asistata de reprezentantul salariatilor si in ce masura ma poate ajuta el?

Alte discuții în legătură

Incetare 61 a) ade31 ade31 Buna ziua, Un angajat al firmei, de 17 ani, nu a mai venit la locul de munca de o saptamana. Daca in regulamentul intern este specificat faptul ca \" la 3 ... (vezi toată discuția)
Avertisment AnnaMaria_ru AnnaMaria_ru Buna ziua! Avem in firma o angajata care are deja 3 avertismente scrise. Intrebarea este: se poate sa dam acest motiv ( cele 3 avertismente scrise) ptr ca ea ... (vezi toată discuția)
Carte de munca asandra2004 asandra2004 Sunt administratorul unui s.r.l.si am o problema cu un fost angajat. Acesta fara sa-si dea demisia si fara sa predea bunurile ce i-au fost incredintate, ... (vezi toată discuția)