avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1941 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Cum se plateste corect femeia de serviciu?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Cum se plateste corect femeia de serviciu?


Cum platiti femeia de serviciu?
La noi discutia era sa se plateasca dupa cota-parte indiviza, adica cei cu 3 camere sa plateasca mai mult decat cei cu 2 camere, indiferent de care persoane locuiesc, de parca femeia ar matura in apartament si nu pe scari.

Normele de aplicare a legii 230/2007 prevad la cheltuieli pe cota-parte indiviza: salarii sau remuneratii pt administrator, contabil, casier, instalator, etc. Daca era sa fie aici se preciza FEMEIA DE SERVICIU.

Ordinul 1969/2007 care arata modelul de lista ce trebuie respectat prevede expres la cheltuieli pe nr de persoane: salarii/remuneratii INGRIJITOR iar la cheltuieli pe cota parte indiviza cheltuieli administrative, inclusiv salarii, remuneratii, indemnizatii, contracte.

Pana sa apara Legea 230/2007 femeia de serviciu era platita dupa nr. de persoane si era tot legal. Ma gandeam ca legile se pot corecta. Nimeni din lumea asta nu ne va poate obliga sa urmam utopiile din unele legi cu conditia sa avem acoperire prin hotariri ale adunarii generale. Daca avem cit de putin discernamint nu putem sa nu observam ca o persoana care locuieste intr-un apartament A de 100 mp nu poate sa faca mai multa mizerie pe scarile maturate de femeia de serviciu decit 4 persoane care locuiesc intr-un ap. B de 50 mp. Conform acelei legi cele 4 persoane din ap. B vor platii de 2 ori mai putin decit persoana din ap. A. Totusi, femeia de serviciu matura scarile, nu matura in interiorul apartamentului.


Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 23:25, 27 Septembrie 2013
La "ingrijitor de cladiri" :), conform COR
Injtijitorul= femeia de serviciu
Pana in luna aprilie ea era platita pe nr persoane, dupa care apare platita egal de fiecare apartament, indiferent ca e cu 2 sau 3 camere, indiferent de nr persoane (100 lei/20 aprt=5 lei).
Serviciul specializat al primariei Iasi trimite o adresa in care spune ca e platita pe nr persoane si apoi alta adresa in care zice ca e platita pe cota-parte indiviza. Sa respectam L 230, Normele de aplicare si Ordinul 1969/2007.
FEDERATIA ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI scrie ca se plateste pe nr persoane. Asta-i cazul concret.
Deci?
Sper ca n-o sa-mi spuneti ca cei cu 3 camere au parte de mai multe trepte maturate decat cei cu 2 camere. In celelalte parti comune (uscator, subsol, etc) femea de serviciu nu intra.
Deci eu ce v-am zis? Nici legiuitorul nu a fost consecvent in lege si nici in aplicarea ei.

Acum problema este alta, la Dvs. se procedeaza chiar ilegal: impartire directa la numar de apartamente (adica cam bate spre cheltuieli pe beneficiari)

Si nu, cei cu 3 camere nu au "mai multe trepte maturate" (asta ramane de vazut la indeplinirea sarcinilor de serviciu) ci pur si simplu au "mai multe trepte". Asta e imparteala cotei-indivize: suprafata mare apartament = suprafata mare cota din proprietatea comuna.
Daca si-ar face treaba pt care e platita, aceasta discutie n-ar fi existat, indiferent de modalitatea de plata,
Sa le luam pe rand.
In COR a existat initial denumirea de "femeie de serviciu" apoi pe considerente de discriminarea intre femei si barbati, aceasta denumire a disparut o perioada si-a aparut "ingrijitor cladiri" (cod 914101), pentru ca ulterior sa apara iar "femeia de serviciu" (cod 913201), fara sa dispara ingrijitorul. Poate si pentru faptul ca poti angaja si-un barbat sa intretina curatenia si-atunci ar fi aparut un barbat pe functia de "femeie de serviciu". In fiselor posturilor atributiunile generale sunt aceleasi, deosebindu-se doar de la un loc de munca la altul, indiferent de denumire.
Poate credeti ca ma laud dar acum vreo 4 ani, odata cu aparitia legii 230/2007 si HG 1588/2007, eu le-am explicat celor de la primarie (serviciul ce se ocupa de asociatii de proprieatri) ca s-a schimbat modul de repartizare a cheltuielilor salariale cu femeia de serviciu, in cadrul unei discutii in contradictoriu pe aceasta tema.
Asa ca este firesc sa aveti o adresa de la primarie care precizeaza ca se repartizeaza salariul pe nr de persoane pana la data aplicarii legii 230 si HG 1588, cum este corect sa aveti o adresa de la primarie prin care se precizeaza ca repatizarea se face pe cota parte indiviza, dupa aparitia actualelor reglementari. Nu-i nici o contradictie ci doar raspunsuri corecte, la date diferite, conform legiaslatiei ce s-a modificat in timp sau de care cei ce v-au inaintat scrisoare inca nu erau in tema atunci.
Cat priveste federatie, aceasta a publicat un manual al administratorului, bun la vremea lui si poate, in mare parte, conformitate cu legislatia de atunci. Hartia tiparita sau articolul publicat chiar pe net in PDF a ramas asa, logic neavand cum sa apgradezi, sa modifici continutul unei carti care este in raftul unei asociatii de proprietari. Chiar si la data editarii acelui manual, unele consideratii de acolo erau interpretate subiectiv ca sa nu spun gresit. Dar in mare a fost totusi de folos la timpul sau si este meritul celor care au muncit la acesta.
Noi, in asociatie, am trecut din ianuarie 2008 la repartizarea tuturor salariilor pe cota indiviza conform legii actuale.
Iar repartizarea pe numar de camere, nu cred ca exista in nici o prevedere legala. Poate fi, in general, o corelatie intre suprafata apartamentelor si numarul de camere, dar sunt destule cazuri cand nu este asa. Sunt apartamente cu 2 camere care au 60 m.p si am vazut apartamente cu 3 camere care au 58 m.p. Cautati in ziar la vanzari imobile si va convingeti.
Asa ca repartizarea salariilor legal se face pe cota indiviza (suprafat utila) si asa este corect.
Este corect sa tinem cont de cota indiviza (suprafata utila) a apartamentului deoarece fiecare are o cota indiviza din proprietatea comuna proportionala cu suprafata utila faptica si consemnata in actul de proprietate. Adica un apartament care are, de exemplu, 80 m.p. suprafata utila are o cota indiviza de 4% iar unul de 40 m.p. suprafata utila are cu siguranta, matematic si fara indoiala doar 2% cota indiviza. Primul este proprietar pe 4% din casa scarii, subsol, acoperis..., iar al doilea doar pe 2% din acestea.
Femeia de serviciu face curatenie pe casa scarii maturand 4% pentru cel ce are apartamentul de 80 m.p., 2% pentru cel cu suprafat utila de 40 m.p. si asa mai departe pana matura toata casa scarii.
Iar salariul acesteia trebuie sa se plateasca in aceste proportii de fiecare si nu dupa numarul de persoane sau numarul de camere. In acest sens avem exemplul unui proprietar care si-a facut din 5 camere doar 3 iar altul si-a unit un apartament cu doua camere cu altul de o camera obtinand un apartament cu 4 camere prin redimensionarea holurilor si renuntarea la o usa de intrare. In ambele cazuri suprafata utila a ramas aceeasi si cheltuielile repartizate sunt aferente suprafetei utile (cota indiviza).

Alte discuții în legătură

Salariu femeie de serviciu alex1980 alex1980 Buna ziua As vrea sa stiu cum se repartizeaza salariul femeii de servici? Pe cota indiviza sau pe nr de persoane. Uitandu-ma in norma de aplicare ... (vezi toată discuția)
Ce cheltuieli pot fi incluse la rubrica "cota indiviza/apartament" nicoleta_85 nicoleta_85 recent m-am mutat cu chirie intr-un bloc. am observat ca intretinerea pentru garsoniera in care m-am mutat este dubla fata de ce plateam pentru apartamentul ... (vezi toată discuția)
Salarii-criterii de repartizare mitzmi mitzmi Cum se repartizeaza salariul (sau conventia) pentru \"femeia de serviciu\", pe nr.persoane sau pe cota indiviza? Poate com. exec., presedintele, adunarea... ... (vezi toată discuția)