avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă INALTA CURTE FACE DEGEABA PRACTICA UNITARA
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

INALTA CURTE FACE DEGEABA PRACTICA UNITARA

Judecatoarea ... de la .... s-a transformat in procuror DNA. L-a trimis in judecata pe epitropul ..., desi DNA i-a dat solutie de NUP, iar potrivit ICCJ instantele nu pot retine cauze spre judecare in asemenea situatii
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
Alin Popescu, administrator
Cel mai recent răspuns: Roland Mindrila , Avocat 17:08, 12 Decembrie 2011
elenas68 a scris:

Trist, insa nu credeti ca unificarea jurisprudentei ar putea reprezenta un pericol in ceea ce priveste separatia puterilor? In contextul socio-politic in care a evoluat Romania in cei 20 de ani de democratie...



Nu, nu cred ca unificarea jurisprudentei ar reprezenta un pericol ... daca este sau nu o practica unitara in aplicarea legilor de catre puterea judecatoreasca nu are nici o legatura cu separatia puterilor in stat... faptul ca nu este unificata jurisprudenta denota ca si justitia este nefunctionala si haotica, la fel cum sunt si puterile executiva si legislativa
avocatPetre a scris:

elenas68 a scris:

Trist, insa nu credeti ca unificarea jurisprudentei ar putea reprezenta un pericol in ceea ce priveste separatia puterilor? In contextul socio-politic in care a evoluat Romania in cei 20 de ani de democratie...



Nu, nu cred ca unificarea jurisprudentei ar reprezenta un pericol ... daca este sau nu o practica unitara in aplicarea legilor de catre puterea judecatoreasca nu are nici o legatura cu separatia puterilor in stat... faptul ca nu este unificata jurisprudenta denota ca si justitia este nefunctionala si haotica, la fel cum sunt si puterile executiva si legislativa



Asa ar trebui sa fie, cum spune colegul avocatPetre...Hmmm...insa il (o :-/) inteleg oarecum, in adancul (si politicul) inteles al intrebarii si pe elenas68, daca ma gandesc cine face unificarea aceasta in Romania (excluzind CEDO), cine compune aceste institutii si cum sunt alesi ori numti unii dintre acestia.
Cu toate acestea, nimic nu justifica o incalcare precum aceea care a determinat deschiderea topicului de catre colegul rolandmandrila! Care este cu adevarat inadmisibila, indiferent cum s-ar numi cel care a infaptuit-o!
Practica neunitara este gaura neagra a sistemului juridic din Romania. Adica stim ca e prost sistemul , dar cand fiecare judecator se pronunta dupa cum il taie capul aici se incalca drepturi fundamentale conferite de Constitutia Romaniei si de CEDO. Am intalnit multe erori judiciare asemenea celui prezentat, chiar oameni in legitima aparare care au fost condamnati la 5 ani de inchisoare cu executare. In concluzie, ca cetateni ai acestei tari LEGEA NU NE APARA.
Va citez una calda:

"Se mai poate intra pe bune in avocatura pe timp de criza? - Un judecator cu 30 de ani de experienta a picat cu 4,05 examenul de intrare in Barou. El acuza ca a fost evaluat de avocati fara procese si fara competenta necesara

Fostul judecator .............. pana nu demult purtator de cuvant al Tribunalului Salaj, a ratat examenul de intrare in profesia de avocat, organizat in luna octombrie de Institutul National pentru Pregatirea si Perfectionarea Avocatilor. Balasz s-a pensionat in luna septembrie din magistratura, la capatul a 30 de ani de experienta juridica, lucrand in perioada 1981 ? 1993 ca jurisconsult, iar din 1993 pana anul acesta fiind judecator la Tribunalul Salaj. In ciuda indelungatei sale experiente in domeniul juridic, magistratul nu a reusit sa promoveze examenul de intrare in randul avocatilor definitivi, fiind respins cu media 4,05. Cele mai mari probleme le-a avut la proba de drept penal, unde a fost notat cu 2, judecatorul fiind specializat, in activitatea sa de la Tribunalul Salaj, pe litigii de munca. Contactat de reporterul Adevarul, ............ s-a declarat ?nemultumit de modul de stabilire a rezultatelor. Am ajuns la concluzia ca avocatii nu au interes ca juristii sa intre in barou. Cred ca se tem de concurenta?, a spus el. Fostul judecator s-a aratat deranjat mai cu seama de faptul ca ?avocati fara procese, fara dosare, care nici nu erau nascuti cand unii dintre noi am inceput activitatea juridica, au ajuns sa ne evalueze, fara a avea competenta necesara?."

Pai ei de unde sa mai stie de practica unitara... cand nu trec un examen de admitere...

Daca ar fi sa fie reevaluati pe bune magistratii actuali oare cati mai raman magistrati?!


Raspuns : ... putini !!!!!!!!!!!!!!!
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2011
Gabriela Mihai, Avocat
Proiect de lege privind modificarea statutului magistratilor, aprobat de Executiv: a fost extinsa sfera abaterilor disciplinare!

"Secretarul de stat in Ministerul Justitiei, judecatoarea Lidia Barac, a anuntat joi, ca Executivul a aprobat Proiectul de lege initiat de Ministerul Justitiei pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor si a Legii nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii. Proiectul de modificare a celor doua legi a fost aspru criticat de asociatiile profesionale ale magistratilor, dar si de conducerea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, iar Consiliul Superior al Magistraturii l-a avizat conditionat. Asociatia Magistratilor din Romania a sustinut ca respectivul proiect de act normativ: “anuleaza independenta puterii judecatoresti pe care o subordoneaza administrativ spre a controla astfel actul de justitie si pe magistrati intr-o parodie institutionala denumita inspectie judiciara independenta, ea insasi subordonata executivului”. De asemenea, si presedintele ICCJ, judecatoarea Lidia Stanciu, a precizat, la momentul discutiei publice pe proiectul de lege, ca sunt multe probleme ale sistemului judiciar la care acesta nu raspunde."

Am vrea sa vedem proiectul de lege!

Alte discuții în legătură

Sesizarea Înaltei curþi de casaþie ºi justiþie în vederea pronunþãrii unei hotãrâri prealabile pentru dezlegarea unor probleme de drept rrocambole rrocambole Unul din obiectivele NCPC este crearea unui nou mecanism pentru unificarea practicii judiciare care să contribuie, alături de recursul în interesul legii, ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti de responsabilizarea magistratilor? Roland Mindrila Roland Mindrila Se discuta de ceva vreme de responsabilizarea magistratilor: \"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce ... (vezi toată discuția)
Nup magistrat marianaragalie marianaragalie Dupa un an ,intr-un dosar penal,mi-a venit raspunsul Parchetului de langa Curtea de apel de NUP impotriva unui magistrat( justificat derizoriu ,spui una ,ti se ... (vezi toată discuția)