avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Pot sau nu sa imi infiintez firma?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Pot sau nu sa imi infiintez firma?

Acum 2 ani am facut o prostie: am ajutat pe cineva care lucra la aceeasi firma cu mine si careera intr-o situatie critica cu o adeverinta de venit. Mai exact am trecut in ea alt salariu decat avea. Am fost acuzata de complicitate. In prezent dosarul meu se afla pe rolul Curtii de Apel. Sunt acuzata de fals si uz de fals.

Dilema mea este urmatoarea:

Conform legii 31 art 6 nu pot fi fondatori ai unei societati comerciale persoane care au suferit condamnari pt diverse infractiuni inclusiv fals si uz de fals, cazul meu. La Registrul Comertului nu solicita nimeni vreun cazier si chiar daca mi-ar solicita in el nu apare nimic nefiind o sentinta definitiva.

In acest moment pot depune actele necesare infiintarii unei societati comerciale?
Desi sentinta va fi cu suspendare in acest moment nu figureaza nimic in cazier, iar dansii nu cer asa ceva oricum.
Comit vreo infractiune incercand sa imi infiintez vreo firma? Nu ar trebui sa fie datoria dansilor sa ceara caziere si toate actele necesare? Nu vreau sa infiintez firma pentru a comite vreo infractiune, dar daca exista aceasta portita si o folosesc este legal sau nu? Fiind registrul comertului de pe langa tribunal verifica ei singuri daca exista condamnari sau procese in curs?

NU vreau sa fiu inteleasa gresit. Nu incerc sa comit vreo infractiune, nu duc caziere false sau alte tampenii. Doar vreau sa aflu daca poate fi considerata o portita LEGALA asa cum exista sute in legislatia romaneasca. In fond nu e vina mea ca respectivii nici macar nu cer cazier si daca ar cere el in acest moment nu ar contine nimic. Eu ca simplu cetatean daca instanta nu mi-a interzis pana acum sa imi infiintez firma nu am de unde sa stiu ca nu am voie, nu? Pana la urma e si obligatia statului sa se asigure ca legile ii sunt respectate.

Va rog sa imi raspundeti cu un sfat pertinent nu doar simple pareri.
Ultima modificare: Luni, 7 Noiembrie 2011
stanculescumaria, utilizator
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 10:12, 9 Noiembrie 2011
Raman la parerea deja exprimata, adeverinta nu e act oficial. Actele oficiale semnate de o persoana juridica sunt:rezultatele financiare,inregistrarile contabile conform art.43 lg. 82/1991 si toate declaratiile privind contributiile la bugetul de stat.
pe acest rationament ar trebui ca toate adeverintele emise in fals prin mentionarea unor salarii nereale si folosite ptr obtinerea unor credite sa ramina fapte nepedepsite. nu credeti ca ar fi cam neobisnuita aceasta scapare a legii si ca pagubele ar fi uluitoare si nimeni nu ar fi tras la raspundere?

asa cum spus si mai sus, din experienta va spun ca rechizitoriile merg pe incadrarea indicata si instantele o accepta, ceea ce mie mi se pare legal.
Operand prezumtia de nevinovatie , pana la pronuntarea unei sentinte definitive si irevocabile, nu aveti cazier, deci daca nu exizta o hotarare definitiva puteti infinta societatea.
Succes!


Este aplicabil art. 6 din legea nr. 31/1990 a societatilor comerciale, republicata:
(1) Semnatarii actului constitutiv, precum si persoanele care au un rol determinant in constituirea societatii sunt considerati fondatori.

(2) Nu pot fi fondatori persoanele care, potrivit legii, sunt incapabile ori care au fost condamnate pentru gestiune frauduloasa, abuz de incredere, fals, uz de fals, inselaciune, delapidare, marturie mincinoasa, dare sau luare de mita, pentru infractiunile prevazute de Legea nr. 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru infractiunile prevazute de art. 143-145 din Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei sau pentru cele prevazute de prezenta lege, cu modificarile si completarile ulterioare.
...la fel de interesant este art. 73 indice 1 din aceeasi lege:
- Persoanele care, potrivit art. 6 alin. (2), nu pot fi fondatori nu pot fi nici administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere si ai directoratului, cenzori sau auditori financiari, iar daca au fost alese, sunt decazute din drepturi.

Aveti astfel o idee completa a ceea ce prevede legea. Conditia este intr-adevar dupa cum bine au precizat colegii de mai sus ca sentinta de condamnare sa fie definitiva.

In primul rand va multumesc tuturor celor care mi-ati raspuns si aici, dar si pe privat. Am stat si m-am gandit si am urmatoarele intrebari daca ma puteti ajuta si cu ele va rog:

1.
Daca imi infiintez firma si sentinta ramane definitiva nu voi mai putea fi administrator/actionar unic si va trebui sa cesionez unei alte persoane?


sad a scris:

- Persoanele care, potrivit art. 6 alin. (2), nu pot fi fondatori nu pot fi nici administratori, directori, membri ai consiliului de supraveghere si ai directoratului, cenzori sau auditori financiari, iar daca au fost alese, sunt decazute din drepturi.




2.
Daa eu mi-am recunoscut faptele pentru a beneficia de Mica Reforma mai pot beneficia de prezumtia de nevinovatie sau pentru ca am recunoscut deja la prima instanta se considera ca sunt 99% vinovata si astfel respectiva prezumtie nu se mai aplica in cazul meu? In fond am recunoscut ca eu am comis 2 infractiuni asadar cata prezumtie mi se mai poate aplica?




3.
Daca imi solicita cazier judiciar si am inteles ca in el apare inceperea urmaririi penale eu pot solicita la Registrul Comertului sa mi se acorde dreptul de a-mi infiinta firma pe principiul ca nu eixista deocamdata o sentinta definitiva? In lege am observat notiunea de "persoane condamnate" si nu "persoane condamnate definitiv". Asadar as putea fi refuzata pe motiv ca am deja o condamnare desi nu e definitiva? Sau legea se refera musai la condamnari defnitive desi nu este stipulat cuvantul definitiv in ea?



4. In cazul in care este necesara sentinta definitiva pot solicita in mod categoric sa mi se acorde dreptul de a infiinta firma sau nu? Au drept sa ma refuze pe o sentinta care nu este inca definitiva? Legea interzice persoanelor condamnate nu invinuite fara o sentinta definitiva. nu?



5. Daca Registrul Comertului este de pe langa Tribunal ei verifica automat cazierele?


Va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Declaratie notariala la infiintare srl cosmin.d cosmin.d La infiintarea unui srl asociatii sau fondatorii respectivei societatii trebuie sa dea o declaratie notariala ca intrunesc conditiile legale asa cum sant ele ... (vezi toată discuția)
Cazier judiciar infiintare firma, administrator terminus1 terminus1 Buna seara, Am o neclaritate, citind diverse site-uri, forum-uri, chiar discutand cu diverse persoane inca sunt in neclaritate cu urmatoarele: Pentru ... (vezi toată discuția)
Civil sau penal? Thunder42 Thunder42 O persoana condamnata pentru inselaciune,deci care are atat cazier cat si interzicerea exercitarii drepturilor prevazute in art.64 cp,cu exceptia celor ... (vezi toată discuția)