avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 686 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Sotul rezervatar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Sotul rezervatar

Care sunt drepturile unui rezervatar in cazul unei a 2-a casnicii?
Daca nu exista copii in acest caz, cei din prima casnicie isi pierd drepturile?
Cel mai recent răspuns: prietena , utilizator 11:00, 9 Noiembrie 2011
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@end
Nu induceti in eroare: sotul supravietuitor are drepul la 1/4 din intreaga masa succesorala, atunci cand vine la mostenire cu descendentii defunctului.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
end a scris:

VA VENI LA MOSTENIREA BUNURILOR COMUNE DOBINDITE IN TIMPUL CASATORIEI NU LA ALTE BUNURI .....ATENTIE !!!!! SOT SUPRAVIETUITOR


Gresit. Vine la mostenirea tuturor bunurilor defunctului.

Va multumesc frumos si mult!
Dar tot in ceata raman. Asa cum spuneam - indiferent de cine are dreptate aici - mi se pare o aberatie, ca o persoana care se recasatoreste si peste o luna sau chiar a 2-a Zi "da coltul" - de fericire - sotul ramas in viata respectiv cel care devine rezervatar, sa dobandeasca parte a bunurilor la care nu a avut nici o contributie.
Din cate am mai intrebat in stanga si in dreapta, se pare ca sotul supravietuitor vine la mostenirea tuturor bunurilor dobandite de defunct, chiar daca acesta moare in a 2-a Zi dupa casatorie...
Aici consider ca este strigator la cer, mai ales cand ai copii.

Mi-ar placea sa vad discutii si pe articole de lege/cod.
Mi-ar placea sa vad opinii ale celor care sunt in aceasta situatie.

Inca odata, multumiri!
Articolul de lege este acesta, este cat se poate de clar si trebuie respectat ca atare.
Cat despre opinii, putem avea fiecare cate una.

Art. 972 Cod Civil

Cota succesorală a soţului supravieţuitor

(1) Cota soţului supravieţuitor este de:

a) un sfert din moştenire, dacă vine în concurs cu descendenţii defunctului;

b) o treime din moştenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenţi privilegiaţi, cât şi cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

c) o jumătate din moştenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenţi privilegiaţi, fie numai cu colaterali privilegiaţi ai defunctului;

d) trei sferturi din moştenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenţi ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

(2) Cota soţului supravieţuitor în concurs cu moştenitori legali aparţinând unor clase diferite se stabileşte ca şi când acesta ar fi venit în concurs numai cu cea mai apropiată dintre ele.

Multumesc pentru raspuns. Si asta se poate intampla fara ca supravietuitorul sa aiba "vechime"...

Alte discuții în legătură

Mostenire simsimona simsimona Buna ziua. Bunicul meu a avut 2 casatorii. Bunurile dobandite in prima casatorie au fost vandute catre o nepoata, ramanandu i doar terenul extravilan in ... (vezi toată discuția)
Regim matrimonial moștenirea bunurilor bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați ... 13Alin13 13Alin13 Moștenirea bunurilor Bună ziua vă rog tare mult să mă ajutați cu informație . Sunt căsătorită , iar după căsătorie am încheiat cu soțul o ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in cazul sotului supravietuitor marcu_elena2000 marcu_elena2000 in cazul mostenirii apartamentului,in situatia in care nu au existat copii in timpul casatoriei(apartamentul cumparat de ambii soti in timpul casatoriei),mai ... (vezi toată discuția)