avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Conditii obtinere buletin
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Conditii obtinere buletin

Buna ziua,
tatal meu are cetatenie dubla, a obtinut cetatenia romana de putin timp. Vrea sa-si faca buletin de Romania la mine in apartament. A depus toate actele si a plecat in Rep. Moldova , dar la o saptamana a venit sectoristul sa verifice daca locuieste la mine. Eu i-am zis ca inca nu s-a mutat. Acesta a facut un proces verbal si a zis ca o sa i se refuze buletinul deoarece tata nu locuieste de facto in apartamentul meu.
Legea zice ca dovada adresei de resedinta se face cu contract de vanzare cumparare sau de inchiriere, sau act de luare in spatiu si doar in absenta celor de mai sus se face procedura cu verificarea sectoristului. Nou am facut luare in spatiu, de ce ar mai avea nevoi si de alte verificari? Problema e ca tata o sa stea mai mult in Moldova, dar domiciliu il stabileste in Romania. Ar fi ast ao problema in emiterea buletinuli sau este exces de zel din partea autoritatilor? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Tatiana111 , utilizator 22:25, 10 Noiembrie 2011
Nu este un exces de zel, aceasta este procedura. Sunt zeci de mii de moldoveni care au domiciliul fictiv in Romania doar pentru a obtine CI-ul.
Multumesc de raspuns, dar as dori sa-mi dati baza legala a refuzului de eliberare a CI, in conditiile in care legea zice altfel. O procedura bate o lege?

VI. DOVADA ADRESEI DE DOMICILIU SAU DE RESEDINTA SE POATE FACE CU UNUL DIN URMATOARELE DOCUMENTE:
a) acte incheiate in conditiile de validitate prevazute de legislatia româna in vigoare, privind titlul locativ;
b) declaratia scrisa a gazduitorului, persoana fizica sau juridica, de primire in spatiu, insotita de unul dintre documentele prevazute la lit. a);
c) declaratia pe propria raspundere a solicitantului, insotita de nota de verificare a politistului de ordine publica, prin care se certifica existenta unui imobil, faptul ca solicitantul locuieste efectiv la adresa declarata, pentru persoana fizica ce nu poate prezenta documentele prevazute la lit. a) si b); pentru minorii si persoanele fizice puse sub interdictie, declaratia se da si se semneaza de către parinti sau de către reprezentantii lor legali;
d) documentul eliberat de primarii, din care sa rezulte ca solicitantul sau, după caz, gazduitorul acestuia figureaza inscris in Registrul agricol.

Zice ca punctul C e necesar doar daca nu ai puncul a sau b, nu?
Teoretic, Tatiana are dreptate. Numai ca sectoristul a fost informat despre existenta unui nou membru in sectorul de care raspunde si s-a gandit sa verifice daca noul cetatean chiar locuieste si bineinteles sa se cunoasca. Pentru clarificarea situatiei va puteti adresa in scris sefului serviciului de evidenta a persoanelor care are obligatia de a va raspunde in temeiul carei legi nu s-a eliberat cartea de identitate.
Poate documentele prevazute la art. a nu au fost in regula (nu ati avut originalul contractului, ati avut doar autorizatie de construire fara proces-verbal de receptie, poate nu era corect inscrisa adresa in contract, poate ati avut doar act pe teren si nu pentru casa, poate in contract scria ca respectivul imobil e sediu de birouri sau vreo alta dracie, anexa gospodareasca, centrala, sau altceva...etc.
Intrebarea e daca la depunerea dosarului tatalui dvs. i s-a dat sa completeze o declaratie pe propria raspundere ca locuieste la adresa respectiva (anexa 14 din HG 1375/2006). Respectiva declaratie se trimite la politistul de ordine publica pentru a se verifica in teren daca la adresa respectiva exista un imobil cu destinatie locuinta si daca solicitantul locuieste efectiv la adresa.
Ce va lua sa-i spuneti sectoristului ca tata locuieste la dvs? Si ca momentan este in oras, la piata, etc. Daca era vorba despre un strain si daca mai aveati vreo 20-30 persoane luate in spatiu la dvs alta era treaba...
Contractul pe apartament e ok, si l-am dusc in original sa-l vada. M-am dus personal si am semnat acolo ca-l luam in spatiu. E vorba de un apartament, deci nu se pune problema ca nu erau actele in regula. Anexa numarul 14 nu i s-a cerut.
Eu nu am stiut ca musat trebuie sa fie acolo si am zis ca a plecat in Md ca are treaba pe acolo, sectoristul a zis ca trebuie sa-l vada. In fine, oricum contest orice decizie si merg pana in panzele albe. Sper ca au un temei legal si nu sunt doar niste prejudecati tampite.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Expirare ci cateldestept cateldestept Daca fiului meu de 24 ani i-a expirat cartea de identitate si eu nu mai doresc sa-l primesc in spatiu, pot sa-l evacuez? Apartamentul este al meu, mama lui, ... (vezi toată discuția)
Buletin aureliaurelia aureliaurelia Buna ziua, Daca in contractul casei este trecut doar sotul si casa este dobandita in timpul casatoriei se poate schimba buletinul fara semnatura ... (vezi toată discuția)
Că să imi fac buletin provizoriu trebuie să fie de prezent ... Feisan Feisan Că să imi fac buletin provizoriu trebuie să fie de prezent și propietarul casei. (vezi toată discuția)