avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cetatenii straini pot divorta in Romania?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cetatenii straini pot divorta in Romania?

buna ziua !
suntem cetateni austrieci si avem domiciliul in Romania.Este posibil sa divortez in romania?
va multumesc
Cel mai recent răspuns: radaghin , utilizator 15:46, 19 Septembrie 2010
elis a scris:

Sunt aplicabile dispozitiile Regulamentul (CE) nr. 2201/2003 al Consiliului din 27 noiembrie 2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor judecătoreşti în materie matrimonială şi în materia răspunderii părinteşti si nu cele ale Legii nr.105/1992.



Exact...
La asta se mai poate adauga ca art. 20 si urmatoarele din Legea 105 (cele citate!) reglementeaza oricum legea aplicabila (dreptul material) si nu competenta (dreptul formal)!
Pentru competenta trebuie sa mergeti pe la art 150 incolo...
Ultima modificare: Marți, 30 Septembrie 2008
ContSters56778, utilizator
Situatia pe care vreau sa v-o supun anentiei e urmatoarea: prietena mea e casatorita in alta tara si cu cetatean strain dar casatoria nu e inregistrata si in Romania. Urmeaza sa avem un copil si nu s-a facut nici un demers pt divort. Intrebarile sunt: ce acte ne trebuie si cum trebuie sa procedam pt divort in conditiile in care el nu e de gasit? si daca pot recunoaste copilul in aceasta situatie?
Mentionez ca resedinta comuna nu e pe teritorilu Ro si ca sotii sunt despartiti de circa 2 ani.
Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
darianpaul, utilizator
Divortul va trebui cerut, cel mai probabil in tara in care a locuit prietena... Si asta trebuie sa se faca repede, pentru ca o regula de drept intalnita in mai toate sistemele de drept spune "Sotul mamei este tatal copilului"
Adica... copilul va avea ca si tata oficial pe sotul mamei.
Daca va grabiti si divortul merge repede (sunt diferente foarte mari intre tari) poate divorteaza inainte de nastere. Altminteri o sa fie o gramada de probleme ulterior...
PS In unele tari exista o prevedere potrivit careia copilul nascut dupa depunerea cererii de divort... nu mai este copilul sotului...
Art 149 din Legea 105 / 1992 privind raporturile de drept international privat prevede: ,, instantele judecatoresti romane sunt competente sa judece daca : 1 . paratul sau unul dintre parati , are domiciliul resedinta sau fondul de comert in Romania ; daca paratul din strainatate nu are domiciliul cunoscut , cererea se introduce la instanta domiciliului sau resedintei reclamantului din tara .,,
Art 20 din aceeasi lege , prevede : ,, relatiile personale si patrimoniale dintre soti sunt supuse legii nationale comune , iar in cazul in care au cetatenii deosebite , sunt supuse legii domiciliului lor comun .
Legea nationala comuna sau legea domiciliului comun al sotilor continua sa reglementeze efectele casatoriei in cazul in care unul dintre ei isi schimba , dupa caz cetatenia si domiciliul.
In lipsa de domiciliu comun su de cetatenie comuna , relatiile personale sau patrimoniale dintre soti sunt supuse legii statului pe teritoriul au ori au avut resedinta comuna sau cu care intretin in comun cele mai stranse legaturi .
Daca prietena nu poate divorta pana la nastere copilului vostru , puteti introduce in instanta o actiune pentru recunoasterea paternitatii copiluilui .Mai multe va va explica avocatul pe care va sfatuiesc sa-l contactati .
Imi spunea cineva ca este o lege care spune ca acea casatorie trebuie recunoscuta in termen de 60 de zile de la intoarcerea in tara altfel nu e valabila. Ca atare, din punctul de vedere al legii romane ea nu e casatorita.
Troata treaba cu divortul nu se poate rezolva pana la nastere deci pana la urma cine va fi tata copilului (in certificat)? Iar daca ma trec pe mine ce se poate intampla?

Alte discuții în legătură

Divort intre cetateni straini cosmin_paralia cosmin_paralia Buna ziua. Am o intrebare si vreau neaparat ajutor. M-am casatorit pe 6 sept anul in curs in turcia, cu o cetateana turca, aceasta ulterior luand numele meu. ... (vezi toată discuția)
Divort -partaj cu un cetatean strain lia80 lia80 M-am casatoriat in 2005 in Marea Britanie cu un cetatean britanic, dupa care am recunoscut casatoria si in Romania-Bucuresti. Avem o casa de vacanta amindoi ... (vezi toată discuția)
Casatorie in strainatae germina germina o casatorie dintre o romanaca si un italian incheiat in Italia poate fi desfacuta in romania ?deoarece reclamanta nu mai locuieste in italia ci in romania (vezi toată discuția)