avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 587 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... mostenire credit bancar ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

mostenire credit bancar ?

Buna ziua , tatal meu decedat de curand , in varsta de 64 de ani , are ( avea)un credit de nevoi personale fara ipoteca. Am gasit zilele trecute acest contract de credit , si citindu-l am ajuns la cap 10 care spune ca acest credit este garantat cu polita de asigurare intocmita de banca si de inca doua conturi. M-am dus la banca sa ii anunt ca tata a murit si ca as vrea sa rezolvam problema acestui credit. Domnisoara de la ghiseu , s-a uitat stramb si mi-a spus ca nu exista la creditele de nevoi personale asigurare de viata . I-am arata ce scrie in contract la cap respectiv si dansa mi-a scos din calculator extrasele conturilor care constituiau garantia ( pe langa polia) , extrase care au dovedit ca exista o suma modica in cele doua conturi.
M-a trimis apoi foarte ofuscata sa vorbesc cu juristul lor. Nu m-am dus , am vorbit insa la telefon cu dansul azi si mi-a cerut sa ii duc certificatul de mostenirot. I-am spus ca nu il duc pentru ca nu am motive , in schimb il duc pe cel de deces. Intrebarea mea e , avand in vedere ca eu nu am degand sa platesc acel credit penrtu ca consider ca atata timp cat in contract exista garantia oferita de polita de asigurare de viata( pe care eu banuiesc cabanca nu a intocmit-o), am vreo sansa in fata justitiei de a castiga un proces? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: 85csm , utilizator 16:49, 10 August 2011
PERSOANELE OBLIGATE LA PLATA PASIVULUI

Plata pasivului revine mostenitorilor universali sau cu titlu universal.
Din dispozitiile art. 774, 775, 777, 793, 896 si 902 C. civ. rezulta ca, in principiu, la plata pasivului succesoral sunt tinuti mostenitorii universali sau cu titlu universal (mostenitorii legali, legatarii universali, legatarii cu titlu universal, instituitii contractuali universali sau cu titlu universal).
EXCEPTIILE
Regula diviziunii de drept a obligatiei de plata a pasivului succesoral
601. In cazul in care la succesiune vin mai multi succesori tinuti la plata pasivului succesoral problema care se pune este daca fiecare dintre acestia poate fi urmarit de creditori pentru plata intregului pasiv sau doar pentru partea ce ii revine din mostenire.
Principiul consacrat de Cod este acela ca pasivul succesiunii se divide de drept din momentul deschiderii succesiunii, mostenitorii (legali, testamentari sau instituiti contractual) fiind tinuti la plata in proportie cu partea ce le revine din mostenire (art. 777, 893, 896, 902 si 1060). Chiar daca unele texte vorbesc de obligatia mostenitorilor la plata datoriilor si sarcinilor succesiunii fiecare „in proportie cu ce ia” (art. 774 C. civ.) sau cu „emolumentul sau” (art. 775 C. civ.), aceasta este doar o simpla scapare de limbaj, in realitate, intinderea obligatiei la plata pasivului nu se raporteaza in nici un fel la folosul efectiv, ci la cota parte din mostenire la care au vocatie succesorala . Asadar, daca la mostenire vin mai multi succesori tinuti la plata pasivului, creditorii, pe de o parte, vor trebui sa urmareasca pe fiecare pentru o cota-parte din pasiv corespunzatoare partii ce ii revine din mostenire (ex.: daca la mostenire vin trei copii, fiecare va fi urmarit pentru 1/3 din pasiv), iar pe de alta parte, vor suporta riscul insolvabilitatii unora sau altora dintre acestia daca sunt acceptanti pur si simplu, chiar daca succesiunea este solvabila, afara de cazul in care au cerut separatia de patrimonii
Imi cer scuze dar eu nu sunt de profesie jurist asa ca o sa va intreb asa in limbajul meu daca am inteles ce mi-ati scris . Dumneavoastra spuneti ca mostenim si activele si pasivele celui decedat . Sunt de acord cu asta , dar intrebarea mea e polita de asigurare care exista in contractul respectiv cu banca ce valoare are sau de ce mai este acel articol in contract daca nu are valoare. Eu m-am dus la banca sa anunt decesul pentru ca asa am crezut de cuviinta si sa le spun ca pot executa polita de asigurare . Se pare insa ca nu au intocmit acea polita , dupa parerea mea aici e culpa bancii sau a ofiterului de credite mai exact . Am sa va citez exact articolul din contract" Imprumutatul prin prezentul contract va beneficia de o polita de asigurare impotriva riscurilor de invaliditate permanenta si deces la o societate de asigurari agreata de banca, valabila pana la lichidarea tutturor obligatiilor sale fata de banca ce rezulta din prezentul contract , Banca fiind beneficiar al tutror drepturilor ce decurg din polita de asigurare. Polita de asigurare se va incheia la valoarea stabilita de banca si costurile aferente acesteia sunt incluse in costul platit de Imprumutat pentru prezentul contract. In caz de producere a riscurilor asigurate , Imprumutatul se obliga sa actioneze cu diligenta potrivit prevederilor din contractele/ politele de asigurare si sa informeze imediat banca . "
Normal ca tata nu avea cum sa ii anunte ca a murit , deci m-am dus eu si am cerut sa vad polita de asigurare . Domnisoara de care spuneam a zis ca nu se intocmesc polite pentru credite de nevoi personale . Si aici m-am impotmolit , adica daca nu se intocmesc de ce nu a adaptat contractul si sa stearga paragraful respectiv , sa ramana ca si garantie doar conturile . Eu nu vreau sa zic ca nu voi plati datoria tatei daca asa e legea insa nici nu as plati daca exista acea polita sau daca e culpa bancii ca nu a intocmit-o. Puteam foarte bine sa nu gasesc contractul si sa nu anunt nimic nu aveau decat sa caute , sau tata sa nu aiba mostenitori . Noi succesiunea am facut-o deja , am act de mostenitor insa nu il dau deocamdata bancii pana nu ma lamuresc daca au gresit si ei sau nu , daca exista acea polita sau nu si ce pretentii au. ieri cand am fost acolo v-am spus nu m-au bagat in seama deloc, pana la urma am cerut sa vorbesc cu directorul si dansul a zis ca va studia dosarul si ma va suna . Pana atunci insa ma stradui sa descifrez cu ajutorul dumneavoastra in primul rand acel contract si chichitele lui .
Salut,
Si eu intr-o situatie similara in acest moment. Ai reusit sa rezolvi ceva in acest sens, vad ca ai aceasta problema din 2008.
M-ar ajuta un sfat....
Multumesc,
Cosmin

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Notificare cezar_iul cezar_iul in cazul in care cineva s-a sinucis si avea o datorie bancara cine se obliga sa o plateasca? persoana nu era casatorita, nu are giranti iar apartamentul in ... (vezi toată discuția)
Datoriile bancare se mostenesc de catre copii? iacobdragomir iacobdragomir Cum pot fi sistate taxele si comisioanele de intarziere de plata la termenul stabilit initial? Datoriile la banca se mostenesc de catre copii? (vezi toată discuția)
Cheltuieli inmormantare = confuzie gelianadam gelianadam intr-un proces de partaj succesoral instanta m-a obligat la cheltuieli de inmormantare. instanta a amestecat in cheltuielile de inmormantare si cele pe care ... (vezi toată discuția)