avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Imi este interzis accesul pe un drum public ( de tara) ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Imi este interzis accesul pe un drum public ( de tara) la limita de nord a proprietatii, de catre un vecin, desi este materializat in Proiectul de Urbanism General ( PUG) al orasului. Ce am de facut ?

Buna ziua,
Am cumparat un teren in intravilan, pe care mi-am construit o casa, in alt oras decat cel de resedinta. Sunt intabulate.
Am ca vecinatati:
-spre sud – drum de tara, dar cu nume de strada;
-spre nord- drum de tara, materializat in PUG-ul orasului ( de-a lungul sau este limita intravilanului orasului), apoi urmeaza parcele cu livada ( ale fostului CAP).
-spre vest- 1 proprietar cu teren cultivat
-spre est- 2 parcele cu 2 proprietari, apoi proprietatea vecinului in cauza ( P) care a cumparat terenul si si-a construit casa, mai tarziu decat mine cu 4 ani, intabulate.
Acest vecin P, dupa 1 an de la dobandirea terenului de casa, a cumparat o parcela de livada, aflata in partea de nord, neintabulata in prezent ( trecuta doar in registrul agricol in baza unui contract de mana); astfel, spre nord am urmatoarele vecinatati: proprietatea mea, drum de tara ( cel existent in PUG), apoi parcela cu livada a vecinului P.
Din momentul acela au inceput necazurile cu el privind drumul ( cel materializat in PUG). Sustine ca drumul nu ezista, ca l-a cumparat si face parte din proprietatea sa, adica din livada; si-a plantat pe el pomi; imi interzice accesul, prin vorbe si fapte.
Incepand cu anul 2004 am facut numeroase adrese catre primarie prin care solicitam sa-si precizeze pozitia fata de acest drum. Abia in 2006 primesc un raspuns, eu, cat si drept instiintare catre vecinul meu P, prin care ni se comunica existenta drumului, materializat si in PUG-ul orasului.
Trebuie sa precizez ca vecinul P, inca de la dobandirea terenului de casa creste in intravilan, o turma de porci ( intre 15- 30 buc), mereu liberi si care mi-au distrus proprietatea in permanenta. Am facut sesizari in acest sens la primarie si Directia Sanitar- Veterinara, fara sa rezolv ceva ( aici ma refer la tulburarea proprietatii, sobolani, dejectii depozitate in livada sa, miros, etc).
Dupa construirea casei sale, vecinul P isi muta cotetele la limita de nord a proprietatii sale ( care se gaseste pe acelasi aliniament cu al meu), apoi construieste gard la jumatate din livada, include drumul, blocheaza accesul tuturor persoanelor si vehiculelor ( drumul era o scurtatura folosita de oameni si carute pentru a se deplasa la terenurile agricole), uneste proprietatea cu casa, cu livada si-si lasa porcii liberi in ingraditura.
Nu sunt o persona careia imi place cearta si scandalul, motiv pentru care am evitat folosirea acelui drum. In 2008 nevoita sa folosesc drumul, am fost injurata, sotul bruscat ( de catre vecinul P) si ca sa nu degenereze lucrurile ne-am retras pe proprietatea noastra si am apelat numarul de urgenta 112. Intrebat de organele de politie, a recunoscut senin tot ce a facut. A fost amendat contraventional. Este doar unul din sirul numeros de sicane pe care pot sa-l dovedesc cu acte.
Incepand cu august 2011, imi refac gardul din sarma ghimpata ( prin care treceau porcii vecinului cu multa usurinta pe proprietatea mea), dar pentru a nu se repeta incidentul din 2008 si muncitorii sa nu fie bruscati ( mai ales ca aveau nevoie sa folosesca drumul pentru transportul materialelor), solicit primariei, incepand cu luna mai 2011, prin mai multe adrese, deschiderea drumului. In iunie 2011 merg de 3 ori in audienta la primar; acesta ordona constituirea unei comisii ce urma sa se deplaseze in saptamana urmatoare la locul cu pricina, desi stia ca in urma cu o saptaman l-am dus pe seful serviciului urbanism la fata locului ( deci, cunostea situatia!); comisia soseste abia in septembrie 2011. Nu am inteles prea bine ce trebuia sa faca. Poate doar o plimbare.
Lucrurile erau foarte clare: drumul este trecut in PUG-ul orasului; recunoscut in 2006 ca existent, prin adresa primita ca raspuns de la primaria aceluiasi oras; intre timp 2006- 2011 nu exista nici o HCL prin care drumul este desfiintat sau declarat inexistent; etc. Poate doar o excesiva birocratie, tergiversarea rezolvarii problemelor cetatenilor, etc.
Nu am primit pana acum nici un raspuns, vecinul a marit perimetrul gardului sau, lasa in continuare liberi porcii, imi foloseste gardul facut cu foarte multi bani ( cateva mii de lei !) pe post de ingraditura, ba chiar il strica, etc.

Va rog sa-mi spuneti ce sa fac pentru a avea liniste cu vecinul, pentru a nu-mi distruge gardul pe care-l consider ca facand parte din proprietatea mea; cum sa trag la raspundere primaria pentru tergiversarea rezolvarii unei probleme ( foarte usoare; clara; sustinuta cu documente si care se putea solutiona din birou: - demolarea partii din ingraditura care blocheaza accesul pe drum).

Sunt hotarata sa deschid un proces ! Consider ca problema treneaza de prea mult timp nesolutionata.
Pe cine sa actionez in judecata? Vecinul P? Primaria? Sau vecinul P si primaria?

Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: ContSters36411 , utilizator 13:27, 8 Noiembrie 2011
Pe cel pe care doriti si pentru ceea ce aveti de solicitat de la viitorul ipotetic parat. Atfel, puteti actiona in judecata vecinul, in instata civila, pentru obligarea acestuia la lasarea libera a accesului la drum (obligatie de "a face"), dar puteti, in fct. de situatia concreta sa-i faceti si o plangere penala (de ex. pentru tulburare de posesie, daca exista elementele constitutive).
Puteti in aceeasi masura sa introduceti o actiune impotriva Primariei pentru a o obliga sa faca (sa indeplineasca) ceea ce legal este obligata sa faca (inclusiv sa va raspunda unei petitii), asa cum puteti formula chiar si o plangere penala impotriva acelor functionari ai aceleeasi institutii, care in mod intentionat nu indeplinesc un act sau il indeplinesc gresit, aducindu-va prin aceasta un prejudiciu (abuz in serviciu), sau din neglijenta va produc, prin fapte culpabile acest prejudiciu (neglijenta in serviciu). Cred ca situatia dvs., destul de ...stufoasa (complexa), dar mai ales necesitatea identificarii exacte a tuturor aspectelor care o compun si a dorintelor pe care le aveti, necesita consultarea directa (nu prin forum), a unui avocat. Tocmai pentru a intelege aceasta complexitate v-am expus mai sus o parte din aspectele posibile si caile, la fel de posibile, dar probabile de actiune.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drum al nimanui ? gigelas gigelas Buna seara. 1-Detin o suprafata de teren intravilan,care este mentionat in TP ca ar fi incadrat pe trei laturi (V-N-E)de drumuri,iar pe a patra latura este un ... (vezi toată discuția)
Teren extravilan pricopdanuta pricopdanuta Avem un teren extravilan in categoria fanat, situat intr-un sat,Salistea Veche, judet Cluj, de 1000 mp, parcelat si cu drum de servitute, fiind mai multi ... (vezi toată discuția)
Drum ??? staveelena staveelena In 1997 am achizitionat un teren pe care ulterior am construit o locuinta . In certificatul de urbanism apare ca in partea de nord proprietatea mea se ... (vezi toată discuția)