avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... asiguratorul imi cere despagubiri
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

asiguratorul imi cere despagubiri

Pe scurt situatia ar fi urmatoarea : In iune 2010 in apartamentul meu s-a produs o inundatie care a afectat vecinul de dedesubt. El avea asigurare, eu nu. L-a despagubit asiguratorul, el mi-a spus ca putin, am contribuit si eu financiar la refacerea locuintei sale. Acum asiguratorul ma da in judecata sa-si recupereze banii la o cu totul alta valoare ( mai mare ). Nu stiu care din ei minte. Probabil ca vecinul. Intrebarea este : am vreo sansa sa scap de pretentiile asiguratorului ? adica sa ma folosesc de prevederile art. 1351 indice 3 din Codul civil considerand ca este un caz fortuit prin faptul ca evenimentul nu putea fi prevazut si nici impiedicat, ceea ce duce la exonerarea de raspundere. Mi-a cedat un racord de apa la lavoarul din baie in timp ce nu eram prezent in locuinta.
Sa stiu macar sa nu mai pierd vremea..............MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Marius Barabas , Consultant asigurari 08:18, 4 Mai 2012
Nu exista caz fortuit in situatia data. Fiecare proprietar de apartament are obligatia sa-si verifice permanent instalatiile si sa faca reparatiile necesare pt a nu provoca asemenea incidente. Si daca totusi ele au loc atunci intra in functiune raspunderea civila fata de terti pt cei care au polita de asigurare facultativa de locuinta. Ceilalti vor plati din buzunar pagubele pe care le-au produs. In cazul dv asiguratorul va trebui sa va prezinte actul de constatare intocmit dupa avizarea daunei, devizul de reparatie si sumele achitate in acest sens firmelor de reparatie sau pagubitului daca acesta a facut reparatia in regie proprie. Si daca sau facut nereguli ele vor iesi la iveala. Daca reparatia este facuta de o firma de profil si despagubita de asigurator atunci nu aveti ce face si trebuie sa platiti dar daca este facuta in regie proprie materialele achizitionate de pagubit trebuie dovedite cu chitante si fara TVA iar manopera se stabileste la valoarea medie de pe piata din localitatea respectiva tot faraTVA. Va recomand sa va angajati un avocat care sa va reprezinte in instanta si sa va apere interesele in relatiile cu tertii.
Ultima modificare: Marți, 8 Noiembrie 2011
Adrian Tudor, Consultant asigurari
Din pacate sanse nu prea sunt sa scapati fara sa platiti contravaloarea daunei provocateAsiguratorul va proba cu documente intr-o eventuala instanta.
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Oricum sunt la inceput, in faza in care mi-au trimis o convocare pentru conciliere. Insa desi au mentionat in adresa ca au anexat inscrisurile de care inteleg ei sa se serveasca nu mi-au transmis niciun document in afara de convocare. O sa le trimit o scrisoare prin care sa le solicit sa respecte art. 720 indice 1 din codul de procedura civila pe care il invoca si sa-mi transmita conform prevederilor toate documentele pe care isi bazeaza actiunea. Concilierea fara o lectura prealabila a documentelor pe care le detin domniile lor nu este oportuna in acest moment.
Inca o data va multumesc pentru sfaturi
Nu puteti fi exonerat de raspundere, in acest caz nefiind incidenta forta majora ci cazul fortuit care, din pacate, in acest caz nu inlatura raspunderea civila delictuala, ca despre ea este vorba.Aveti posibilitatea sa formulati, intr-un eventual litigiu, o cerere de chemare in garantie a celor de la care ati cumparat furtunul flexibil care a pocnit. Asta daca aveti dovezi in acest sens si furtunul era in garantie. Altfel sunteti bun de plata.
In sfarsit, revin. Am primit citatia, societatea de asigurari m0a actionat in judecata. Am primit si documentele pe care le-au depus la judecatorie. Printre ele se afla si cererea de despagubire a asiguratului lor impreuna cu declaratia acestuia despre evenimentul petrecut. Nu trebuie sa fii expert grafolog sa observi ca scrisul nu este acelasi. Pana aici, nu este o problema, doar ca semnaturile nu au absolut nimic in comun pe cele doua documente ( care ar fi trebuit sa fie ale titularului politei) Declaratia asiguratului este sigur a lui, in schimb cererea de despagubire in mod sigur este scrisa de catre cel care a facut devizul, respectiv constatarea in apartamentul sau. Retineti ca nu vreau sa fac rau nimanui, dar intrebarea mea este : pot sa cer instantei sa declare nula cererea de despagubire ca reprezentand un fals sub semnatura privata ? (avand in vedere ca aceasta a produs efecte juridice) Si pe cale de consecinta tot ceea ce a urmat ulterior acestei cereri de despagubire ?

Alte discuții în legătură

Anulare antecontract vanzare-cumparare forta majora coronavirus sorinion61 sorinion61 Buna ziua, Acum 2-3 saptamani, 1 luna am facut un antecontract de vanzare-cumparare pentu o casa si am dat avans 10% din pretul imobiliului. Cand am ... (vezi toată discuția)
Asigurare inundatie vecini aba1011 aba1011 Buna ziua.daca i-am facut unui vecin inundatie la baie si el este asigurat pentru astfel de lucruri si solicita de la firma de asigurari despagubiri,ma ... (vezi toată discuția)
Polita rca - licenta taxi lukeluk lukeluk Buna ziua. Am avut un accident in care eu am fost vinovat. Am intrat cu masina in spatele unui taximetru. Am fost la societatea unde am RCA-ul si s-a ... (vezi toată discuția)