avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas in cazul in care sotul decedat era ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas in cazul in care sotul decedat era pensionar de invaliditate

buna! va relatez cazul parintilor mei

buna!va relatez cazul parintilor mei: tatal meu a murit in martie 2007 la varsta de 58 de ani.in acel moment era pensionat pe caz de boala.mamei mele,
(care intotdeauna a fost casnica,), i s-a spus ca nu are dreptul la pensia de urmasdecat in momentul in care ea implineste 60 de ani.(in momentul decesului tataluimeu, mama avea varsta de 52 de ani)vreau sa stiu care este legea prin carei se poate acorda pensia de urmas. mentionez ca au 33 de ani de casatorie.nu pot sa cred ca trebuie sa astepti 7 ani sa ti se ofere o pensie de mizerie. de atunci, eu o intretin pe mama!daca unul din soti moare fiind in pensie de boala,sotul supravietuitor nu mai are dreptul la viata?????????????

Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 12:43, 9 Noiembrie 2011
Art. 83-93 Legea 263/2010.
Precizati luna si anul nasterii mamei.
mama este nascuta 11-septembrie 1954. multumesc si astept raspuns! cui trebuie sa ma adresez in acest caz? casa de pensii braila?
Pensie de urmas incepand cu 11/07/2014,la varsta de 59 de ani si 10 luni.

Legea 263/2010

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

Femei

┌─────────────────────┬────────────────────────────┬────────────────────┬───────────────┬─────────────┐
│ │ │Vârsta asiguratului │Stagiul complet│Stagiul minim│
│Luna şi anul naşterii│ Luna şi anul pensionării │la ieşirea la pensie│ de cotizare │ de cotizare │
│ │ │ (ani/luni) │ (ani/luni) │ (ani/luni) │

Septembrie 1954 │Iulie 2014 │ 59/10 │ 29/8 │ 14/8 │

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas ioana diana ioana diana Buna ziua. Ma numesc Diana Petrescu si sunt eleva. Tatal meu a fost pensionar, a murit acum 3 ani, iar eu fiind minora si eleva am beneficiat si beneficiez de ... (vezi toată discuția)
Pensie urmas copoeru copoeru in urma decesului pensionarului sotia are dreptul la pensie de urmas? are vechime in munca 17ani ,varsta 56 si 6 copii.am vazut la tv ca se considera 2 ani pt ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sau ajutor social? costin_84_d costin_84_d Buna ziua as avea urmatorul caz:femeie nascuta 17-06-1954 cu stagiu de cotizare de 21 ani.sotul a decedat acum 2 ani cand inca nu iesise la pensie.acum nu are ... (vezi toată discuția)