avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 635 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Recalculare pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Recalculare pensie

Am iesit la pensie in 2010 conf. legii 19/2000. Va rog sa-mi spuneti daca 1. o recalculare a pensiei ceruta azi, impusa, sa zicem, de legiuitor- cat si 2. o recalculare pentru adaugarea perioadei suplimentar lucrate sa va face dupa Legea 19, aplicata la iesirea deciziei mele de pensionare, sau dupa Legea Unitara 263/2010. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 00:38, 19 Noiembrie 2011
Nu exista diferente intre cele doua legi ca si mod de calcul in ceea ce priveste (calcularea)si recalcularea pensiilor.Problema care se pune aici ar fi de cand se pune in plata noul cuantum al pensiei la noul puctaj mediu anual rezultat in urma recalcularii.La punctul 1 se va tine cont de hotararea instantei.La punctul 2 se aplica legea 263/2010,plata urmanad a se face incepand cu luna urmatoare a depunerii cererii de recalculare.
~ Conținut șters la cerere ~
sch a scris:
Va rog sa-mi spuneti daca 1. o recalculare a pensiei ceruta azi, impusa, sa zicem, de legiuitor- (...)

Ce inseamna, doamna, "sa spunem impusa de legiuitor"?

(...) cat si 2. o recalculare pentru adaugarea perioadei suplimentar lucrate sa va face dupa Legea 19, aplicata la iesirea deciziei mele de pensionare, sau dupa Legea Unitara 263/2010.

Adaugare stagiu, adica perioada lucrata dupa pensionare, da? Recalcularea drepturilor de pensie se va face potrivit prevederilor Legii nr. 263/2010.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Noiembrie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Buna ziua D-na Pintea, este vorba despre doua recalculari. Nr.1 se refera la o recalculare care se va face anul viitor, pentru o decizie pensie conform L19/2000, ceruta la termen prin Instanta, care se va solutiona, sa spunem pozitiv (cu privire la acord global pt. care s-a platit CAS, dar care nu a fost luat in calcul). Nr.2 se refera la recalculare prin adugarea unui stagiu de 1 an lucrat dupa pensionare, care se va face acum; calculul acesta am inteles ca se va face dupa Legea Unitara. Incertitudinea mea ramane pentru punctul 1. Va multumesc.
Am inteles, doamna, va doresc sa castigati procesul. :)

Daca litigiul era pe rol la data intrarii in vigoare a Legii nr. 263/2010, se aplica art. 174 din acest act normativ in sensul ca litigiul se va judeca potrivit prevederilor legale in vigoare pana la 31.12.2010. Casa de pensii va emite o noua decizie de recalculare a drepturilor de pensie respectand intocmai ceea ce a dispus instanta.

Aplicatia informatica cu ajutorul careia se determinau pensiile inainte de intrarea in vigoare a Legii nr. 263/2010 este in continuare in posesia caselor de pensii tocmai pentru astfel de cazuri si nu numai (si pentru transferuri de dosare dintr-un judet in altul, de exemplu). Pe scurt spus, teoretic recalcularea se va face potrivit Legii nr. 19/2000, insa practic totul depinde de ceea ce va dispune instanta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie speciala Mainerici  Ctin Mainerici Ctin cf l119/2010 pensile militare devin pensi ptr limita de varsta ,indeplinind cond de varsta si stagiu de cotizatie prevazute in l19/2001.unpensionar miltar ... (vezi toată discuția)
Stagiul complet de cotizare corelat cu reducerea varstei de pensionare sch sch Sunt pensionata la limita de varsta in baza Legii 19, n. 01.1953,( femeie). Stagiul complet de cotizare s-a considerat 28ani 8 luni. Am lucrat 20 ani grupa ... (vezi toată discuția)
Recurs in interesul legii, recurs iccj-decizia nr. 19 din 10 decembrie 2012 rududoo rududoo A. Decizia nr.19/10.12.2012 a Înaltei Curti de Casatie si Justitie privind recursurile in interesul legii, referitoare la interpretarea si aplicarea ... (vezi toată discuția)