avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 407 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... abuz angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

abuz angajator

Buna ziua,

Este normal ca un angajator sa ma oblige sa imi streg conturile de pe site-urile de recrutare ? ( amenintandu-ma ca in caz contrar ma da afara )
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:33, 10 Martie 2012
buna ziua
lucrez la o companie la care in contract este stipulat confidentialitatea si lipsa posibiitatii de a ma angaja la o alta companie pe o perioada anume concurenta. Cum stau lucrurile in realitate conform legii? Am dreptul sa ma angajez la o companie concurenta?
Se pare ca aveti atat o clauza de confidentialitate , cat si o clauza de neconcurenta.
Potrivit art. 26 din Codul muncii, prin intermediul clauzei de confidentilalitate părţile convin ca, pe toată durata contractului şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective sau în cele individuale de muncă.

Potrivit art. 21 din Codul muncii , "la încheierea contractului individual de muncă sau pe parcursul executării acestuia, părţile pot negocia şi cuprinde în contract o clauză de neconcurenţă prin care salariatul să fie obligat ca după încetarea contractului să nu presteze, în interes propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său, în schimbul unei indemnizaţii de neconcurentă lunare pe care angajatorul se obligă să o plătească pe toată perioada de neconcurenţă” .
Clauza îşi produce efectele potrivit art. 21 alin. 2 din Codul muncii numai dacă sunt precizate concret şi - aşa cum rezultă din redactarea textului legal - cumulativ următoarele:
- activităţile interzise salariatului ;
- perioada pentru care îşi produce efectele clauză de neconcurenţă după încetarea contractului individual de muncă.
- terţii în favoarea cărora se interzice prestarea activităţii.
- aria geografică unde salariatul poate fi în reală competiţie cu angajatorul.
- cuantumul indemnizaţiei de neconcurenţă lunare.

Asadar, daca una din aceste conditii nu este inclusa in actul aditional , clauza nu-si produce efectele si , prin urmare, va puteti angaja in alta parte.
multumesc de sfaturi
inca o intrebare. Nu ar fi mai simplu sa ma angajez la o firma concurenta pe un alt post decat cel pe care l-am avut la firma actuala?......repet, clauza are un caracter general.
Se poate si asa cum doriti dvs ...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata indemnizatiei de confidentialitate irina_diaconu2005 irina_diaconu2005 este obligat angajatorul sa plateasca indemnizatia de confidentialitate angajatului(50%din media venitului brut) si in ce mod? (vezi toată discuția)
Contract de confidentialitate si clauza de neconcurenta Ana252 Ana252 Buna ziua! Lucrez pentru un ONG (care se ocupa de terapie ocupationala) si pe langa contractul de munca am semnat un contract de confidentialitate. In acest ... (vezi toată discuția)
Contract + act aditional 2shots 2shots Buna ziua As dori va rog sa-mi spuneti daca prin incheierea contractului de munca prin acordul ambelor parti se anuleaza si toate actele aditionale la ... (vezi toată discuția)