Acum cateva luni am infiintat un SRL. Ala care mi-a facut actele la registrul comertului nu mi-a pus optiunea de platitor de TVA cu toate ca i-am cerut sa fiu platitor de TVA. Eu am aflat acest lucru cand am vrut sa depun decontul de TVA .
Nu mi L-au putut inregistra fiindca in vectorul fiscal de la finante nu eram inregistrat ca platitor de TVA.
Eu toate facturile le-am emis cu TVA. Ce pot sa fac in cazul asta?
Cand v-ati facut firma? Optiunea de a fi platitor de TVA de la infiintare nu se mai face la Registru din luna mai...."Ala care mi-a facut actele la registrul comertului nu mi-a pus optiunea de platitor de TVA cu toate ca i-am cerut sa fiu platitor de TVA" Persoana care va inregistrat societatea trebuia sa va spuna acest lucru. Ce fel de contabil aveti?X-( Contabilul trebuia sa va atraga atentia ca nu sunteti platitor de TVA si trebuia sa intreprinda demersurile necesare pentru a deveni platitor de TVA.... Cei de la fisc cum v-au indrumat? Iar decontul de TVA s-a depus luna trecuta.....:((
Acum cateva luni,cand?
"Ala" care v-a facut inregistrarea firmei presupun ca era avocat nu contabil asa ca nu inteleg ce pretentie puteti avea de la dansul.
Da asa ne-am invatat noi ,contabilul sa poata fi substituit de oricine.
"Ala" nu este nici avocat nici contabil ci unul care se ocupa cu infiintari , radieri , etc. si este mai ieftin. Dar fapta s-a consumat si eu as vrea sa stiu cum sa procedez cu facturile emise cu TVA de pana acum. In septembrie oricum am depasit plafonul de TVA si am fost sa ma inregistrez in scopuri de TVA , dar eu cum am scris deja toate facturile emise si incasate de mine sunt cu TVA. Pot eu in decontul de TVA urmator pentru trimestrul 4 , sa deduc si sa colectez TVA si pentru perioda de pana acum inclusiv pentru trimestrul 3?
Dumneavoastra ati ajuns in aceasta situatie ca urmare a faptului ca nu vi s-a verificat vectorul fiscal al societatii (procedura extrem de simpla, intrucat este o verificare care se poate face inclusiv pe pagina web a Ministerului de Finante). Nu aveati dreptul de a emite facturi cu TVA, in conditiile in care nu erati platitor...acuma practic nu va ramane decat sa va corectati contabilitatea. Nu va puteti ajusta TVA-ul in decontul urmator, pentru perioada in care nu v-ati incadrat in sfera de aplicare a acestei taxe.
Astfel, TVA aferent facturilor de achizitii il tratati ca o cheltuiala, ceea ce inseamna ca facturile de achizitii se vor inregistra in contabilitate cu tot cu TVA in clasa 6 Cheltuieli, in clasa 3 Stocuri sau in clasa 2 Imobilizari, dupa caz, iar TVA colectat reprezinta cel mai probabil ori un venit, ori il excludeti complet din totalul facturii, si astfel veti emite factura pe o suma mai mica (atentie insa, ca toate facturile pe care le-ati emis cu TVA va trebui sa le anulati, sa le refaceti si sa le retransmiteti fara TVA clientilor).
De asemenea, se pune problema recalcularii cifrei de afaceri pe perioada in care nu ati fost platitor de TVA pentru ca, daca tratati sumele reprezentand TVA ca pe un venit, caz in care s-ar putea sa constatati ca cifra de afaceri e mai mare, si ca ar fi trebuit sa solicitati inregistrarea in scopuri de TVA mai repede. In acesta situatie, la un eventual control, in mod cert veti avea probleme...