avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... indemnizatie de conducere pentru bibliotecar ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

indemnizatie de conducere pentru bibliotecar responsabil

Legea bibliotecilor stipuleaza ca biblioteca publica fara personalitate juridica este condusa de un bibliotecar responsabil- care este asimilat cu functia de sef birou - conf. careia ar trebui sa primeasca o indemnizatie de 25% la salariul de baza. Legea bibliotecilor normeaza postul de bibliotecar responsabil pentru 2500 locuitori, dar cei din conducere, la inceput spuneau ca trebuie sa am cel putin 5 salariati in subordine (la biblioteca sunt 3 salariati). Apoi, au aplicat legea si mi-au acordat sporurile prevazute si indemnizatia de conducere prin Hot. Consiliului Local cu data de 1 aprilie 2005. Aceasta hot. a primit avizul de legalitate din partea prefecturii. Ulterior, contabiblul sef a solicitat amanarea punerii in aplicare a acelei hotarari pana la data de 1 iulie, dupa rectificarea bugetului. ca atare, Consiliul Local a emis o noua hotarare prin care amana pe prima pana la data de 1 iulie anul respectiv. La aceasta ultima hotarare, Prefectura da avizul de legalite, pentru sporurile de fidelitate, neuropsihic si cel de conditii deosebite, dar solicita consiliului local sa-si revoce art. 3 (cel in care era prevazuta indemnizatia de conducere). secretarul primariei a solicitat revocarea articolului respectiv iar eu am ramas fara indemnizatie de conducere!. Cred ca juristul prefecturii a procedat complet gresit cand a solicitat revocarea art. deorece hotararea nu se mai referit la acordare, ci la schimbarea datei de punere in aplicare. Cand a analizat corect legaliatea hotararii juristul prefecturii? cred ca prima data, iar a doua oara cred ca nici nu a mai citit continutul ei. Mai mult, avizul de legalitate a venit foarte tarziu : octombrie 2005. Va intreb : mai pot face ceva in aceasta situatie? Atunci nu am actionat deoarece nu vroiam sa stric relatiile dintre mine si Consiliul Local. Am judecat gresit, caci trebuia sa actionez impotriva juristului prefecturii si nu impotriva Cons. local
Cel mai recent răspuns: sanda1956 , utilizator 11:59, 1 Octombrie 2008
sanda56 a scris:

Legea bibliotecilor stipuleaza ca biblioteca publica fara personalitate juridica este condusa de un bibliotecar responsabil- care este asimilat cu functia de sef birou - conf. careia ar trebui sa primeasca o indemnizatie de 25% la salariul de baza. Legea bibliotecilor normeaza postul de bibliotecar responsabil pentru 2500 locuitori, dar cei din conducere, la inceput spuneau ca trebuie sa am cel putin 5 salariati in subordine (la biblioteca sunt 3 salariati).


Spuneau conform legii ca s-au lamurit sau asa credeau ei ? Aveti la cei 2500 de locuitori si cititori care va solicita atat de mult incat aveti nevoie stringenta de marire de salariu in concordanta cu efortul depus ? Am pe strada pe care locuiesc o biblioteca pe care o frecventez ( face servicii pentru un potential de 13000 de locuitori ) . Bibliotecarul pe care il cunosc de peste 20 de ani si nu a avut niciodata subalterni si nu are nici acum , imi zice: Dom' profesor au apus vremurile in care lumea mai citea. Ma bucur ca sunteti consecvent si ne vizitati des cu toate ca stiu ca nu sunteti strain nici de mijloacele moderne de acces la cultura. Frecventez si alte biblioteci din oras ( ca imi place cartea ) dar inghesuiala nu am vazut la nici una, doar liniste si pace. Ce conditii deosebite aveti ? Bate picamerul in pereti ? Sau aveti vecini scandalagii ? Ce solicitari neuropsihice aveti ? Se cearta cititorii cu dvs. ca nu le dati " Pe aripile vantului" sau "Fratii Karamazov"?

Apoi, au aplicat legea si mi-au acordat sporurile prevazute si indemnizatia de conducere prin Hot. Consiliului Local cu data de 1 aprilie 2005. Aceasta hot. a primit avizul de legalitate din partea prefecturii.


Totul a decurs normal. Era bine ca, consiliu local sa ia decizia cu avizul contabilului sef ca sa poata pune in aplicare decizia de marire de la data stabilita
.

Ulterior, contabiblul sef a solicitat amanarea punerii in aplicare a acelei hotarari pana la data de 1 iulie, dupa rectificarea bugetului.


Contabilul sef si-a dat seama ca nu are bani cu care sa onoreze decizia si a reactionat clasic " nu se poate".

...ca atare, Consiliul Local a emis o noua hotarare prin care amana pe prima pana la data de 1 iulie anul respectiv. La aceasta ultima hotarare, Prefectura da avizul de legalitate, pentru sporurile de fidelitate, neuropsihic si cel de conditii deosebite, dar solicita consiliului local sa-si revoce art. 3 (cel in care era prevazuta indemnizatia de conducere).


Prefectura a aprobat marirea de salariu pentru functie de conducere. Apoi vine consiliul local si zice ca sporul de fidelitate, neuropsihic si de conditii deosebite trebuie pus in aplicare.

Firesc ca marirea de salariu a fost luata in considerare. Juristul de la prefectura a vazut marirea de salariu ( de fapt obiectiv personal atins ), a vazut noi solicitari pe alte criterii de luat in considerare "cam subtiri" zic eu si nu si-a batut capul cu decizii anterioare de genul "uite popa nu e popa" si si-a zis "treaca de la mine ca si asa bibliotearii au salarii mici.

... secretarul primariei a solicitat revocarea articolului respectiv iar eu am ramas fara indemnizatie de conducere!.


Ce e mai important pentru dvs. sa vi se mareasca salariul sau sa aveti indemnizatie de conducere ?
Sunt de parere ca vreti si indemnizatie de conducere si cele de solicitare neuropsihica si de conditii deosebite.
Amandoua solicitarile sunt "'subtiri".
Alexandru Vlahuta era bibliotecar al unei scoli. Directorul i+a atras atentia ca trebuie sa stea la scoala 8 ore.
Vlahuta s+a uitat compatimitor la director si i+a zis: Tu esti director ai si servitoare , eu cu salariul pe care il primesc ca bibliotecar, pot doar sa+mi cumpar doar painea yilnica . Tu esti acum mare si tare si "ma tragi de urechi" , dar eu voi ramane in istoria literaturii romane pe cand de numele tau nu va pomeni nimeni. In consecinta vreau liniste si pace stau bibliotecar, vreau salar mare ma fac director ( daca pregatirea o permite ).

Ati ramas fara indemnizatie de conducere dar ati primit o suma de indemnizatii care e posibil sa o depaseasca pe cea de conducere ( sunt de parere unele sunt "e cam trase de par'" )

Cred ca juristul prefecturii a procedat complet gresit cand a solicitat revocarea art. deorece hotararea nu se mai referit la acordare, ci la schimbarea datei de punere in aplicare.


Ati spus ca a revocat hotararea. Acum o intoarceti sistem ala " Caragiale" .

Cand a analizat corect legaliatea hotararii juristul prefecturii? cred ca prima data, iar a doua oara cred ca nici nu a mai citit continutul ei. Mai mult, avizul de legalitate a venit foarte tarziu : octombrie 2005.


Juristul si-a spus in sinea lui: Astia de la biblioteca castiga putin si au probleme de existenta. Vor sa-i mareasca salariul , ce treaba am cu aceasta problema. O aprob si gata.

Va intreb : mai pot face ceva in aceasta situatie? Atunci nu am actionat deoarece nu vroiam sa stric relatiile dintre mine si Consiliul Local.


Nu e bine sa stricati relatii si nici sa "fortati note".

Am judecat gresit, caci trebuia sa actionez impotriva juristului prefecturii si nu impotriva Cons. local


Ce ati actionat impotriva Consiliului Local si ce ati fi vrut sa actionati impotrivas juristului prefecturii ?

Ultima modificare: Duminică, 28 Septembrie 2008
Nicolaie Ciobotaru, Consultant resurse umane
Imi pare tare rau ca aveti o asa parere despre biblioteca publica in general pe care, prin extensie o, o aveti si despre biblioteca noastra. legea bibliotecilor nu a fost facuta pentru mine personal. legiuitorul cand a elaborat-o a avut in vedere toate conditiile din biblioteci. De ce spor neuropsihic ? Va spun eu: stiti ce inseamna sa ai o gestiune de peste aproximativ 70000 lei pe care o distribui la 2421 cititori/an? Stiti cum alergam dupa unii pentru a recupera documentele de biblioteca pe care "uita" sa le inapoieze? Stiti ce inseamna acces liber la raft? Stiti ca sunt unii utilizatori care "iubesc" atat de mult cartile incat mai pleaca cu ele dosite pe fie unde ?
Stiti cat sta in fata calculatorului pentru a introduce in programul de biblioteca cartile bibliotecarul ? Stiti cat citeste dintr-o carte pentru ai stabili cota de raft ? stiti cati bibliotecari au facut diverse boli profesionale datorita ciupercilor de pe carti ? Stiti cati bibliotecari pleaca din biblioteca pentru salarii mai bine platite in alte locuri de munca?
Sunteti sau ati fost cadru didactic. Va intreb : de cate ori ati mers cu elevii dumneavastra in vizita la biblioteca, cate actiuni cultural-stiintifice ati realizat cu bibliotecara care spune ca nu mai este ca inainte in sensul ca nu mai vin cititorii la biblioteca? Stiti ca biblioteca de azi nu mai inseamna doar rafturile pline cu carti? Am inteles nu sunteti strain de noile mijoace de comunicare, dar ati vazut in biblioteca dumneavoastra utilizatori (acum bibliotecile nu mai au cititori, au utilizatori) stand in fata unui computer si cautand informatia dorita? Dispune biblioteca pe care o frecventati de noile suporturi de informare? Este bibliotecara d-stra pregatita pentru a raspunde utilizatorului secolului XXI? Sunt multe intrebari care ar fi trebuit sa vi le puneti inainte de a-mi raspunde. Pacat ca viziunea d-stra despre bibliotecar si biblioteca publica este aceasta. Important este nu c[ti utilizatori vin la biblioteca, ci cati gasesc in aceasta institutie informatiile solicitate, important este ca el, utilizatorul gaseste o persoana dispusa oricand sa-l ajute, prin colectiile bibliotecii in care in aceasta lucreaza sau ale altei bibliotecii (imprumut interbibliotecar, INTERNET). Stiti in cat timp se formeaza un asemenea bibliotecar?. Vorbeati despre Vlahuta! Da, noi bibliotecarii ne mandrim ca au practicat meseria noastra o seama de personalitati ale culturii romane si universale, dar, fatul ca la vremea respectiva acestia nu puteau din salariul primit sa-si asigure traiul de zi cu zi nu inseamna ca si noi, cei de azi, trebuie sa acceptam umilinta, marginalizarea. Si, cred eu, nu cerem prea mult, decat ceea ce statul a considerat ca poate sa ne dea. Va mai intreb: de cate ori au iesit in strada bibliotecarii sa-si ceara drepturile, de cate ori d-stra ati gasit bibliotecara in greva? Noi nu avem acelesi drepturi ca si profesorii ? Si bibliotecarii au terminat facultati si nu sunt cu nimica mai prejos decat profesorii. Nu-i condam! Nimeni nu stie mai bine decat ei greutatile profesiei lor nobile, Ei sunt singurii in drept sa aprecieze daca sunt bine platiti sau nu. Biblioteca noastra colaboreaza excelet cu unitatile scolare de pe raza orasului. pe majoritatea ii cunosc foartea bine, pe unii chiar de zeci de ani; nici unul dintre ei nu a avut o parere proasta despre bibliotecari si slujitorii ei. Avem tot respectul lor.
Spuneati ca alerg dupa bani! Este dreptul meu. Eu sunt cea care raspund daca este cald in biblioteca, daca sunt asigurate masurile de igiena, daca cladirea raspunde normelor de aparare impotriva incendiilor, eu sunt cea care fac aprovizionarea cu lemene , cu materialele necesare activitatii biblioteciii... eu raspubd in fata organelor de control si in fata consiliului local despre activitatea bibliotecii, eu fac proiectul de buget eu fac...
Oricum, m-a durut tot ce ati scris. Asteptam un sfat, dar am primit numai lovituri de bici.


PS sa stiti ca in cei 31 de ani de activitate in biblioteca nu am primit nici o sanctiune, nu am fost atentionata nici macar o singura data, ba mai mult, activitatea bibliotecii a fost apreciata, fiind anual premiata.
Scuzati-mi greselile, dar nu mai am rabdarea de a controla.
Daca stau bine si ma gandec, ar trebiu sa nu fiu suparta. Oricine are dreptul la op[ine, iar de multe ori, si opinia ne caracterizeaza.

S
sanda56 a scris:

Oricum, m-a durut tot ce ati scris. Asteptam un sfat, dar am primit numai lovituri de bici.


Imi cer scuze pentru afirmatiile mele. Aveti dreptate. Doresc stergerea mesajului meu care cu adevarat este nepotrivit.
Dar nu pot sa o fac ca las in aer , nemultumirea dvs. care in mod mincinos ar fi nefondata.

Am mai dat " cu batul in balta" la un alt raspuns inaintea celui dat dvs.

Daca stau bine si ma gandec, ar trebui sa nu fiu suparta.


Da, aveti dreptate sa va suparati pe cel ce a scris , si mie :">

Oricine are dreptul la opine, iar de multe ori, si opinia ne caracterizeaza.


Aveti dreptate opinia caracterizeaza omul. Am uneori o duritate in exprimare care deranjeaza.
Poate ca cineva va da un raspuns competent dpv legislativ care sa va ajute in cresterea salariala pe care o doriti, si ma veti ierta.

Cu toata stima si consideratia pentru munca depusa Nicolaie Ciobotaru
Supararea nu vine doar din partea dumneavastra. Sunt suparata pe toti cei care nu vad importanta muncii bibliotecarilor. Pentru multi, bibliotecarul da si primeste carti sau, mai nou sta in fata calculatorului (eu lunea sunt libera - lucrez duminica - nu am cerut bani pentru asta, am considerat ca oamenii sunt mai liberi duminica si pot frecventa biblioteca). dar, IN SPATELE CARTILOR FRUMOS ORANDUITE PE RAFTURI STA O MUNCA IMENSA, o cultura generala formata in timp, o rigurozitate si o ordine pe care numai cel care-si iubeste profesia o poate face. Noi nu lucram doar pentru utilizatorii de azi ci si pentru cei de maine, pentru ca biblioteca si cartea nu vor disparea- poate vor fi in alte formate, dar vor fi!!! Cei care au construit si constituit celebra Biblioteca din Alexandria au facut-o si pentru noi cei de azi. Chiar daca o perioada de timp ea nu a mai fost, iata ca noi, cei de azi, am reconstruit-o si i-am dat o noua fata. Vivat. Crescat. Floreat.
In noiembrie biblioteca in care lucrez va aniversa existenta a 85 de ani de atestare documentara. Mi-ar fi placut sa fiti mai aproate pentru a putea vedea ce se "INTAMPLA" astazi intr-o biblioteca publica, sa vedeti cata dragoste fata de aceasta institutie exista din partea comunitatii pe care aceasta o deserveste. (In curand vom avea o pagina web pe care, poate o veti vizita)
Cu stima pentru toti cei care, macar o data in viata, au trecut pragul unei biblioteci.

S
Nu mai aveti ce sa faceti. Trebuia sa atacati in contencios administrativ acea hotarare de Consiliu.
Astfel, orice persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau ori intr-un interes legitim, de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ sau prin nesolutionarea in termenul legal a unei cereri, se poate adresa instantei de contencios administrativ competente, pentru anularea actului, recunoasterea dreptului pretins sau a interesului legitim si repararea pagubei ce i-a fost cauzata.

Alte discuții în legătură

Calcul salariu bibliotecar comunal alydodo93 alydodo93 Cum se calculeaza salariul pentru o persoana ce lucreaza ca bibliotecar comunal? Care sunt sporurile si procentele ce intra in salariul de baza? Ce sporuri ... (vezi toată discuția)
Gradatii bibliotecar sanda1956 sanda1956 Doresc sa stiu daca functia de bibliotecar debutat constituie o gradatie (vezi toată discuția)
Spor de toxicitate dana marina dana marina Buna ziua!Sunt salariata(momentan in concediu pentru cresterea copilului) la un grup scolar industrial ca bibliotecar incepand din 20 dec. 2005 as avea cateva ... (vezi toată discuția)