sanda56 a scris:
Legea bibliotecilor stipuleaza ca biblioteca publica fara personalitate juridica este condusa de un bibliotecar responsabil- care este asimilat cu functia de sef birou - conf. careia ar trebui sa primeasca o indemnizatie de 25% la salariul de baza. Legea bibliotecilor normeaza postul de bibliotecar responsabil pentru 2500 locuitori, dar cei din conducere, la inceput spuneau ca trebuie sa am cel putin 5 salariati in subordine (la biblioteca sunt 3 salariati).
Spuneau conform legii ca s-au lamurit sau asa credeau ei ? Aveti la cei 2500 de locuitori si cititori care va solicita atat de mult incat aveti nevoie stringenta de marire de salariu in concordanta cu efortul depus ? Am pe strada pe care locuiesc o biblioteca pe care o frecventez (
face servicii pentru un potential de 13000 de locuitori ) . Bibliotecarul pe care il cunosc de peste 20 de ani si
nu a avut niciodata subalterni si nu are nici acum , imi zice: Dom' profesor au apus vremurile in care lumea mai citea. Ma bucur ca sunteti consecvent si ne vizitati des cu toate ca stiu ca nu sunteti strain nici de mijloacele moderne de acces la cultura. Frecventez si alte biblioteci din oras ( ca imi place cartea ) dar inghesuiala nu am vazut la nici una, doar liniste si pace. Ce conditii deosebite aveti ? Bate picamerul in pereti ? Sau aveti vecini scandalagii ? Ce solicitari neuropsihice aveti ? Se cearta cititorii cu dvs. ca nu le dati " Pe aripile vantului" sau "Fratii Karamazov"?
Apoi, au aplicat legea si mi-au acordat sporurile prevazute si indemnizatia de conducere prin Hot. Consiliului Local cu data de 1 aprilie 2005. Aceasta hot. a primit avizul de legalitate din partea prefecturii.
Totul a decurs normal. Era bine ca, consiliu local sa ia decizia cu avizul contabilului sef ca sa poata pune in aplicare decizia de marire de la data stabilita
.
Ulterior, contabiblul sef a solicitat amanarea punerii in aplicare a acelei hotarari pana la data de 1 iulie, dupa rectificarea bugetului.
Contabilul sef si-a dat seama ca nu are bani cu care sa onoreze decizia si a reactionat clasic " nu se poate".
...ca atare, Consiliul Local a emis o noua hotarare prin care amana pe prima pana la data de 1 iulie anul respectiv. La aceasta ultima hotarare, Prefectura da avizul de legalitate, pentru sporurile de fidelitate, neuropsihic si cel de conditii deosebite, dar solicita consiliului local sa-si revoce art. 3 (cel in care era prevazuta indemnizatia de conducere).
Prefectura a aprobat marirea de salariu pentru
functie de conducere. Apoi vine consiliul local si zice ca
sporul de fidelitate, neuropsihic si de conditii deosebite trebuie pus in aplicare.
Firesc ca marirea de salariu a fost luata in considerare. Juristul de la prefectura a vazut marirea de salariu ( de fapt obiectiv personal atins ), a vazut noi solicitari pe alte criterii de luat in considerare "cam subtiri" zic eu si nu si-a batut capul cu decizii anterioare de genul "uite popa nu e popa" si si-a zis "treaca de la mine ca si asa bibliotearii au salarii mici.
... secretarul primariei a solicitat revocarea articolului respectiv iar eu am ramas fara indemnizatie de conducere!.
Ce e mai important pentru dvs. sa vi se mareasca salariul sau sa aveti indemnizatie de conducere ?
Sunt de parere ca vreti si indemnizatie de conducere si cele de solicitare neuropsihica si de conditii deosebite.
Amandoua solicitarile sunt "'subtiri".
Alexandru Vlahuta era bibliotecar al unei scoli. Directorul i+a atras atentia ca trebuie sa stea la scoala 8 ore.
Vlahuta s+a uitat compatimitor la director si i+a zis: Tu esti director ai si servitoare , eu cu salariul pe care il primesc ca bibliotecar, pot doar sa+mi cumpar doar painea yilnica . Tu esti acum mare si tare si "ma tragi de urechi" , dar eu voi ramane in istoria literaturii romane pe cand de numele tau nu va pomeni nimeni. In consecinta vreau liniste si pace stau bibliotecar, vreau salar mare ma fac director ( daca pregatirea o permite ).
Ati ramas fara indemnizatie de conducere dar ati primit o suma de indemnizatii care e posibil sa o depaseasca pe cea de conducere ( sunt de parere unele sunt "e cam trase de par'" )
Cred ca juristul prefecturii a procedat complet gresit cand a solicitat revocarea art. deorece hotararea nu se mai referit la acordare, ci la schimbarea datei de punere in aplicare.
Ati spus ca a revocat hotararea. Acum o intoarceti sistem ala " Caragiale" .
Cand a analizat corect legaliatea hotararii juristul prefecturii? cred ca prima data, iar a doua oara cred ca nici nu a mai citit continutul ei. Mai mult, avizul de legalitate a venit foarte tarziu : octombrie 2005.
Juristul si-a spus in sinea lui: Astia de la biblioteca castiga putin si au probleme de existenta. Vor sa-i mareasca salariul , ce treaba am cu aceasta problema. O aprob si gata.
Va intreb : mai pot face ceva in aceasta situatie? Atunci nu am actionat deoarece nu vroiam sa stric relatiile dintre mine si Consiliul Local.
Nu e bine sa stricati relatii si nici sa "fortati note".
Am judecat gresit, caci trebuia sa actionez impotriva juristului prefecturii si nu impotriva Cons. local
Ce ati actionat impotriva Consiliului Local si ce ati fi vrut sa actionati impotrivas juristului prefecturii ?