avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Scoaterea unui teren de la aport
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Scoaterea unui teren de la aport

Am trecut un teren ca aport intr-o SA.
Acum vreau sa scot terenul din aport , si sa redobandesc proprietatea lui.
Daca stie cineva cum sa fac va rog sa-mi dati un sfat.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Florian Turlete , Avocat 12:02, 1 Octombrie 2008
Nu cred că este nevoie de atîtea artificii. Terenul respectiv face parte din patrimoniul societăţii, el putînd fi înstrăinat oricînd fără a mai apela la subtilitatea înlocuirii capitalului aportat în natură cu echivalentul său bănesc. De altfel, capitalul social al unei societăţi comerciale este exprimat întotdeauna în bani, indiferent de faptul că aportul un bun sau un drept de creanţă, acolo unde aportul în creanţe este admisibil.

Faptul că terenul a fost adus ca aport la capitalul social nu-l indisponibilizează în patrimoniul societăţii pînă la scoaterea lui din capitalul social. Vînzarea nu are niciun impact asupra capitalului. Dacă am privi lucrurile aşa, ar însemna ca şi aporturile în numerar să fie indisponibilizate pînă la scoaterea lor din capitalul social, ceea ce ar avea drept efect imposibilitatea utilizării acestor sume pentru nevoile societăţii. Ori, păstrarea valorică a capitalului social este efectul subrogaţiei reale, el nici nu se diminuează, nici nu creşte datorită circulaţiei bunurilor aduse ca aport, indiferent de faptul că aportul este în bani sau bunuri.

Liviu S.Bordaş


Gînd la gînd, cu bucurie. Acum observ comentariul Andreei Lis. Glumind puţin, aş putea afirma, precum fraţii noştri de gintă latină, franţujii: marile spirite se întîlnesc. :)



Ultima modificare: Miercuri, 1 Octombrie 2008
themis, utilizator
:offtopic: Sincer ii prefer pe engleji, great minds think alike :)
sighiartaucosmin a scris:

Chiar daca este vorba de SA procedura de scoatere a unui teren din patrimoniul societatii este, dupa parerea mea, simpla. Anume:

In prima faza se intruneste AGA si hotarasc inlocuirea capitalului sociat constituit din terenul respectiv cu echivalentul sau in numerar.
Apoi se face expertiza terenului pentru a se stabilii care este cuantumul acesteui echivalent in numerar.
Se face mentiunea la ORC si apoi terenul ramane ca si bun imobil al societatii fara a mai constitui aport la capitalul social.
Se face o noua intrunire AGA (sau se stabileste in cadrul AGA anterioara) si se hotaraste retragerea dumneavoastra din cadrul actionariatului, aceasta retragere fiind remunerata cu suma X (echivalentul banesc al terenului).
Dupa aceasta dvs veti cumpara terenul de la societate cu exact aceeasi suma de bani pe care ati primit-o in schimbul retragerii din cadrul firmei.
Costa destul de mult, presupune timp, dar mi se pare ca este solutia cea mai convenabila.

Mult succes si asteptam raspuns din partea dvs dupa finalizare pentru a vedea solutia aplicata de dvs.



Echiar asa de simplu? putetisa-mi spuneti daca ati facut o asemenea operatiune?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reducere capital social brendyca brendyca Lucrez pt. o firma care doreste sa vanda un activ o cladire din panouri metalice.Capitalul social e format si din numerar +aport in natura ..exact aceasta ... (vezi toată discuția)
Cesiune parti sociale gionescu gionescu Salut, Sunt asociat intr-un SRL si detin 30% din partile sociale existand inca 2 alti asociati cu cate 30% respectiv 40% din partile sociale. Nu sunt ... (vezi toată discuția)
Iesire asociat minoritar din sa Cosima Cosima Un asociat (15%) dinntr-un SA doreste sa iasa din aceasta si sa isi retraga terenul cu care a venit in aport! Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)