avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1311 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Starea civila a vanzatoarei unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Starea civila a vanzatoarei unui imobil

Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune, care este mai neobisnuita. Am cumparat azi un apartament in Bucuresti, de la o doamna, care s-a declarat "necasatorita" in actul de vanzare. Acesta s-a nincheiat, aceasta stare civila a ei era trecuta si in CF si in contractul anterior, prin care ea dobandise, in urma cu un an, proprietatea. Ceea ce m-a pus pe ganduri a fost faptul ca agentul imobiliar purta acelasi nume cu vanzatoarea. Dupa ceva insistente, el mi-a spus ca de fapt, ei au fost casatoriti in urma cu mai multi ani, dar au divortat si ea si-a pastrat numele. Dar nu inteleg de ce nu a declarat situatia reala ! El a motivat ca era ceva personal, care nu avea legatura cu activiattea agentiei in respectiva problema. In fine. Intrebarea mea este: ce sa fac in aceasta situatie ? Presupunand ca sunt cu adevarat divortati, este o problema grava ca in loc sa scrie "divortata" scrie "necasatorita" ? Reprezinta asta un fals in declaratii ? Poate atrage nulitatea actului, eu fiind cumparator de buna credinta ? Ce risc, si ce pot face ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Vranceanud , utilizator 00:45, 11 Noiembrie 2011
Cine ar putea invoca nulitatea contractului?
Evident, sotul.
Ar putea-o invoca in situatia in care chiar el a intermediat vanzarea din partea agentiei imobiliare?
Cu siguranta nu.
Cand a dobandit apartamentul era necasatorita, asa scrie in contract, asa ati spus dvs. Deci la data cumpararii doamna era necasatorita. Nu se scrie divortata! Stati linistit. Asa trebuie sa scrie. Divortul a avut loc cu ani in urma inaintea dobandirii apartamentului.
Raspund la ambele mesaje:
- asa este, sotul a intermediat vanzarea, dar numele lui nu apare nicaieri in actele mele cu agentia, a semnat doar, fara nume in clar.
- a dobandit apartamentul in 2010, scrie necasatorita, purta acelasi nume ca acum (acelasi nume cu agentul), am inteles ca au divortat cu mai multi ani in urma. In contractul respectiv (deci cel prin care ea acumparat apartamentul), fostul proprietar apare ca "divortat, cf sentintei X, ramasa definitiva si irevocabila., etc" - am crezut ca asa se procedeaza, necasatorit inseamna ca nu ai fost niciodata casatorit, altfel nu trebuie trecut "divortat" sau "vaduv" ?
nu, asa se procedeaza. Nu se trece divortat. Necasatorit. Stati linistit.
Dar este plauzibil ca ea sa fi mintit, si sa fie de fapt casatorita ? am inteles ca locuieste la acelasi domiciliu cu el, plus ca poarta acelasi nume. Sau ar fi totul prea cusut cu ata alba ca sa incerce cineva asa ceva ?
Si inca ceva: agentul chiar a fost de fata, la notariat, la semnarea actului, reprezentand agentia. E drept, nu s-a legitimat, insa la o adica notarul poate depune marturie ca respectivul a fost prezent fizic, acolo, deci nu se poate prevala de faptul ca nu ar fi stiut (asta in cazul in care sunt totusi casatoriti, iar el ar contesta la un moment dat actul).
Ultima modificare: Joi, 10 Noiembrie 2011
Vranceanud, utilizator

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare-cumparare Iael Iael Daca la data cumpararii unui apartament , X era casatorita insa nu isi schimbase starea civila din buletin si prin urmare in act s-a specificat faptul ca X ... (vezi toată discuția)
Interesare cornelia77bc cornelia77bc buna ziua, sunt casatorita de 10 ani si de 6 ani locuiesc in apartamentul soacrei,iar anul acesta ia facut sotului meu contract de vanzare cumparare pe ... (vezi toată discuția)
Stare civila...??? ancutzic@ ancutzic@ buna ziua! as dori , daca se poate sa ma indrumati referitor la urmatoarea problema.... Sunt casatorita din iunie 2006cu sotul meu, si cum ne doream o casa a ... (vezi toată discuția)