avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 855 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Starea civila a vanzatoarei unui imobil
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Starea civila a vanzatoarei unui imobil

Buna ziua, va rog sa ma ajutati in urmatoarea chestiune, care este mai neobisnuita. Am cumparat azi un apartament in Bucuresti, de la o doamna, care s-a declarat "necasatorita" in actul de vanzare. Acesta s-a nincheiat, aceasta stare civila a ei era trecuta si in CF si in contractul anterior, prin care ea dobandise, in urma cu un an, proprietatea. Ceea ce m-a pus pe ganduri a fost faptul ca agentul imobiliar purta acelasi nume cu vanzatoarea. Dupa ceva insistente, el mi-a spus ca de fapt, ei au fost casatoriti in urma cu mai multi ani, dar au divortat si ea si-a pastrat numele. Dar nu inteleg de ce nu a declarat situatia reala ! El a motivat ca era ceva personal, care nu avea legatura cu activiattea agentiei in respectiva problema. In fine. Intrebarea mea este: ce sa fac in aceasta situatie ? Presupunand ca sunt cu adevarat divortati, este o problema grava ca in loc sa scrie "divortata" scrie "necasatorita" ? Reprezinta asta un fals in declaratii ? Poate atrage nulitatea actului, eu fiind cumparator de buna credinta ? Ce risc, si ce pot face ? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: Vranceanud , utilizator 00:45, 11 Noiembrie 2011
Imi mai puteti confirma / infirma aceste concluzii ? Rog mult, si alte pareri. Este vreun risc sa pierd casa ?
Alimanescu George a scris:

Cine ar putea invoca nulitatea contractului?
Evident, sotul.
Ar putea-o invoca in situatia in care chiar el a intermediat vanzarea din partea agentiei imobiliare?
Cu siguranta nu.



Dar asta ar insemna ca, in cazul in care cei doi sunt de fapt casatoriti, contractul este nul ? Si daca este nul - ducand logica mai departe - eu, cumparator de buna credinta, as fi despagubit, sau cum ?
Exista nulitati absolute si nulitati relative. Situatia pe care ne-o descrieti dvs. ar intra in sfera nulitatilor relative. Nulitatea relativa poate fi acoperita prin confirmare de catre persoana care ar avea interes sa o invoce (in speta : sotul). Atat timp cat a fost prezent la semnarea actului, chiar daca nu l-a contrasemnat, nu poate invoca nulitatea sau daca o invoca nu i se va da castig de cauza.
Iar dvs. puteti invoca buna credinta. In plus, declaratia mincinoasa cu privire la starea civila constituie infractiunea de fals in declaratii.
Cred, totusi, ca nu v-au mintit si chiar sunt divortati. Nu ar avea niciun sens sa fie altfel.
Ultima modificare: Vineri, 11 Noiembrie 2011
ContSters103772, utilizator
Va multumesc !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Precontract vanzare-cumparare Iael Iael Daca la data cumpararii unui apartament , X era casatorita insa nu isi schimbase starea civila din buletin si prin urmare in act s-a specificat faptul ca X ... (vezi toată discuția)
Interesare cornelia77bc cornelia77bc buna ziua, sunt casatorita de 10 ani si de 6 ani locuiesc in apartamentul soacrei,iar anul acesta ia facut sotului meu contract de vanzare cumparare pe ... (vezi toată discuția)
Stare civila...??? ancutzic@ ancutzic@ buna ziua! as dori , daca se poate sa ma indrumati referitor la urmatoarea problema.... Sunt casatorita din iunie 2006cu sotul meu, si cum ne doream o casa a ... (vezi toată discuția)