Buna ziua!
Am o intrebare la dumneavoastra.Fostul concubin are de platit la fetita pe care o avem impreuna 178 lei pensie alimentara in fiecare luna.Si-a dat demisia pt a nu mai platii pensia alimentara(sa nu existe o hartie legala prin care sa dovedesc ca lucreaza).Dupa ce si-a dat demisia si-a gasit de lucru la NEGRU,iar de atunci in fiecare luna imi trimite 100 lei.Spuneti-mi va rog daca pot sa il dau in judecata pt pensia alimentara care nu o plateste doar partial.Sau ce masuri pot lua in potriva lui.Multumesc
Multumesc pentru raspuns.
In cazul meu exista un apartament, o masina si niste "economii" ale celui care trebuie sa plateasca pensia si nu o face. Mai mult, de cateva luni , s-a angajat sau are un contract de colaborare cu o mare firma. Pe mine ma intereseaza strict dreptul copilului meu, nu posibilitatile lui. Hotararea instantei de fond s-a dat ca urmare a afirmatiei lui ca nu are venituri si a fost de acord sa plateasca o suma fixa, dar pe care nu am primit-o nici acum.
Pentru ca mi-a spus ca s-a angajat, am facut apel, insa trebuie sa astept sa se termine procesul ca el sa inceapa sa-mi plateasca pensia? O are de platit incepand cu luna mai 2010.
Trebuie sa investesc hotararea instantei de fond cu titlu executoriu, sau doar s-o legalizez?! (stiu ca art. 278 cpc spune ca hotararea instantei de fond este executorie de drept pe capatul de cerere privind pensiiile de intretinere).
Procesul se continua cu apel din partea celeilalte parti si pentru alte capete de cerere.
Apelul meu se refera doar la pensie.
Azi am avut o surpriza la apel.
Tatal nu numai ca nu doreste sa plateasca pensia de la data introducerii actiunii mele (anul 2010), ci numai de la data hotararii (anul 2011), dar mai afirma si ca pensia este stabilita pentru viitor *eu n-am gasit nicaieri aceasta mentiune, desi am tot citit codul familie, codul civil, codul de procedura civila, etc.).
Am cautat si in jurispruenta si tot nu am gasit.
Nu este vorba de o persoana care sa nu dispuna de resurse, este vorba de o persoana care face tot posibilul sa nu fie obligat la plata unei pensii:(
Chiar daca pensia a fost stbilita ,,pentru viitor'' asa cum afirma paratul, daca dv cunoasteti locul de munca al acestuia, solicitati judecatoriei care a pronuntat hotararea infiintarea popririi asupra salariului. In ordonanta de infiintare a popririi, va fi trecuta data de la care este datorata pensia de intretinere.
In situatia in care nu recurgeti la aceasta varianta, mergeti cu hotararea la un executor si treceti la executarea silita a bunurilor pe care acesta le detine in vederea recuperarii sumei restante. In mod normal, hotararea pentru stabilirea pensiei este executorie de drept, deci nu mai trebuie investita, dar pentru mai multa siguranta, faceti o cerere de investire. Termenul pt investire este scurt si va costa 6 lei taxa de timbru pt investire si timbru judiciar de 0,30
se plateste de la data deschiderii actiunii pentru plata pensiei.. nu conteaza ce vrea persoana obligata... conteaza ce scrie in hotararea judecatoreasca