avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 461 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... rezolutiune sau reziliere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

rezolutiune sau reziliere

Buna ziua, tuturor!

Ma confrunt cu o situatie: inscrierea intr-un antecontract de vanzare cumparare a unui bun imobil a unor clauze contractuale. Cunoscand ca rezolutiunea se aplica unui antecontract de vanzare cumparare si nu rezilierea este valabila clauza potrivit carei in cazul neexecutarii obligatiilor de cate cumparatorul - promitent (de a plati pretul integral si de a semnat CVC in forma autentica), antecontractul se desfiinteaza in baza pactului comisoriu de gradul IV cu precizarea ca se pierde avansul achitat de catre cumparator?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 21:01, 29 Septembrie 2008
Da, cred ca am citit printre randuri, aveam senzatia ca ba e asa, ba altfel... Hai ca aveam gandurile incurcate si eu, bine ca ne intelegem pana la final.
Repunerea in situatia anterioara nu influienteaza clauza penala.
Clauza de care spui e valabila, doar sa o formulezi bine, sa nu te dezavantajeze. De exemplu, nu e ok sa spui ca daca nu plateste banii, ci daca se prezinta sa incheie contractul si sa achite pretul in aceeasi zi. Pentru ca el va putea spune ca avea banii sa plateasca, dar nu a platit ca nu v-ati inteles la alte clauze... si atunci el nu poate raspunde pentru ceva ce nu a putut face...
Ma rog, nuante de gen...
"Sa incheie contractul" si poti descrie aici ce inseamna asta: plata pretului in aceeasi zi, prezentarea tuturor actelor necesare pentru vanzare (eu le si enumar in promisiune, de regula, ca sa fiu sigura ca nu-mi spune promitentul cumparator ca nu stia ca trebuie si... buletinul sau orice act, atunci cand el e si mandatar in numele promitentului-vanzator ca sa obtina cadastrul ...). etc.
Mentionezi ca orice neindeplinire a unei obligatii a promitentului-cumparator care ar duce la imposibilitatea incheierii contractului inseamna culpa sa si promitentul-vanzator poate, la alegerea sa, sa ceara in instanta o hotarare bla-bla sau aplicarea clauzei penale cu renuntarea la incheierea contractului.
Alegerea asta insa e posibila numai in conditiile in care exista deja banii depusi intr-un cont escrow.
Altfel, te limitezi sa descrii ce inseamna obligatiile fiecaruia, ce inseamna culpa si cand si cum se aplica penalitatile.

Bafta! Sper ca am fost cat de cat inteligibila...
Ultima modificare: Luni, 29 Septembrie 2008
Liliana Gradinaru, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectare promisiune de vanzare imobil Liviu V. Liviu V. In ce conditii nu mai produce efecte o promisiune de vanzare? A fost incheiata o astfel de promisiune prin care vanzatorul se obliga sa predea apartamentul ... (vezi toată discuția)
Promisiune bilaterala de vanzare cumparare namian namian Buna seara, Daca am semnat o promisiune bilaterala de vanzare-cumparare pentru un imobil, in 20 ianuarie 2020, ca promitent cumparator, termenul de incheiere ... (vezi toată discuția)
Modificare preț apartament într-un imobil în construcție. este normal să mi se ceară bani în plus față de prețul din antecontract? stelianmarian stelianmarian Buna. Cu cateva luni in urma am semnat un antecontract pentru un apartament si am platit in avans cu bani cash tot apartamentul. S-a calculat contravaloarea in ... (vezi toată discuția)